Neilands izcīna 21. vietu “Milāna – Sanremo”; uzvar Mohoričs

Sestdien ar Slovēnijas čempiona Mateja Mohoriča uzvaru Itālijā aizvadīts pasaulē garākais UCI līmeņa viendienu velobrauciens “Milāna – Sanremo”. No Latvijas sportistiem līderu grupā līdz pēdējiem kilometriem bija Krists Neilands, kurš izcīnīja 21. vietu. Pēdējā nobraucienā krita Krista komandas līderis Džakomo Nicolo, kā rezultātā latvietis bija spiests itāli gaidīt.

Šī gada “Milāna – Sanremo” izcēlās ar visai vējainiem laika apstākļiem. Uz starta 293 kilometru garajā distancē izgāja 168 riteņbraucēji no 24 vienībām. Latvija tika pārstāvēta ar diviem velosportistiem – Kristu Neilandu (“Israel Premier Tech”) un Tomu Skujiņu (“Trek – Segafredo”). Pērn sacensībās uzvaru svinēja tieši Toma Skujiņa komandas biedrs Jaspers Streivens, kurš kopā ar Madsu Pedersenu bija galvenie “Trek – Segafredo” līderi cīņā par uzvaru arī šogad.

Lielo favorītu pulkā tika skaitīti arī slovēņi – Tadejs Pogačars (“UAE Team”), Matejs Mohoričs (“Bahrain – Victourius”) un Primožs Rogličs (“Jumbo Visma”). Tāpat par uzvaru cīņā metās no traumas atlabušais Metjū van der Pūls, Vouts van Ārts, Mads Pedersens un citi.

Galvenie notikumi risinājās pēdējos 50 kilometros, kad riteņbraucēji pievarēja sešus izteiktākus pacēlumus, no kuriem lielākie bija pēdējiem divi – Cipressa un Podžio. Ja pēdējos gados bija pierasts, ka pie Podžio (astoņus kilometrus pirms finiša) piebrauc liela grupa, tad šoreiz tā nebija. Jau pirms Cipressa kāpuma un tā laikā peletona priekšā tempu ievērojami kāpināja Tadeja Pogačara komandas biedri Djēgo Ulisī, Davids Formolo.

Pēc Cipressa kāpuma priekšā bija vien nedaudz vairāk par 20 braucējiem, kas ātri vien likvidēja arī dienas atrāvienu. Par prieku Latvijas līdzjutējiem, vadošo pulkā spēja būt arī kuldīdznieks Krists Neilands, kamēr Toms Skujiņš kāpuma beigu daļā zaudēja kontaktu. Jāatzīmē gan, ka “Trek – Segafredo” līderu grupā bija pārstāvēta ar Madsu Pedersenu. Priekšā bija arī Pogačars, van Ārts, van der Pūls, Rogličs un citas zvaigznes. Ar Kristu kopā bija arī vadošais Izraēlas komandas sprinteris Džakomo Nicolo.

Podžio kāpumā, kas varēja kļūt par atslēgas vietu uzvarētāja noskaidrošanā, savu vārdu divas reizes teica Pogačars, tomēr allaž būtisku pārsvaru pār konkurentiem viņam iegūt neizdevās. Sekoja tehnisks nobrauciens. Tajā savu vārdu teica Slovēnijas čempions Matejs Mohoričs. Tehniskais braucējs riskēja vairāk nekā citi. Trīs reizes viņš bija tuvu kritienam lielā ātrumā, tomēr meistarība un veiksme bija ar Mohoriču.

Pēdējie divi kilometri veda pa līdzenumu, kur Mohoričs dramatiskā un ļoti aizraujošā cīņā savas pozīcijas nosargāja. 27 gadus vecais slovēnis kļuva par sacensību uzvarētāju, izcīnot savu pirmo karjeras monomentu. Jāatzīmē, ka pirms divām nedēļām viņš izstājās no “Strade – Bianche” pēc iespaidīga masu kritiena.

Spraigā cīņā par otro vietu ātrākais bija Petera Sagana komandas biedrs no “Total Energia” Antonī Tiržī, bet trešajā vietā ierindojās van der Pūls. Uzreiz aiz goda pjedestāla palika Maikls Metjūss, bet sešinieku noslēdza Tadejs Pogačars un Mads Pedersens.

Krists Neilands pēdējos kilometros vēl maksimāli palīdzēt par pjedestālu pacīnīties komandas vadošajam sprinterim Džakomo Nicolo, tomēr itālis krita nobraucienā pēc Podžio. Finišā Krists iebrauca 21. vietā, kas ir viņa augstākais panākums šajā velobraucienā. Mūsu sportists arī nopelnīja 20 UCI pasaules tūres ranga punktus. 2018. gadā, kad Krists uzbruka Podžio kalnā, viņš ieņēma 23. vietu. Nicolo  šodien finišēja trīs vietas augstāk.  

Toms Skujiņš ierindojās 88. vietā, finišējot grupā, kas uzvarētājam zaudēja 6 minūtes un 1 sekundi.

Milāna – Sanremo velobrauciens: 293 km (168 km):

1. Matej Mohorič, Slovēnija, Bahrain – Victorious, 06:27:49

2. Anthony Turgis, Francija, Direct Energia, +00:00:02

3. Mathieu Van Der Poel, Nīderlande, Alpecin – Fenix, +00:00:02

4. Michael Matthews, Austrālija, BikeExchange, +00:00:02

5. Tadej Pogacar, Slovēnija, UAE team, +00:00:02

6. Mads Pedersen, Dānija, Trek – Segafredo, +00:00:02

21. Krists Neilands, Latvija, Israel Premier Tech, +00:00:21

88. Toms Skujiņš, Latvija, Trek – Segafredo, +00:06:01

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044