“Tour de France” otrajā posmā uzvar van der Pūls; Skujiņam kāpums kopvērtējumā  

Ar skaistu Metjū van der Pūla uzvaru aizvadīts “Tour de France” otrais posms. 183 kilometru garajā distancē mūsu Toms Skujiņš finišēja 49 pozīcijā, sekmējot komandas biedra Baukes Mollemas sesto pozīciju. Kopvērtējumā Skujiņš pakāpies uz 28. vietu.

“Tour de France” sestdien iesākās ar pasaules čempiona Alafilipa uzvaru pirmajā posmā. Francūzis izšķirošo kilometru veica 2,5 kilometrus pirms finiša. Posmu aizēnoja divi lieli kritieni. Pirmo no tiem izraisīja neapdomīgs līdzjutējs. Fana turētajam plakātam, kas bija izvirzīts trasē uztriecās virsū Tonijs Martins. Tālāk jau notika domino efekts. Krita liela daļa peletona.

Otrs kritiens notika neilgi pirms finiša. Šeit ļoti smagi cieta Baltijas čempionātā startējušais lietuvietis Ignatas Konovalovas. Lietuvas čempions tika nogādāts slimnīcā un bija spiests no tūres izstāties. Traumas guva arī vēl virkne sportistu, tostarp Mads Pedersens, Kristofers Frūms, Marks Solers un citi.

Ar Frūmu šajā tūrē strādā Latvijas fizioterapeits Kristaps Skudriņš-Rakštelis, kurš paveica lielu darbu, lai Frūms vispār varētu iziet uz starta otrajā posmā. Skujiņš pirmajā etapā finišēja 30. pozīcijā, sekmējot komandas biedra Baukes Mollemas devīto pozīciju.

Otrajā posmā sportisti sacentās 183 kilometru garajā distancē, kas bija bagāta daudziem pauguriem. Finišs atradās divu kilometru garā un 6,3 kilometru stāvā kāpuma augšā. Līdzīgi kā sestdien, arī šajā posmā lielās grupas finiša spurts tika izslēgts.

Dienas atrāvienā iesaistījās seši riteņbraucēji. Viņu vidū vakardienas posmā sekmīgi sevi apliecinājušais “Bora – hansgrohe” braucējs Ide Šelings, kā arī Skujiņa komandas biedrs Edvards Tēnss. Pārsvars pār peletonu, kura priekšā aktīvi strādāja Alafilipa pārstāvētā “Decuninck – Quick Step” vienība, sasniedza četras minūtes. Tieši Alafilips kopā ar van der Pūlu, Rogliču un Pogačaru tika minēti kā galvenie posma favorīti.

Lielisku dienu atrāvienā pavadīja Tēnss. Beļģis iekrāja vērtīgus punktus kā sprinta, tā kalnu starpfinišos. Viņš tika panākts kāpumā 17 kilometrus pirms finiša. Ja līdz komandas biedra noķeršanai “Trek – Segafredo” nebija daudz manāmi grupas priekšā, tad pēc Tēnsa atgriešanās grupā Skujiņš ar komandas biedriem arvien biežāk bija manāmi cīņā par pozīciju pirms izšķirošajiem diviem kāpumiem.

16 kilometrus pirms finiša solo uzbrukumu veica van der Pūls. Nīderlandietis vadībā noturējās divus kilometrus, līdz konkurenti viņu panāca. Tomēr viņš ieguva vērtīgas bonusa sekundes par uzvaru starpfinišā. Kontroli grupas priekšā pārņēma “Ineos” vīri, lai turētu augstu tempu un nepieļautu konkurentu atrāvienus. Toms Skujiņš līdz pēdējam kalnam labā pozīcijā prata nogādāt Bauki Mollemu un Vinčenco Nibali, kas arī bija latvieša galvenais uzdevums.

Cīņa par uzvaru atrisinājās Bretaņas kalnā. Notika vairāki uzbrukumi, tostarp no Itālijas čempiona Sonija Korbellī puses. Pēdējais vārds gan piederēja riteņbraukšanas superzvaigznei Metjū van der Pūlam. Viņš 700 metrus pirms finiša veica sekmīgu izrāvienu, kuram sekot nespēja neviens no citiem braucējiem. Holandietis bija neapturams līdz finišam, svinot skaistu uzvaru. Trasē viņš pavadīja 4 stundas 18 minūtes un 30 sekundes.

Tuvākie sekotāji finišēja sešas sekundes vēlāk. Otrā vieta Tadejam Pogačaram, bet trijnieku noslēdza cits slovenēnis Primožs Rogličs.

Toms Skujiņš sekmēja komandas biedra Baukes Mollemas sesto pozīciju (+00:00:06). Pašam Tomam 49. pozīcija 59 sekundes aiz uzvarētāja.

Kopvērtējumā līdera godu pārņēmis van der Pūls, kurš tagad par astoņām sekundēm apsteidz pirmā posma uzvarētāju Alafilipu. Trešais ir Pogačars, kurš līderim zaudē 13 sekundes. “Trek – Segafredo” līderis Bauke Mollema pakāpies uz septīto vietu, 26 sekundes aiz līdera. Toms Skujiņš, kura plānos neietilpst cīņa par augstu vietu tūres kopvērtējumā, atrodas 28. pozīcijā, tieši divas minūtes aiz van der Pūla.

Velobrauciens turpināsies pirmdien, kad tiks veikts 182 kilometru garais trešais posms, kurā savu iespēju var sagaidīt sprinteri.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044