Liepiņš pēc gada pārtraukuma atgūst Latvijai Baltijas čempiona titulu + UZVARAS video

Svētdien Lietuvas pilsētā Alītā aizvadīts vērienīgais Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Vīru elites grupas braucienā 162 kilometru garajā distancē par Baltijas un Latvijas čempionu kļuva Emīls Liepiņš, kurš izšķirošo uzbrukumu veica pēdējos septiņos kilometros. Dāmu konkurencē Latvijas čempiones tituls otro gadu pēc kārtas Anastasijai Karbonāri.

 Trīs dienu garais Baltijas čempionāts savu kulmināciju sasniedza svētdien, kad Alītas pilsētas ielās un apkārtnes ceļos medaļu komplektus dalīja vīru un dāmu sportisti. Laika apstākļi lutināja kā dalībniekus, tā līdzjutējus. Gaisa temperatūra sasniedza +25 grādus, bet vējš bija mērens.

Elites vīru grupā startēja 82 sportist. Viņu vidū bija teju visi labākie Latvijas velosportisti, tostarp Toms Skujiņš, Krists Neilands un Emīls Liepiņš, Alekss Krasts un citi. Riteņbraucējus sagaidīja 162 kilometru gara distance paugurainā reljefā. Sākumā braucēji veica vienu 50 kilometru garu apli, kam sekoja astoņi pilsētas apļi, katrs 14 kilometrus garš.

Lielajā aplī jau tā vidusdaļā notika aktīva cīņa par atrāvienu. Ļoti aktīvs bija Emīls Liepiņš no “Trek – Segafredo”, kurš pats veica izrāvienus un sekoja citiem. Liepiņam pievienojās Igaunijas pēdējo divu gadu čempions Mihkels Raims. Sākumā abu pārsvars bija 15, vēlāk jau 30 sekundes. Drīz vien līderiem no grupas spēja pietuvoties igauņi – Reins Tāramē, Karls Patriks Lauks, Laurī Auss un lietuvietis Rokas Kmieļauskas. Līderu sikstets sekmīgi sastrādājās. Iebraucot Alītā, pārsvars bija jau virs 2 minūtēm un 30 sekundēm.

Sekotāju grupā aktīvākie bija – Krists Neilands, Normans Vahtra, Raits Ārms un Ignas Konovalovas. Starpība gan nesamazinājās. Pēc viena no bruģa posmiem atpalika vienīgais Lietuvas riteņbraucējs līderu grupā. Distances otrajā pusē sekotāju grupa ievērojami pietuvojās, tiekot līdz 1 minūtei un 10 sekundēm. Tomēr turpinājums nesekoja. Izkrita Konovalovas, kamēr Neilandam trūka atbalsta ķeršanā.

Pēdējā aplī vairs šaubu par līderu grupas nenoķeršanu nebija. Emīls Liepiņš, kurš ir lieliskā sportiskajā formā, vairākas reizes pārbaudīja igauņu gatavību, veicot nelielus uzbrukumus. Pēc Nemunas tilta lielā nobrauciena, Emīls saskatījās ar ziemeļu kaimiņiem un veica izšķirošo triecienu, kam neviens no konkurentiem nespēja sekot.

Dobeles riteņbraukšanas skolas lepnumam atlika doties pretim uzvarai. Kļūdas netika pieļautas un arī tehnika nepievīla. Liepiņš lepnā vientulībā iebrauca finiša taisnē, kur varēja izbaudīt uzvaras garšu. Liepiņš paceltām rokām finišēja pirmais, kļūstot ne tikai par Latvijas, bet arī Baltijas jauno čempionu. Trasē Emīls pavadīja 3 stundas 36 minūtes un 25 sekundes. Otrā vieta Baltijas čempionātā un tituls Igaunijas čempionātam Karlam Patrikam Laukam (+00:00:37), bet trešā vieta U23 Baltijas vicečempionam Laurī Tamam (+00:00:41).

Latvijas čempionāta ieskaitē otrā vieta Kristam Neilandam, kurš absolūtajā ieskaitē šoreiz septītais (+00:01:59). Tikmēr trešā vieta un bronzas medaļa Liepiņa komandas biedram Tomam Skujiņam (+00:02:15). Andžs Flaksis tikmēr palika uzreiz aiz goda pjedestāla. Finišēja vien 21 no 82 dalībniekiem.

Dienas pirmajā pusē sacentās dāmu elites, junioru un amatieru grupu sportistes, veicot 106 kilometru garu distanci. Vienam lielajam aplim sekoja četru mazāki. Līdz pilsētas apļiem būtisku pavērsienu grupā nebija. Aktīvi priekšā brauca Lija Laizāne un Dana Rožlapa.

Pilsētā pirmais atbirums bija pēc bruģa sektora. Priekšā palika ap 15 braucēju liela līderu grupa. Nopietnākos atraušanās mēģinājumus veica Lietuvas un Igaunijas sportistes, kamēr grupā kontroli uzņēmās Dana Rožlapa. Pēdējā apļa vidusdaļā līderu grupu panāca sekotājas, tostarp virkne Latvijas braucējas.

Viss izšķīrās bruģa sektorā, kur lielisku sniegumu nodemonstrēja Dubaijas Policijas komandas pārstāves no Lietuvas – Olīvija Baleišite un Akvile Gedraitite. Pēdējos metros gan ātrākā izrādījās Igaunijas velosportiste no “Quick – Step” attīstības komandas Laura Lizete Sandere (02:55:58). Otrā vieta Baleišitei, bet trešā Elinai Tasanei no Igaunijas.

Latvijas čempiones tituls otro gadu pēc kārtas “UAE Team Emirates” braucējai Anastasijai Karbonāri, kurai absolūtajā ieskaitē ceturtā vieta (+00:00:00). Sudraba godalga arī šoreiz Danai Rožlapai (+00:00:07), bet bronza Lijai Laizānei (+00:00:09).

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044