BMX

Edvards Emīls Liberts par treniņiem un dzīvi Valmierā

Tēta iniciatīvas vadīts, BMX sportista gaitas trīs gadu un deviņu mēnešu vecumā uzsācis klubā “Rīgas Favorīts”, tomēr kopš pirmās Mārupes BMX kluba pastāvēšanas dienas cīnījies zem Mārupes krāsām. “Pirmajās sacensībās pats trasi pieveikt nespēju, tādēļ tētis skrēja līdzi un uzstūma šķēršļos, ar kuriem pats nespēju vēl tikt galā ”- tā stāsta Edvards Emīls Liberts, Valmieras AKSSC sportists un 2020.gada Latvijas Junioru čempions BMX riteņbraukšanā.

 Kādi Tavi iepriekšējie sasniegumi, tavuprāt, ir bijuši kā priekšnoteikums iekļūšanai AKSSC sastāvā?

Pirms nokļuvu Valmierā biju izcīnījis 2016. gada Eiropas čempionātā astoto vietu, vietu Latvijas jaunatnes izlasē, kā arī vairākus Latvijas čempiona titulus. Tikt iekļautam šajā sastāvā bija nozīmīgi man pašam - šī bija tā vieta, kur vēlējos nonākt un trenēties.

Kas ir tava motivācija?

Ikdienas treniņprocesā un dzīvē dzinulis vienmēr ir bijis uzstādītais mērķis. Uzstādītais mērķis ir tā motivācija, kas kādā grūtākā un smagākā brīdī palīdz pārvarēt sevi, lai nonāktu tur kur esi iecerējis.

Kas palīdzēja ceļā uz nopietnu sportista karjeru?

Noteikti svarīgākais faktors - ģimene, jo jau no pirmās dienas viņi ir bijuši blakus un vienmēr atbalstījuši.

Pastāsti par savu ikdienu, treniņiem.

Ikdienas treniņu grupā esam 3-4 cilvēki. Trenējos pie Mika Puķīša. Esam maza treniņu grupa, bet visi ar vienu mērķi, kas palīdz visiem attīstīties un pilnveidoties. Treniņos esam maz, bet kopā trenējoties spējam viens otru pastumt uz priekšu. Treniņu skaits atšķiras atkarībā no perioda, sagatavošanās un sezonas laikā parasti ir no 8-12 treniņiem nedēļā, kad nav sezona tad parasti ir no 6-8 treniņiem nedēļā.

Kādi ir treniņu apstākļi?

Treniņu apstākļi ir ļoti labi, ikdienā trenējamies Māra Štromberga trasē, kur ir kvalitatīva trase, Wattbike trenažieri un svaru zāle. Dzīvoju dienesta viesnīcā, man pašam ir sava istaba kurā varu netraucēti atpūsties un mācīties. Ēdu parasti skolā, Bastionā vai Valmieras piena ēdnīcā par Valmieras AKSSC nodrošinātajiem ēdināšanas taloniem.

Kā vērtē Valmieras infrastruktūru un attīstību?

Patīk tas, ka Valmierā attīsta un piedomā par sporta infrastruktūru. Manā treniņprocesā nozīmīgākā ir bijusi Māra Štromberga trases izveide, šī trase dod iespēju ļoti labi sagatavoties sezonas svarīgākajiem startiem. Pašlaik noteikti AKSSC treniņu apstākļi un vide ir augstākajā līmenī, lai mēs varētu pilnvērtīgi aizvadīt treniņu procesu un sagatavoties sezonai. Brīvajā laikā vasarā parasti ar klases biedriem vai draugiem aizbraucu uz pludmali paspēlēt volejbolu vai basketbolu. Ziemas sezonā parasti ejam uz Vidzemes Olimpisko centru (VOC) slidot. Uz VOC bieži arī eju skatīties basketbola un florbola spēles.

Pastāsti par saviem augstvērtīgākajiem sasniegumiem, kopš esi iekļauts AKSSC sastāvā.

Esot iekļautam AKSSC sastāvā esmu izcīnījis 2018., 2019. un 2020. gada Latvijas čempiona titulu, 2018. un 2019. gadā esmu bijis iekļauts Latvijas jaunatnes izlasē, 2020.gadā - pieaugušo izlasē. 2019.gadā uzvarēju Eiropas kausa 6.posmā. 2019.gadā kļuvu par Eiropas čempionu B16 grupā un izcīnīju arī otro vietu Pasaules čempionātā, kā arī tiku atzīts par “2019 gada Latvijas jauno riteņbraucēju”. Ceļš uz šiem sasniegumiem noteikti nav bijis viegls, ir daudz sevi jāpārvar treniņu procesā.

Kā izdodas sporta dzīvi savienot ar izglītību?

Pašlaik mācos Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas 11. klasē. Ļoti patīk skola, skolas aktivitātes un mācību apstākļi. Dodoties tālākos un garākos izbraucienos skola ir pretimnākoša un ar skolas vadību vienmēr ir atrasta iespēja, kā visu apvienot un izdarīt. Parasti grūtākais ir sākt darīt skolas darbus,  kuri ir iekrājušies garo izbraucienu laikā, bet, kad pieķeras un sāk darīt, tad lēnām ar visu tiek galā.

Ko mainījusi Covid19 klātbūtne?

Saistībā ar pandēmiju neko nevaram saplānot. Varam tik cerēt, ka ātrāk viss atgriezīsies ierastajā ikdienas rutīnā un nebūs nekādu ierobežojumu. Pašlaik jāpielāgojas apstākļiem un jāturpina darboties.

Kā kopumā vērtē AKSSC projektu un būtību?

Ļoti pozitīvi vērtēju AKSSC projektu un uzskatu, ka šādi centri ir nepieciešami Latvijā, lai profesionālais sports attīstītos un spētu konkurēt augstākajā līmenī. Šis noteikti uzlabo sportistu iespējas un attīstību, jo ir ļoti laba vide, apstākļi, lai sasniegtu savus uzstādītos mērķus.

Vēlos pateikt paldies  visiem cilvēkiem, kuri ir kaut mazliet palīdzējuši, lai mums šis viss būtu.

 

Sagatavoja:

Austra Dambrova,

Valmieras BSS sporta organizatore

 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044