Skujiņam augstā 16. vieta “Strade Bianche” klasikā; solo uzvara Pogačaram

Sestdien Toskānas reģionā Itālijā ar Tadeja Pogačara solo uzvaru noslēdzās par balto ceļu sacīksti dēvētais “Strade Bianche” velobrauciens. No Latvijas šosejas riteņbraucējiem 185 kilometru garajā sacīkstē Toms Skujiņš finišēja 16. vietā, kamēr Krists Neilands ieņēma 57. pozīciju.

“Strade Bianche” par balto ceļu sacīksti dēvē, jo sacensību trase iet pa grants ceļiem, kas atkarībā no laika apstākļiem mēdz būt putekļiem bagātīgi. Pie tam, grants posmi neiet tikai pa līdzenumu, bet arī stāviem kāpumiem un nobraucieniem, ātrumam sasniedzot pat līdz 70 kilometriem stundā. Sacensības piemērotas vairāk Ardēnu tipa klasiku piekritējiem.

Riteņbraucēji veica 184 kilometru garu distanci, kurā tika iekļauti 11 dažāda garuma grants ceļu sektori, to kopējam garumam sasniedzot 63 kilometrus. Gaisa temperatūra bija ap +10 grādiem pēc celsija, tomēr savu iespaidu atstāja vējš, kas Toskānas pauguros bija gana negants.

Nestartējot Voutam van Ārtam, Metjū van der Pūlam un Tomasam Pidkokam, galveno favorītu lokā šogad visbiežāk tika minēti – pēdējo divu gadu pasaules čempions Žiljēns Alafilips (“Quick – Step Alpha Vhinly team”) un pēdējo divu gadu “Tour de France” kopvērtējumu uzvarētājs Tadejs Pogačars (“UAE Team”).

Latviju pārstāvēja gan valsts absolūtais čempions Toms Skujiņš (“Trek – Segafredo”), kurš aktīvi iesāka beļģu klasiku sezonu, gan arī Krists Neilands (“Israel Start – Up Nation”) kuram šīs ir tikai otrās sacensības šajā gadā. “Trek – Segafredo” galvenais akcents cīņā par rezultātu tika likts uz jauno ASV sportistu Kvīnu Simonsu, kamēr Izraēlas vienībā līderis neapšaubāmi bija 2019. gadā otro vietu šeit izcīnījušais dāņu riteņbraucējs Jakobs Fūglsangs.

Dienas atrāvienā iesaistījās deviņi riteņbraucēji, no kuriem zināmākais vārds bija franču riteņbraucējs Lilians Kalmežāns (“AG2R Citroen”). Atrāviena dalībniekiem grupa ļāva iegūt teju piecu minūšu pārsvaru. Ņemot vērā sacensību specifiku, peletons bija gana aktīvs jau no distances sākuma daļas. Grants sektora posmos virknei dalībnieku nācās piedzīvot velosipēda tehniskos defektus.

Neiztika arī bez vairākiem kritieniem. Viens no tiem notika, kad līdz finišam bija atlikuši 100 kilometri. Sānu vēja ietekmē peletonā krita tādi vīri kā – Žiljēns Alafilips, Matejs Mohoričs, Tīšs Benonts un citi. Alafilips kopā ar citiem kritušajiem turpināja sacensības, cenšoties panākt peletonu, kura galvgalī tempu kurināja Pogačara pārstāvētā “UAE Team”. Krists Neilands kritienā necieta un kopā ar Fuglsangu bija priekšā, bet Toms Skujiņš nedaudz aizkavējās aiz kritiena, vēlāk piebraucot klāt Neilanda grupai. Vēlāk to paveica arī Alafilipa grupa.

Atrāviens tika likvidēts 54 kilometrus pirms finiša. Drīz vien savu vārdu teica Tadejs Pogačars, kurš sākotnēji spēja sekot Žiljeāna Alafilipa uzbrukumam, bet drīz vien izkaroja solo vadību. Sākotnēji pārsvars bija ap 30 sekundēm, bet vēlāk slovēnis bija priekšā par vairāk nekā minūti.

No sekotāju grupas tikmēr aizbēga arī Alafilipa komandas biedrs no Dānijas Kaspers Asgrēns, kurš centās tuvoties Pogačaram. Tas gan būtiski neizdevās. Vēl vairāk, Asgrēnu panāca un vēlāk arī apsteidza pieredzes bagātais spānis Alehandro Valverde. Toms Skujiņš tikmēr bija aktīvs sekotāju grupas priekšā, gan palīdzot par pozīciju cīnīties Simonsam, gan arī uzņemoties lomu līderu ķeršanā.

Līdz finišam šaubas par Pogačara uzvaru tā arī neradās. Slovēnis arī pēdējos kilometros bija ļoti pārliecinošs. 23 gadu vecumā viņš izcīnīja pārliecinošu solo uzvaru. Otro vietu tikmēr ieņēma pieredzes bagātais spānis Alehandro Valverde, kurš pēdējos kilometros spēja atrauties no Asgrēna. Augsto ceturto vietu tikmēr ieguva ungārs Atlia Valters.

Toms Skujiņš, paveicot nozīmīgu darbu komandas labā, finišēja cienījamā 16. pozīcijā, 2 minūtes aiz uzvarētāja. Toms arī ieguva 20 pasaules ranga punktus. Tikmēr Krists Neilands starp tikai 87 finišējušajiem ieņēma 57. pozīciju (+00:08:35), tiekot pie viena UCI pasaules ranga punkta. Nākamajā nedēļā abi latvieši startēs “Tirreno – Adriatico” velobraucienā.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044