BMX

Helvijs Babris: "Būt pacietīgiem un neatlaidīgi tikties uz saviem mērķiem"

Valmieras Bērnu sporta skolā kopš 2015.gada 1.septembra darbojas Augstas klases sportistu sagatavošanas centrs (Turpmāk – AKSSC). Centrā iekļauti trīs sporta veidi un šobrīd tā paspārnē trenējas 14 sportisti. Turpmākā rakstu sērijā iepazīstināsim ar Valmieras AKSSC sportistiem.

Helvijs Babris – puisis no Taurenes, maza ciemata Vecpiebalgas novadā, kurš šogad kļuvis par Latvijas čempionu Elites grupā un nu Valmieras Augstas klases sportistu sagatavošanas centra paspārnē cīnās par iespēju startēt Tokijas Olimpiskajās spēlēs. Taurenes pagalmos ar draugiem bieži organizējis “ričuku” sacensības. Vecāku modrās acs pamanīts, aizvests izmēģināt spēkus arī īstā BMX trasē - tā sportista gaitas uzsācis BMX klubā "Cēsis". Kopš tā laika, nu jau 16 gadus, nodarbojas ar BMX riteņbraukšanu.

Kā viens no primārajiem sporta veidiem Valmieras AKSSC tika iekļauts BMX riteņbraukšana. Jau kopš centra pirmsākumiem sportistu sastāvā iekļauts arī Helvijs Babris. Kā pats sportists atzīst, AKSSC sastāvā nokļuvis, jo “teorētiski tiku uzskatīts par vienu no kandidātiem, kas varētu kvalificēties Tokijas Olimpiskajām spēlēm 2020.gadā. Iepriekš vairākkārt biju izcīnījis Latvijas čempiona titulus, kā arī izcīnīju augstus sasniegumus Eiropas un Pasaules čempionātos jauniešu grupās. 2006.gadā kļuvu par Eiropas vicečempionu, 2007. un 2013.gadā izcīnīju 3.vietu Eiropas Čempionātā, kā arī 2012. un 2013.gadā izcīnīju 7.vietu Pasaules Čempionātā”.

Par AKSSC jau iepriekš publiski izskanējis, ka iespēja dota tiek spēcīgākajiem un motivētākajiem sportistiem. Nenoliedzami Helvija sasniegumi uz to arī norāda. Esot centra sastāvā sportists izcīnījis augsto 9.vietu un 14.vietu Pasaules Kausa posmos.  Eiropas Čempionātā Valmierā izcīnījis 13.vietu. Šogad pirmo reizi karjerā izcīnījis Latvijas čempiona titulu Elites klasē.

Mērķtiecība visticamāk ir galvenais iemesls, kāpēc profesionāli sportoju. Tik tālu esmu nonācis, jo ļoti lielu atbalstu ir devuši vecāki, treneri, treniņu partneri, visi atbalstītāji, kā arī rezultāti, kas ir veicinājuši turpināt tiekties uz priekšu. Profesionālajā sportā esmu, jo cenšos sasniegt savus mērķus. Nospraustie mērķi rada motivāciju. Tos izvirzu gan sacensībās, gan treniņu procesā. Ja neizdodas sasniegt, tad protams ir vilšanās sajūta, bet nekad plinti krūmos nemetu, turpinu trenēties un ticu, ka ar neatlaidīgu darbu, ar maziem solīšiem, sasniegšu savus mērķus.

AKSSC tika izveidots ar Latvijas Nacionālās sporta padomes, Latvijas izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu. Pašvaldības un valsts finansējums tiek tērēts nodrošinot nepieciešamo gan treniņprocesā, gan došanos uz sacensībām, kā arī sniegts atbalsts izglītībā, ikdienas izdzīvošanā u.c.

Man būt Valmieras AKSSC sastāvā ir ļoti nozīmīgi. Tas man ir atbalsts gan ikdienā, gan treniņu procesā, gan sacensībās. Treniņu apstākļi Valmierā ir ļoti labi. Valmierā ir divas BMX trases. Jaunajā Māra Štromberga BMX trasē ir izveidota arī trenažieru zāle, kurā mēs ļoti bieži darbojamies. AKSSC nodrošina arī inventāru, ēdināšanu, kā arī visu nepieciešamo, lai sportists pilnvērtīgi varētu trenēties un piedalīties sacensībās. Par to es varu teikt lielu paldies!

Pastāsti par savu sportista ikdienu.

Trenējos kopā ar treneri Miku Puķīti. Treniņos parasti esam 3-4 cilvēki, līdz ar to neesam daudz, bet tāpat, ar to pietiek, lai būtu savstarpēja konkurence un viens otru “dzītu” uz priekšu. Treniņu skaits atšķiras no sezonas. Kad nav sezona tie ir 6-8 treniņi, bet sagatavošanās un sacensību periodā tie ir vismaz 10-12 treniņi nedēļā.

Ir ļoti liels prieks, ka Valmierā tiek domāts par attīstu, sporta infrastruktūra pilsētā arvien uzlabojas. Man kā BMX sportistam visvērtīgākais pienesums ir 2019.gadā uzceltā Māra Štromberga BMX trase. Šī trase ļauj pilnvērtīgi sagatavoties visām augstākā līmeņa sacensībām. Varu noteikti teikt, ka pašreiz treniņu apstākļi un nodrošinājums no AKSSC, lai sagatavotos sacensībām, ir visaugstākajā līmenī.

Šī gada plānos lielas korekcijas ieviesa COVID19 pandēmija. Tika atceltas visas plānotās sacensības ārzemēs, taču labi, ka vismaz sacensības Latvijā notika un varēja šo sacensību garšu izjust. Joprojām nav zināms nākošā gada kalendārs, taču jau tagad esam uzsākuši gatavošanos nākamajai sezonai, lai jebkurā brīdi būtu gatavi atkal startēt Pasaules līmeņa sacensībās. 

Paralēli sportam arī studēju, jo zinu, ka izglītība būs ļoti svarīga pēc tam, kad vairs nenodarbošos profesionāli ar sportu. Apvienot studijas ar sportu nav viegli, taču ja grib, tad visu var izdarīt. Galvenais jābūt ir apņēmīgam, jāuztur labs kontakts ar pasniedzējiem un pa brīvajiem brīžiem, kad nav treniņi, jāpievēršas mācībām.

Jāatzīmē, ka Valmierā tiek nodrošinātas kvalitatīvas izglītības iespējas. Sadarbība pastāv arī starp Valmieras Bērnu sporta skolu un Vidzemes Augstskolu, kur centra sportistiem tiek nodrošināts atbalsts. Studējot atbildīgi un uzrādot labas sekmes ir iespējams saņemt mācību maksas atlaidi 100% apmērā, kā arī pasniedzēji ir pretimnākoši un pastāv iespēja mācīties pēc individuālā plāna.

Kā kopumā vērtē AKSSC projektu un būtību?

Uzskatu, ka AKSSC projekts ir ļoti nozīmīgs ikvienam sportistam. AKSSC man ir bijis, kā ļoti svarīgs atbalsts, lai es spētu sasniegt visus tos rezultātus, ko es esmu līdz šim sasniedzis. Ar šāda veida atbalstu jebkurš sportists ilgtermiņā var sasniegt savus visaugstākos rezultātus. Tas noteikti ir pienesums sporta nozarei, un ja šādi centri būtu vairāki un ja tajos tiktu iekļauti vairāki sportisti, varbūt profesionālais sports Latvijā atkal atdzimtu spožākā līmenī.

 

Sagatavoja:

Austra Dambrova, Valmieras BSS sporta organizatore

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044