MTB

Vosekalns atkal labākais no latviešiem prestižajā Tartu MTB maratonā

Vakar Igaunijā notikušajā prestižajā un ar kuplu dalībnieku skaitu pārstāvētajā Tartu kalnu divriteņu jeb MTB maratonā garākajā 89km distancē otro gadu pēc kārtas labāko rezultātu latviešu vidū uzrādīja Rīgā dzīvojošais alūksnietis – 2014.gada Latvijas čempions grupas braucienā šosejā Andris Vosekalns (Evelo team), kurš gandrīz 1700 dalībnieku konkurencē izcīnīja 7.vietu, esot vienīgajam labāko desmitniekā no Latvijas riteņbraucējiem. Izmantota Sportacentrs.com informācija. 

 Šogad Tartu MTB maratonā, kam starts ir pazīstamajā slēpošanas un biatlona centrā “Tehvandi” Otepē, bet finišs 27 km no Tartu mazā ciematiņā Elvā, trijās distancēs kopā sacentās ap 3500 dalībnieku, kuru vidū bija arī ļoti prāvs Latvijas riteņbraucēju skaits, jo uz ziemeļu kaimiņzemi, lai startētu 25-tajā Tartu MTB maratonā, bija devušie gandrīz divi simti velobraukšanas cienītāju, ieskaitot arī titulētus sportistus.

Tā kā šajā nedēļas nogalē, it īpaši sestdien, lija, tad svētdien trase bija slapja un dubļaina, kas prasīja labu velo pārvaldīšanu dubļos. Arī sacensību dienā lietus mitējās tikai 15 minūtes pirms starta. Taču vēlāk uzspīdēja saule, gaiss iesila, un velo svētki bija izdevušies.

Sacensību sākumā atrāvienā devās divkārtējais Igaunijas čempionāta bronzas medaļas ieguvējs individuālajā braucienā Oskars Nisu, taču vairāku Eiropas un pasaules čempionātu šosejas riteņbraukšanā dalībnieku ap ceturtdaļdistances jeb 23km noķēra vēl daži līderi, tajā skaitā Andri Vosekalnu, izveidojot līderu kvintetu. Turpinājumā atrāviens izdevās šī gada Baltijas čempionam grupas braucienā U23 konkurencē Gļebam Karpenko (Igaunija), ap 51km pārsvaram pār tuvākajiem sekotājiem sasniedzot pusminūtei. Noslēdzošajos 38km pirms trijiem gadiem 5.vietu Eiropas junioru čempionātā izcīnījušais Igaunijas riteņbraucējs savu pārsvaru palielināja līdz minūtei un 15 sekundēm un svinēja uzvaru. Cīņā par otro vietu Nisu apsteidza pagājušā gada uzvarētāju un 2020.gada Igaunijas čempionāta medaļnieku Gertu Kivistiku.

Maratonu beigu daļā, iebraucot vienā no meža dubļainajiem un tehniskajiem posmiem, šī gada Latvijas un Lietuvas Gravel race uzvarētājam Vosekalnam sāka izsīkt spēki un viņš atkrita no trim igauņiem, tādējādi turpinot sacensības vienatnē un atrodoties piektajā pozīcijā. Taču 3km pirms finiša Andri noķēra vēl divi sportisti, tajā skaitā arī 2019.gada Eiropas junioru čempionātā 11.vietu izcīnījušais Igaunijas čempionāta medaļnieks Artjoms Kesters, kurš ar savu tautieti finiša spurtā apsteidza sagurušo latvieti. Tādējādi šī gada Latvijas vicečempions kritērija braucienā Voseklans izcīnīja 7.vietu (+4:18) 1692 dalībnieku konkurencē un vēlreiz bija labākais latviešu vidū. “Evelo team” braucējs šoreiz bija vienīgais desmitniekā iekļuvušais Latvijas pārstāvis (pērn bija četri – aut.piez.). Sešas minūtes vēlāk nelielā grupiņā finišēja vēl trīs Latvijas riteņbraucēji, Sandijam Kļavinam (VELO EXPRESS SCOTT) ieņemot 14., Jānim Priževoitam (Veloprofs.lv) un Kristeram Kovgeram (VELO EXPRESS SCOTT) ierindojoties attiecīgi 21. un 22.vietā.

Sievietēm līdzīgā cīņā ar divām lietuvietēm uzvaru izcīnīja daudzkārtējā Igaunijas čempionātu medaļniece un lielo čempionātu dalībniece Laura Lepesalu. Labākās no Latvijas bija mūsu valsts čempiones – Lelde Ardava (Veloprofs) ar 5.vietu (+1:35), kura par 20 sekundēm apsteidza Beāti Kovgeri (EMU), bet vēl pusotru minūti vēlāk finišēja ZZK braucēja Katrīna Jaunslaviete-Kipure. Desmitniekā ar 8.vietu tika Krista Pūcīte (+10:47).

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044