Skujiņš un Neilands godam noslēdz "Tour de France"

LETA. Dānijas riteņbraucējs Jonass Vingegords svētdien Parīzē triumfēja prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France", kamēr pēdējā posmā ātrākais bija beļģis Jaspers Filipsens, arī Latvijas riteņbraucējiem finišējot lielajā grupā.

 Sacensības Elizejas laukos beidzās ar 115,6 kilometru garu posmu, kura pirmajā pusē bija viens ceturtās kategorijas kāpums.

Jonass Vingegords ("Jumo Visma") uzvaru velobrauciena kopvērtējumā praktiski jau bija nodrošinājis pirms pēdējā posma, jo kopvērtējumā pār slovēni Tadeju Pogačaru (UAE,) kurš bija dāņa tuvākais sekotājs, viņam bija iekrāts vairāk nekā trīs minūtes liels pārsvars, bet pār trešo vietu, kuru ieņēma Geraints Tomass no Lielbritānijas ("Ineos Grenadiers"), Vingegordam bija vairāk nekā astoņu minūšu pārsvars.

Jau sacensību sākumā izrāvienu veica trīs riteņbraucēji - Pogačars, beļģis Vouts van Ārts un Vingegords -, taču turpinājumā peletons viņus panāca. Brīdī, kad līdz finišam bija palikuši apmēram 50 kilometri, vēlreiz atrauties mēģināja Jans Tratniks ("Bahrain - Victorious"), tomēr peletons ar "Jumbo-Visma" riteņbraucējiem priekšgalā viņu ātri noķēra.

Savukārt pēc tam atrāvienā no lielās grupas devās četri riteņbraucēji, starp kuriem bija arī Krists Neilands, bet kārtējo reizi peletons paaugstināja tempu un neļāva atrauties.

Apmēram sešus kilometrus līdz beigām peletona priekšā izvirzījās Pogačars, kuram uzreiz sekoja itālis Filipo Ganna ("Ineos Grenadiers"), tomēr neilgi pirms finiša vadību pārņēma "Alpecin-Deceuninck" komanda, kurās pārstāvis Jaspers Filipsens arī izrādījās ātrākais noslēdzošajā sacensību posmā. Nīderlandes sportists Dilans Grūnevegens no "BikeExchange-Jayco" bija otrais, bet norvēģis Aleksanders Kristofs ("Intermarche-Wanty-Gobert Matriaux") ieņēma trešo vietu.

Vingegords noslēdza pēdējo posmu 75. vietā, taču tas neliedza viņam triumfēt kopvērtējumā. Otro vietu saglabāja Pogačars, kurš noslēdzošajā braucienā izcīnīja 20.vietu, bet labāko trijnieku noslēdza Tomass.

Lielā grupa finišēja divās stundās 58 minūtēs un 32 sekundēs, un tajā atradās arī Latvijas riteņbraucēji. Krists Neilands ("Israel - Premier Tech") ierindojās 31. pozīcijā, bet par vienu vietu zemāk bija Toms Skujiņš ("Trek-Segafredo"). Tikmēr kopvērtējumā Skujiņš velobraucienu noslēdza 62. vietā, bet Neilands ieņēma 79. vietu.

Sprinteru ieskaitē pārliecinoši uzvarēja beļģis van Ārts, kurš sakrāja 480 punktus, kamēr kalnu karaļa ieskaitē ar 72 punktiem arī triumfēja Vingegords. Pogačars bija labākais jauno braucēju vērtējumā, bet komandu ieskaitē pirmā bija "Ineos Grenadiers" vienība.

Pagājušajā gadā "Tour de France" ātrākais bija tieši Pogačars, kurš tobrīd 22 gadu vecumā kļuva par jaunāko, kurš uzvarējis divās tūrēs pēc kārtas.

Skujiņam šis bija piektais starts "Tour de France" sacensībās, kamēr Neilands otro reizi piedalījās šajās sacensībās.

Velobraucienā uzvarētājs tika noskaidrots 21 posmā.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044