Rožlapa labākā no latviešiem UCI PČ Zwift platformā kvalifikācijā

Nedēļas nogalē aizvadīts UCI pasaules čempionāta e- riteņbraukšanā Zwift platformā kvalifikācijas sacensības. No Latvijas sportistiem visaugstāko rezultātu sasniedza Dana Rožlapa, kura dāmu konkurencē starp 60 sportistēm sasniedza 20. vietu. Sasniegtais rezultāts Danai neļāva kvalificēties pamatsacensībām.

Pateicoties Latvijas e- riteņbraukšanas attīstītājiem –  Tomam Kazākam un Ēvaldam Pavlovam – mūsu valsts riteņbraucējiem ir iespēja startēt regulārās sacensībās Zwift platformā, kā arī apliecināt sevi Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) atzītās starptautiskās sacensībās.

Lai arī Latvijai dēļ vēl nepietiekamā Zwift lietotāju skaita dēļ nav iespējas saņemt automātisko ielūgumu uz pasaules čempionātu e- riteņbraukšanā Zwift platformā, tomēr mūsu valsts sportistiem pēc iekšējās atlases tika dota lieliska iespēja startēt pasaules čempionāta kvalifikācijas sacensībās, kas norisinājās aizvadītās nedēļas nogalē.

Dāmu konkurencē mūsu valsts godu aizstāvēja – Dana Rožlapa, Olga Lukša un Krista Pūcīte. Mūsu valsts elites čempione šosejas riteņbraukšanā individuālajā braucienā Dana Rožlapa visai ilgi turējās vadošo braucēju pulkā. Pirmais nopietnais kalns 59 kilometru garajā trasē bija pēc nepilniem astoņiem kilometriem. Dāmu peletons sadalījās, bet Danai izdevās noturēties priekšā. Līdz nākamajam lielajam kalnam mūsu sportiste spēja atjaunoties. Kāpuma stāvākajā vietā (10 procenti) Dana nedaudz zaudēja kontaktu no līderu grupiņas, kurā bija vairs ap 15 braucējām.

Interesanti, ka turpinājumā Rožlapas grupiņai izdevās ievērojami sadeldēt atstarpi. Tā bija vairs ap 6 sekundēm. Pavisam noķert līderes, kuru vidū bija virkne profesionālo “zwifteru”, neizdevās. Otrajā aplī, kas bija ar daudziem salīdzinoši lēzenākiem, tomēr ne vieglākiem, kalniem Dana veica uzbrukumu. Finišā trenera Jāņa Mūsiņa audzēknei 20. vieta. Uzvarētājai Zoē Langhamai no Lielbritānijas Rožlapa zaudēja 1 minūti un 2 sekundes. Līdz 10. vietas ieguvējai Eleonorai Vīsmanei (Beļģija) mūsu riteņbraucējai trūka 24 sekundes. Tieši pirmās desmit dāmas saņēma iespēju startēt pasaules čempionāta finālsacensībās.

Danas Rožlapas komentārs: Protams, kā ikviens sportists uz starta līnijas stāvēju ar apņemšanos pacīnīties par kvalificēšanos. Mazliet pat reālāka šī iespēja kļuva, kad dienu pirms starta saņēmām vēstuli no organizatoriem, ka, ņemot vērā spēcīgo pieteikto dalībnieču sarakstu, Zwift kopā ar UCI palielina par 5 to braucēju skaitu, kuras kvalificēsies PČ. Respektīvi, no Eiropas kvalifikācijas sacensībām TOP10 tiks uz PČ. Ļoti izjutu, ka man pietrūka augstās intensitātes jauda (to, ko riteņbraucēju slengā sauktu par augšām). Esmu tagad aptuveni 20w no 3-5min, 10-20min intervālu normālās savas jaudas. Diezgan droši varu teikt, ka, ja būtu savā sezonas formā, nobrauktu labāk. Bet , paskatoties finiša protokola rezultātus, tikpat droši varu teikt, ka TOP5, ņemot vērā braucēju svaru, es tāpat neiebrauktu.

Visticamāk arī TOP10 būtu maz ticams. Pieredzei ļoti interesantas sacensības, bet es noteikti palikšu pie īstām sacensībām. Šīs sacensības tikai vēlreiz apstiprināja, ka tā ir virtuāla pasaule jeb spēle, kurai maz kas kopīgs ar reālām sacensībām. Jā, arī Zwift, lai uzvarētu, jābūt ļoti stiprai braucējai. Bet Zwift noteikti daudz ko un pārāk daudz ko izšķir svars. Tāpat noteikti ļoti lielu lomu spēlē māka un pieredze braukt virtuālās sacensības.

No mūsu dāmām finišēja arī Olga Lukša. “Latvian Cycling girls” komandas braucēja smagajā trasē cīnījās godam, finiša līniju šķērsojot 31. vietā, 17 minūtes un 55 sekundes aiz uzvarētājas.

Vīriem 59 kilometru garajā un aizraujošajā distancē no Latvijas sportistiem visaugstāk ierindojās Arvils Vikštrems, kuram 81. vieta (+00:07:14 aiz uzvarētāja Lionela Vujasina). Aivars Dārznieks ieņēma 86. vietu, Kristers Kovgers bija 100., kamēr Emīlam Ribakam 111. pozīcija. Finišēja 115 no teju 200 braucējiem.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044