Sandis Āķis Dānijā notikušajā forumā tiekas ar UCI prezidentu

Dānijas pilsētā Odensē aizvadīts Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) zaļās riteņbraukšanas un infrastruktūras forums, kurā piedalījās arī Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Sandis Āķis, un ilggadējais LRF vadītājs Igo Japiņš. Pasākuma laikā Sandis Āķis tikās arī ar UCI prezidentu Davidu Lapartjēnu, pārrunājot Latvijas riteņbraukšanai aktuālos izaicinājumus.

 Dānija ir viena no pasaules riteņbraukšanas lielvalstīm ne tikai sportisko sasniegumu ziņā, bet vēl vairāk infrastruktūras un riteņbraukšanas ilgtspējas ziņā. Valstī sekmīgi tiek realizēts zaļais dzīves veids caur riteņbraukšanu, padarot braukšanu ar velosipēdu par vienu no ērtākajiem pārvietošanās līdzekļiem. Lai tas notiktu, Dānija ir sakārtojusi velo ceļu un citas velo infrastruktūras tīklu visā valstī. Papildus, jau no mazotnes bērniem šeit ir iespēja apgūt drošas riteņbraukšanas pamatus velotrekā. Interesanti, ka braukšana velotrekā Dānijā ir iekļauta atsevišķu skolu mācību saturā sporta stundās.

Trešais UCI forums, kas veltīts zaļajai riteņbraukšanai, infrastruktūrai un ilgtspējai norisinājās Odensas pilsētā, kas lepojas ar savu slēgto velotreku un ļoti sakārtotu velo infrastruktūru ikdienas braucējiem. Atklāšanas uzrunā UCI prezidents Davids Lapartjēns uzsvēra UCI vēlmi palielināt savu lomu kā spēcīgam spēlētājam ne tikai sportiskajā ziņā, bet arī ikdienas riteņbraucēju vides uzlabošanā visā pasaulē. Lai arī Lapartjēns norādīja, ka pandēmija ievērojami ietekmējusi sacensību norisi, tomēr nebijušu uzrāvienu piedzīvojusi velo ražotāju un remontu nozare.

Iedzīvotāju interese par velosipēdiem ir sasniegusi nebijušus augstumus, pieprasījumam ievērojami pārsniedzot piedāvājumu. UCI prezidents arī akcentēja 18 pilsētas no 11 valstīm, kas ieguvušas UCI sertifikātu kā riteņbraucējiem draudzīgās pašvaldības. Nākotnē arī Latvijas pilsētām būs iespēja pretendēt uz šāda titula iegūšanu.

Mūsu valsti forumā pārstāvēja LRF prezidents Sandis Āķis, kā arī lielāko velo pasākumu rīkotājs, bijušais federācijas vadītājs Igo Japiņš. Latvijas pārstāvji atsevišķi tikās arī UCI prezidentu, atkāroti uzaicinot viņu apmeklēt Latviju. Tika pārrunāti mūsu valstij būtiski jautājumi – UCI iespējamais atbalsts velotreka būvniecībai Latvijā, UCI reģionālā BMX centra izveide un sistemātiska darbība Valmierā, starptautisku sacensību rīkošana šosejas un MTB riteņbraukšanā mūsu valstī, kā arī UCI solidaritātes programmu apguve.

Sandis Āķis arī tikās ar Ziemeļvalstu riteņbraukšanas apvienības vadītāju, plašāk iepazinās ar Odenses velotreku, kā arī kopā ar pārējiem foruma dalībniekiem veica izbraucienu pa pašu treku.

 

 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044