Skujiņš iesaistās lielā atrāvienā un finišē 11. “Tour de France” garākajā posmā  

Atzīstami sevi “Tour de France” pēdējo gadu garākajā posmā piektdien apliecināja Latvijas čempions Toms Skujiņš. Carnikavietis iesaistījās dienas atrāvienā un finišēja 11. vietā 249 kilometru distancē. Uzvaru posmā svinēja slovēnis Matejs Mohoričs. Kopvērtējumā Skujiņš pakāpies uz 18. vietu. Foto: Trek - Segafredo komandas foto. 

Pēc līdzenuma etapa ceturtdien, “Tour de France” piektdien turpinājās ar pēdējo gadu garāko etapu. Tā garums sasniedza 249 kilometrus. Distances sākums bija līdzenāks, bet beigu daļā sportistiem nācās pievarēt vairākus kategorizētus kāpumus. Garā un paugurainā distance varēja prognozēt labas iespējas par uzvaru cīnīties atrāvienam.

Jau distances sākuma daļā tapa skaidrs, ka tieši šis scenārijs arī piepildīsies. Pēc ļoti aktīvas cīņas un vairākiem bēgšanas mēģinājumiem izveidojās 29 vīru liela līderu grupa. Pārstāvētas bija pārliecinoši lielākā daļa komandu. Atrāvienā bija kopvērtējuma TOP3 vietās esošie – Metjū van der Pūls un Vouts Van Ārts. Trīs braucēji bija no “Trek – Segafredo”. Par lielu prieku Latvijas līdzjutējiem, cerīgajā kompānijā bija arī mūsu valsts čempions Toms Skujiņš.

Peletonā visneapmierinātākie neapšaubāmi bija “UAE Team” braucēji ar galveno kopvērtējuma favorītu un pērnā gada uzvarētāju Tadeju Pogačaru priekšgalā. Tieši “UAE” braucēji bija tie, kuri lielāko dienas daļu centās deldēt līderu grupas pārsvaru. Centieni gan nebija pārāk sekmīgi, pārsvaram pārsniedzot septiņas minūtes.

Līderu grupa spēja labi sastrādāties. Toms Skujiņš, lai arī uz mirkli kopā ar Marku Kavendišu un vēl vairākiem vīriem nedaudz zaudēja kontaktu uz mirkli, tomēr kopumā labi turējās vadošo pulkā.

Distances otrajā daļā sekmīgu uzbrukumu veica Slovēnijas čempions Matejs Mohoričs, kurš nelielā kāpumā kopā ar vācieti Brenu van Mūru spēja iegūt divvadību. Turpinājumā abus centās panākt vairāki no tuvākajiem sekotājiem. Sekmīga pārcelšanās izdevās Toma Skujiņa komandas biedram Jaspera Streivenam, kurš kopā ar tautieti Viktoru Kampenārtu prata panākt līderus.

Toms Skujiņš tikmēr turpināja sekmīgi cīnīties beigu kāpumos. Noslēdzošajā no tiem sekotāji sadalījās. Toms bija kopā ar komandas biedru Vinčeno Nibali, kamēr no latvieša spēja atrauties van Ārts un van der Pūls.

Vadībā vienatnē spēja nonākt Mohoričs. “Bahrain Victorius” braucējs devās pretim uzvarai, ko arī pelnīti izcīnīja. Distancē viņš pavadīja 5 stundas 28 minūtes un 20 sekundes. Otrā vieta garajā trasē Toma Skujiņa komandas biedram Jasperam Streivenam, kurš lieliski pievarēja pēdējos kāpumus, finišējot 1 minūti un 20 sekundes aiz uzvarētāja. Trešā vieta dānim Magnusam Kortam Nīlsenam.

Toms Skujiņš cīnījās līdz galam un finišēja 11. vietā. Toms pēc finiša saņēma 20 sekunžu sodu par neatļautu dzeršanu pēc noteiktā distances posma. Uzvarētājam carnikavietis zaudēja 2 minūtes un 45 sekundes.  Mūsu riteņbraucējs veica kāpumu arī kopvērtējumā. No 28. vietas viņš pakāpās uz ļoti cienījamo 18. pozīciju. Lai arī Toma plānos neietilpst cīņa par kopvērtējumu, esošā pozīcija ir jāatzīmē kā ļoti labs panākums.

Kopvērtējumā pēc šī posma līdera kreklu saglabā van der Pūls. Uz otro vietu pakāpie van Ārts, kurš tagad no līdera atpaliek par 30 sekundēm. Tadejs Pogačars atkāpies uz piekto vietu, jau 3 minūtes un 43 sekundes aiz līdera.

Tūre turpināsies sestdien ar 150 kilometru garu kalnu posmu.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044