MTB

Blūms patīkami pārsteidz – Eiropas čempionātā MTB XCO krosā izcīna ceturto vietu  

Lielisku panākumu svētdien Serbijas pilsētā Novisadā sasniedzis Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms, kurš izcīnīja augsto ceturto vietu Eiropas čempionātā kalnu riteņbraukšanas (MTB) Olimpiskā krosa (XCO) disciplīnā. No labāko trijnieka Mārtiņu šķīra nepilna sekunde.

 Latvijas čempions Mārtiņš Blūms Eiropas čempionātam MTB XCO krosā gatavojās ļoti mērķtiecīgi. Pirms atbildīgajām sacensībām, cēsinieks aizvadīja plānveidīgu treniņprocesu, bet aizvadītajā nedēļā viņš izcīnīja piekto vietu augsta līmeņa UCI kategorijas sacensībās Austrijā.

Eiropas čempionātu MTB XCO krosā pirmo reizi uzņēma Serbija. Trīs dienu garumā cīņas par medaļām notika Novisadas pilsētas trasē. Salīdzinājumā ar citām XCO krosa trasēm, Novisadā veicamā distancē bija ātrāka un dinamiskāka. Lai arī bija vairāki nopietni kāpumi, tomēr netrūka arī platāku ceļu pa dažādu bruģa sektoru posmiem. Vīru grupas braucējiem bija jāpievar astoņi apļi.

Vīru elites grupā startēja 70 sportisti. Viņu vidū arī virkne Tokijas Olimpisko spēļu dalībnieki.  Mārtiņš Blūms startēja ar 49. numuru no vien sestās starta rindas. Tas tādēļ, ka Blūms bija spiests veselības problēmu dēļ izlaist pērnā gada Eiropas un pasaules čempionātos, kuros tika izcīnīts liels UCI punktu skaits.

Sacensību sākumā Mārtiņa pamatuzdevums bija pakāpeniski, nezaudējot pārāk daudz spēku, uzlabot savas pozīcijas, kas pietiekami platajā trasē bija reāli paveicams. Plānus gan pašā sākumā izjauca vērienīgs kritiens, kurā iekļuva un laiku zaudēja arī latvietis. Mārtiņš tika atmests uz noslēdzošajām pozīcijām. Tomēr ne mirkli viņš nezaudēja ticību saviem spēkiem. Ar katru apli Blūms uzlaboja savas pozīcijas. Veiksmīgi izdevās taktiskais plāns, kurā galvenais bija pārāk daudz nezaudēt paša spēkus un izmantot konkurentu piedāvāto tempu, kad tas bija nepieciešams.

Distances laikā trenera Jāņa Mūsiņa audzēknim izdevās panākt līderu grupu, kas savā starpā ne vienmēr spēja labi sastrādāties, tādējādi temps bija saraustīts un pateicīgs tam, lai sekotāji spētu pietuvoties. Pēdējā aplī notika ļoti aizraujoša un taktiska cīņa. Par Eiropas čempiona titulu līdz pēdējam cīnījās arī mūsu sportists, kuram bija pārliecinoši zemākais starta numurus starp pārējiem līderu grupas braucējiem.

Cīņa par uzvaru atrisinājās pēdējos metros. Ātrākais bija šveiciets Larss Forsters, kurš finišēja pēc 1 stundas 26 minūtēm un 30 sekundēm. Otrā vieta Blūma komandas biedram ikdienā – Sebastianam Karstensenam no Dānijas. Viņu no uzvarētāja šķīra trīs sekundes. Dramatiskā cīņā par trešo vietu Mārtiņš Blūms atzina Šveices kalnu velosportista un Tokijas olimpieša Filip Kolombo pārākumu. Abi uzvarētājam piekāpās vien par četrām sekundēm.

Blūma sasniegtais rezultāts ir visu laiku augstākais Latvijas MTB sportistu vidū Eiropas vai pasaules čempionātos elites grupā. Interesanti, ka 2017. gadā Blūms izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā U23 vecuma grupā. Sasniegtais rezultāts varētu ļaut Blūmam arī pretendēt uz vietu Latvijas Olimpiskās vienības sastāvos.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044