BMX

Kristens Krīgers: "Mīlestība no pirmā acu skatiena, kura vēl jo projām nav apsīkusi''

“Mīlestība no pirmā acu skatiena, kura vēl jo projām nav apsīkusi” – tā par BMX riteņbraukšanu teic Valmieras Augstas klases sportistu sagatavošanas centra sportists Kristens Krīgers. BMX kurpēs iekāpis 4 gadu vecumā Jelgavā, “Mītavas kumeļu” sastāvā pie trenera Ivara Grantiņa. Tālāk dzīve savedusi kopā ar olimpiskā čempiona treneri Ivo Lakuču un kopš 2013.gada trenējas Latvijas BMX dzimtenē Valmierā.

Kā  nokļuvi Valmieras AKSSC sastāvā?

Pieļauju, ka mani lielākie sasniegumi bija galvenais iemesls, kāpēc tiku iekļauts sastāvā. Mana labā junioru vecuma sezona, kurā izcīnīju sudrabu gan Eiropas čempionātā, gan Eiropas kausa kopvērtējumā. Biju ļoti priecīgs un pateicīgs, ka mani rezultāti tika novērtēti un tiku uzņemts AKSSC sastāvā!

Kas palīdz sasniegt savus mērķus?

Pirmkārt, lai man izdotos sasniegt savus mērķus, man ir jāpateicas par iespēju visu savu laiku veltīt sportam. Otrkārt, īstie cilvēki blakus - treniņu biedri un treneris, ģimene un draugi, kas atbalsta, kā arī savu lomu ir spēlējuši iegūtie rezultāti. Gan uzvaras, gan zaudējumi motivē iet uz priekšu, lai sasniegtu savus mērķus. Protams, ir brīži, kad uznāk slinkums kaut ko darīt, bet tas ir īslaicīgi, jo zinu, ka viss ieguldītais darbs ir pārāk vērtīgs, lai padotos. Līdz šim neesmu saskāries ar tādu lietu kā motivācijas trūkums.

Vai sākotnēji varēji sevi iedomāties kā profesionālu sportistu?

Jau no pirmajām dienām, kad sāku trenēties, BMX kļuva par manu lielāko prioritāti. Man tas tik ļoti patika, ka viss pārējais likās mazsvarīgāks. To, ka vēlos būt profesionāls sportists sapratu ap 12-13 gadu vecumu, kad man radās iespēja trenēties kopā ar Māri Štrombergu, Edžu Treimani un Rihardu Veidi. Šie vīri man parādīja, ka tas ir iespējams un deva man tādu pamatīgāku dzinuli turpināt savu iesākto darbu, un iet uz savu mērķi.

Pastāsti par savu treniņu ikdienu.

Mans treneris ir Ivo Lakučs. Ivo savā paspārnē mani paņēma, kad man bija tikai 13 gadi. Tagad man ir 24. Mūsu sadarbība šo gadu laikā ir izveidojusies tik laba, ka saprotamies jau no pusvārda. Trenējos kopā ar Rinaldu Kārkliņu un Vanesu Buldinsku. Mūsu kolektīvs ir saliedēts un visi esam labi draugi, kas manuprāt ir ļoti svarīgi, lai pilnvērtīgi trenētos un viens otru virzītu uz priekšu. Trenējamies vidēji 10 reizes nedēļā.

Treniņu apstākļi šeit Valmierā ir labākajā līmenī, kādā tie varētu būt. Protams, būtu ideāli, ja laikapstākļi Latvijā atļautu trenēties trasē visu cauru gadu, bet, neskatoties uz to, man ir iespēja trenēties starptautiska līmeņa BMX trasē. Nesen izveidota arī jauna trenažieru zāle ar visu vajadzīgo ekipējumu un speciāli pielāgotiem trenažieriem mūsu treniņu programmām, kā arī ir iespēja apmeklēt peldbaseinu un Sporta Veselības centru.

Kā vērtē pilsētas sporta infrastruktūras izmaiņas un attīstību?

Man kā BMX sportistam Valmiera viennozīmīgi ir labākā vieta kur trenēties. Nekur citur Latvijā man nebūtu tādas iespējas gatavoties sacensībām un trenēties, nekur citur Latvijā nav 8 metru jeb “supercross” starta kalna, Valmieras apkārtnē tādi ir divi.

Salīdzinot iespējas starptautiskā līmenī, mēs esam iesākuši doties pareizā virzienā, taču citas valstis mums vēl ir soli priekšā ar to, ka tur ir iespēja braukt trasēs visu cauru gadu, jo trases ir zem jumta un sliktie laikapstākļi netraucē treniņu procesu.

Pastāsti par saviem augstvērtīgākajiem rezultātiem kopš esi iekļauts AKSSC sastāvā.

Izcīnīta 2.vieta Eiropas kausa kopvērtējumā, uzvaras atsevišķos kausa posmos. Esmu divkārtējs Latvijas čempions Elites grupā. Vairākkārt iekļuvis TOP10 Pasaules kausa posmos un 2019.gadā izcīnīju 9.vietu Eiropas čempionātā Elites grupā.

Vai izdodas sporta dzīvi savienot ar izglītību?

Es absolvēju Valmieras Pārgaujas ģimnāziju un par šo skolu varu teikt tikai labāko. Skolotāji bija ļoti atsaucīgi un pretimnākoši. Dodoties garākos braucienos vienmēr atradām veidu, kā es varēju mācīties attālināti un izdarīt visus nepieciešamos darbus. Pēc vidusskolas devos uz Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, kur ieguvu pirmā līmeņa augstāko izglītību kā BMX sporta treneris.

Manuprāt, apvienot sportu un izglītību nav viegli, bet pareizi saplānojot savu laiku tas ir izdarāms.

COVID19… Kādi ir Tavi turpmākie mērķi, ņemot vērā šī vīrusa klātbūtni?

Manuprāt, ne man vienīgajam jāatzīst, ka šis gads un vīrusa ietekme apgrieza visus manus plānus kājām gaisā. Pirmo reizi saskāros ar motivācijas trūkumu, jo ir grūti trenēties, kad nezini kam trenējies. Sacensības tika atceltas un nebija zināms, kad tās atsāksies.

Šobrīd esmu iemācījies ar to sadzīvot, mans mērķis vēl jo projām ir nemainīgs. Tam, kam esmu gatavojies beidzamos četrus gadus, es turpinu gatavoties arī šobrīd - tā ir kvalificēšanās Olimpiskajām spēlēm, vienīgi šobrīd jau 2021 gadā.

Kā kopumā vērtē AKSSC projektu un būtību?

Šo projektu vērtēju tikai un vienīgi pozitīvi. Man tas atvieglo ikdienu un palīdz manās sporta gaitās, un, manuprāt, šādi centri ir vairāk kā vajadzīgi. Tas projektā esošajiem sportistiem palīdz turpināt tiekties uz savu mērķi, un jaunajiem sportistiem dod papildu motivāciju iekļūt šajā programmā, redzot, ka viņu darbs tiks novērtēts.

Paldies AKSSC projektam, trenerim un treniņu biedriem un citiem atbalstītājiem. Novēlu visiem veselību un izturību. Turpinām strādāt, nepadoties, tiekties uz savu mērķi! Lai viss izdodas!

Sagatavoja:

Austra Dambrova,

Valmieras BSS sporta organizatore

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044