Latvieši Tokijā cīnās godam; Skujiņam 22., Neilandam 33. vieta  

Sestdien Toms Skujiņš izcīnīja ļoti respektablo 22. vietu, bet Krists Neilands bija 33. Tokijas Olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas grupas brauciena sacensībās. Uzvaru 235 kilometru garajā distancē svinēja ekvadorietis Ričards Karapass.

Kopumā uz starta Tokijas Olimpisko spēļu vīru šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā izgāja 130 riteņbraucēji no 57 valstīm. Lielākā dalībnieku pārstāvniecība bija – Beļģijai, Spānijai, Itālijai, Francijai un Nīderlandei. Šīs nācijas pārstāvēja pa pieciem braucējiem.

Latvijas sportisti bija izcīnījuši divas vietas dalībai olimpiskajam grupas braucienam. Tās aizņēma carnikavietis Toms Skujiņš un kuldīdznieks Krists Neilands, kuri jau iepriekš sevi ne reizi vien apliecinājuši no labākās puses kāpumiem bagātās distancēs. Galveno favorītu lokā bija – beļģis Vouts van Ārts, slovēņi – Tadejs Pogačars un Primožs Rogličs, brits Ādams Jeitss, ekvadorietis Ričards Karapss, nīderlandietis Bauke Mollema un vairāki citi vīri.

Distances sākuma daļā ātri izveidojās dienas atrāviens, kurā sākotnēji ietilpa astoņi riteņbraucēji. Zināmākie no tiem – slovāks Jurajs Sagans, rumānis Mihaels Grosū un čehs Mihaels Kukrle. Peltons ļāva bēgļiem iegūt vairāk nekā 18 minūšu pārsvaru. Pēc pirmā kalna līderu grupa samazinājās līdz pieciem braucējiem.

Peletonā tikmēr kontroli uzņēmās Slovēnijas un Beļģijas braucēji. Lielisks priekšā bija slovēnis Jans Tratniks, kuram atrāvienu kontrolēt piepalīdzēja 2016. gada olimpiskais čempions Gregs Van Avermāts. Beļģis upurēja savu rezultātu komnadas labā.

Pirmais nopietnais pavērsiens notika Fudži kalnā. Iniciatīvu priekšā uzņēmās itāļu riteņbraucēji ar Džulio Čikoni priekšgalā. Pēc Čikones kāpinājuma, peletona rindas kļuva plānākas. Atpalika leģendārais spānis Alehandro Valverde (vēlāk gan spēja piebraukt klāt), čehs Zdeņeks Štribārs un virkne citu braucēju. Mūsu vīri Fudži kalnu pievarēja godam. Peletona priekšā ik pa brīdim bija manāms gan Krists, gan Toms.

Neveiksmi piedzīvoja briti. Kritienā iekļuva gan Geraints Tomass, gan jaunais talants Tao Hārts. Ja Hārts vēl spēja turpināt sacensības, tad Tomass, iebraucot Fudži autodromā izstājās. Kā jau varēja prognozēt, peletons pilnībā sadalījās ļoti smagajā Mikunī kalnu pārējā. Kāpums bija vairāk nekā sešus kilometrus garš, bet stāvuma pakāpe vidēji bija virs desmit procentiem. Jāizceļ, ka vairākus kilometrus braucēji pievarēja kāpumu, kura stāvums pārsniedza 14 procentus.

Toms un Krists turējās vadošo braucēju lielu daļu kāpuma. Abi latvieši vienā mirklī bija vien ap 25 braucēju lielā grupiņā. Kā pirmais nedaudz atpalika Neilands, bet drīz vien beļģu kurināto tempu neizturēja Skujiņš. Uzreiz gan jāsaka, ka kā viens tās otrs ne uz mirkli nepadevās, bet gan turpināja cīņu par pēc iespējas augstāku vietu finišā.

Vēl vairāk līderu grupu samazināja Tadejs Pogačars, kurš sēdus veica kāpinājumu un kopā ar Brendonu Maknultiju un Maiklu Vudsu ieguva nelielu vadību. Vēlāk līderi tika panākti un nokomplektējās ap desmit braucēju liela līderu grupiņa. Ilgi nebija jāgaida līdz nākamajam uzbrukumam, ko veica ekvadorietis Ričards Karapass, kuram spēja pievienoties aktīvai Maknultijs no ASV. Abi spēja lieliski sastrādāties, kamēr sekotāju pulkā sadarbība piekliboja.

Sekoja vairāki atrāvieni, kurus visus neitralizēja galvenais favorīts van Ārts. Arī pašam van Ārtam neizdevās pārcelties pie līderu dueta. Pēdējos kilometros solo vadību ieguva Karapass, kurš droši devās pēc zelta godalgas. Maknultiju tikmēr panāca haotiski braucošie sekotāji, kuri jau laicīgi bija samierinājušies par palikšanu bez zelta godalgām.

Lieliskais ekvadorietis Karapass, kurš izcīnīja trešo vietu “Tour de France” kopvērtējumā pirms nepilnas nedēļas, izcīnīja uzvaru, kļūstot par jauno olimpisko čempionu. Trasē viņš pavadīja 6 stundas 5 minūtes un 26 sekundes.

Sīva cīņa notika par otro vietu. Pirmais spurtu uzsāka vācietis Maksimilians Šahmans, bet ātri viņu apsteidza van Ārts. Pēdējos metros beļģim strauji pietuvojās Tadejs Pogačars, kuram pāris centimetri pietrūka, lai beļģi apsteigtu. Van Ārtam sudrabs, bet Pogačaram bronza. Abi uzvarētājam zaudēja attiecīgi 1 minūti un 7 sekundes. Labāko sešiniekā ierindojās arī – Bauke Mollema, Maikls Vudss un Brendons Maknultijs.

6 minūtes un 20 sekundes pēc uzvarētāja finišēja sekotāju grupiņa ar carnikavieti Tomu Skujiņu tajā. Latvietis cīnījās līdz pēdējiem metriem, finišējot otrais no šīs grupiņas aiz Alekseja Lucenko. Finišā Tomam 22. vieta, kas ir augstvērtīgais rezultāts olimpisko spēļu grupas brauciena sacensībās Latvijas braucējiem šajā gadsimtā.

Nākamajā grupiņā finišu šķērsoja olimpiskais debitants Krists Neilands. Kuldīgas gada sportists ieņēma 33. vietu, 10 minūtes un 22 sekundes aiz uzvarētāja. Arī viņa sniegums smagajā sacīkstēs jāvērtē ar lielu + zīmi. Sportistiem sacensībās palīdzēja - treneris Toms Flaksis, mehāniķis Kristaps Osis, ārsti - Jānis Kaupe un Aldis Cīrulis. 

Trešdien Toms Skujiņš startēs olimpiskajā individuālajā braucienā, kamēr Kristam Neilandam olimpiskā debija ir noslēgusies.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044