Skujiņš un Neilands sestdienas rītā aizvadīs olimpisko grupas braucienu

Sestdien pulksten 05:00 no rīta pēc Latvijas laika sāksies 234 kilometru garais Tokijas Olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas grupas brauciena sacensības vīriem. 130 dalībnieku vidū redzēsim divus Latvijas velosportistus – Tomu Skujiņu un Kristu Neilandu. Skujiņam šīs būs otrā, bet Neilandam debijas olimpiāde. Sacensību tiešraide kanālā LTV 7 būs vērojama no pulksten 06:25.

 SAPŅA PIEPILDĪJUMS:

Piecgades nozīmīgākais sporta forums – Tokijas Olimpiskās spēles – ar svinīgu ceremoniju tika atklātas piektdien. Pirmie Latvijas sportisti savas sacensības uzsāks jau sestdien. Pirmajā sacensību dienā uz starta izies mūsu šosejas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands.

Abi vīri olimpiskās spēles sagaidījuši lieliskā noskaņojumā. Kā viens, tā otrs paveikuši lielu mājas darbu, lai spētu smagajā trasē parādīt savu labāko sniegumu. Tomam šī būs jau otrā olimpiāde. Pirms pieciem gadiem Rio, carnikavietis finišēja 59. vietā. Turpmāko sezonu laikā Toms ievērojami sevi attīstījis un guvis virkni lielu starptautisko panākumu, starp kuriem arī pērn gūtā otrā vieta “Tour de France” posmā. Līdzīgi kā liela daļa citu olimpiešu, Skujiņš aizvadītajās nedēļās sevi apliecināja “Tour de France”. Šogad Tomam individuāli augstākie rezultāti bija – septītā un 11. vieta.

Debijas olimpiādes priekšvakarā ir kuldīdznieks Krists Neilands. 27 gadus vecais sportists ne reizi vien uzsvēris, ka dalība olimpiskajās spēlēs ir viens no viņa karjeras sapņiem. Otro sezonu pasaules tūres apritē esošais Krists spējis veiksmīgi atkopties no atslēgas kaula lūzuma, ko guva pēc “Giro d’Italia” pirmā posma. Īsi pirms došanās uz Tokiju, Krists sacensībās Itālijā  parādīja, ka ir ļoti labā formā.

Abi braucēji Tokijā atrodas jau piecas dienas. Ir iepazītas trases atslēgas vietas. Kā Krists Neilands atzina intervijā, bez karstuma ļoti nopietns pārbaudījums būs arī vietām izteikti kalnainais maršruts.

TRASES KĀPUMI UN TROPISKAIS KARSTUMS:

Dalībniekiem būs jāveic 234 kilometru gara distance. Tajā iekļauti četri izteikti lieli kāpumi. Pirmais no tiem būs 4,3 kilometru garš ar vidējo stāvuma pakāpi 6,1 procents. Garākais būs slavenais Fudži kalns. Tā garums sasniegs 14,5 kilometrus, bet vidējā stāvuma pakāpe – 6 procenti. Tikmēr ļoti izšķiroša būs Mikuni kalnu pāreja. Tā sāksies ar 6,8 kilometru garu kāpumu ar 10 procentu vidējo stāvuma pakāpi. Drīz vien sekos 2,2 kilometru garš kalns, kas būs nedaudz mazāk stāvs. Turpinājums vedīs pamatā pa kalnu lejup, tomēr vēl pirms finiša nāksies pievarēt nelielu kāpumu.

SCENĀRIJA MINĒJUMS:

No scenārija viedokļa, var prognozēt, ka sākuma daļā notiks spraiga cīņa par došanos atrāvienā. Pirmos nopietnos uzbrukumus no augstākā līmeņa riteņbraucējiem var sagaidīt Fudži kalnā. Lielākais atbirums visticamāk būs Mikuni kalnu pārējā. Pastāv iespēja, ka pēc tās vēl grupiņa var sabraukt kopā, jo ilgstoši trase vedīs kalnā lejup bez ļoti tehniskiem serpentīnveida nobraucieniem. Jāņem vērā, ka atšķirībā no “Tour de France” un citām lielajām tūrēm, olimpiādē netiks izmantotas rācijas starp braucējiem un komandām.

Lielākais braucēju skaits vadošajām nācijām būs pieci sportisti. Tas viss sacensību kontroli padarīs mazāk iespējamu un var notikt vairāki pārsteigumi.

FAVORĪTU LOKS:

Galvenie favorīti svelmainajā un mitrajā Tokijā būs – divkārtējais “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājs Tadejs Pogačars no Slovēnijas. Lai arī viņa organisms ne tik labi panes karstumu, tomēr jauda, kas nāk no Pogačara, liek viņu pieskaitīt galveno vīru vidū. No mazās Slovēnijas ir vēl viens favorīts – Primožs Rogličs. Viņš bija spiests izstāties no “Tour de France” pēc kritiena, bet nu ir atguvies, lai cīnītos par uzvaru.

Labas iespējas var sagaidīt no Beļģijas līdera Vouta van Ārta, kurš būs viens no tiem, kurš var pēc Mikuni pārejas atkal panākt līderus un uzvarēt viņus finiša spurtā. Noteikti šajos klimatiskajos apstākļos labi jutīsies ekvadorietis Ričards Karapazs. Galveno favorītu lokam tiek pieskaitīti arī -  francūzis Davids Godū, šveicietis Marks Hiršī, nīderlandietis Bauke Mollema, dānis Jakobs Fuglsangs, leģendārais spānis Alehandro Valverde, vācietis Maks Šahmans, kanādietis Maikls Vudss un brits Ādams Jeitss.

MŪSU VĪRI - GATAVI CĪŅAI:

Mūsu braucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands – ir gatavi demonstrēt savu labāko sniegumu. Lai arī viņi netiek minēti starp pašiem galvenajiem favorītiem, tomēr kā viens, tā otrs pie labākajiem apstākļiem ir spējīgi ieķerties labāko desmitniekā, kas tik lielā konkurences sportā būtu teicams rezultāts Latvijai.

TV TIEŠRAIDĒ JAUNAS BALSIS:

Sacensības sāksies pulksten 05:00 pēc Latvijas laika. Tiešraide kanālā LTV7 būs pieejama no pulksten 06:25. Ilgo un reizē aizraujošo tiešraidi komentēs olimpiskajās spēlēs savulaik astoto vietu izcīnījušais Arvis Piziks un Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss.

KOMANDAS DARBS:

Latvijas vīriem palīdzēs profesionāļu apkalpes komanda – treneris Toms Flaksis, mehāniķis Kristaps Osis, fizioterapeits un ārsts Jānis Kaupe, kā arī pieredzes bagātais ārsts Aldis Cīrulis. Visā sagatavošanās procesā mūsu vīriem lielu atbalstu sniedza - Izglītības un zinātnes ministrija, Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Olimpiskā vienība.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044