Liepiņš Minhenē izcīna 14. vietu EČ grupas braucienā + VIDEO intervija

Atzīstamu sniegumu svētdien Vācijas pilsētas Minhenes ielās un apkārtnes ceļos notiekošajā Eiropas čempionātā šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā demonstrēja Latvijas šosejas riteņbraukšanas izlases vīri. Lielās grupas finiša spurtā 14. vietu izcīnīja Emīls Liepiņš, bet par jauno Eiropas čempionu kļuva Nīderlandes riteņbraucējs Fabio Jakobsens.

Vērienīgais Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā, kas šogad risinās Minhenē, pulcēja 143 elites vīrus, kuri svētdien +30 grādu karstumā dalīja medaļas grupas braucienā. Bavārijas paugurainajos ceļos devās arī trīs Latvijas elites riteņbraucēji – Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš un Mārtiņš Pluto.

Starts tika dots 75 kilometrus aiz Minhenes nelielā miestā. Dalībnieki pa ainaviskajiem un vietām paugurainajiem ceļiem devās Minhenes virzienā. Pilsētā tika veikti pieci 15 kilometru gari un tehniski apļi bez neviena nopietna pacēluma. Latvijas sportistu sākotnējais plāns bija maksimāli palīdzēt par augstāko rezultātu cīnīties Emīlam Liepinam, kurš jau vairākkārt Eiropas čempionātos bijis tuvu labāko sešiniekam.

Dienas atrāvienā nonākt izdevās austrietim Luksam Postlbergeram un šveicietim Silveinam Dilleram. Peletons abiem ļāva iekrāt nedaudz vairāk par divu minūšu pārsvaram. Pirmā atskaite, kas lika pārliecināties par sportistu spējām bija ap kilometru garais un izteikti stāvais Eurasburgas kāpums. Pirms tā komandas aktīvi cīnījās par labāko pozīciju priekšā. Lieliski sevi šajā kāpumā parādīja arī Toms Skujiņš, kurš kopā ar vēl pieciem sportistiem iekrāja nelielu pārsvaru pār sekotājiem. Drīz vien grupa atkal bija kopā. Kontroli peletonā uzņēmās Vācijas, Beļģijas, Spānijas un Nīderlandes komandas.

Minhenes apļos temps turpināja augt. Liepiņš un Skujiņš droši brauca grupas priekšējā daļā, kamēr Mārtiņš Pluto vairāk aizmugurē. Līderu duets tika likvidēts ap 30 kilometriem pirms finiša. Atlikušajā daļā jauns atrāviens tā arī neizveidojās. Lai arī kritieni bija salīdzinoši maz, tomēr bez tiem beigu daļā neiztika. Par mata tiesu no nokļūšanas uz asfalta izvairījās arī Emīls un Toms.

Pēdējā aplī Toms Skujiņš izdarīja perfektu darbu, lai nogādātu Emīlu Liepiņu tādā pozīcijā, no kuras var reāli cīnīties par visaugstākajām vietām. Emīls noslēdzošajā līkumā izgāja kā piektais ātrākais. Dobelnieks uzsēdās astē Itālijas izlasei ar titulēto Filipo Gannu ievilcēja lomā. Šoreiz gan šī šķietami drošā izvēle labai pozīcijai pirms finiša nenostrādāja. Itāļu temps noplaka, bet par ceļa otru pusi garām ar virsātrumu patraucās beļģu un nīderlandiešu braucēji vagoni.

Tieši nīderlandietis Fabio Jakobsens pēdējos metros arī bija pārliecinoši ātrākais, kļūstot par Eiropas čempionu. Otro vietu nepilnu piecu stundu garajā sacīkstē izcīnīja Francijas vadošais sprinteris Arno Demārs, bet trešā pozīcija beļģim Timam Merlīram.

Emīls Liepiņš finiša līniju šķērsoja 14. vietā ar tādu pat laiku kā uzvarētājs. Lai arī Emīls pēc finiša bija viegli sarūgtināts par to, ka neizdevās iekļūt labāko sešiniekā, tomēr arī 14. vieta 143 dalībnieku konkurencē ir vērtējams kā lielisks panākums. Liels nopelns arī abiem pārējiem latviešiem. Toms Skujiņš finišā tika ierindots 47. vietā, kamēr Mārtiņš Pluto bija 109.

Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā vīriešiem – 208 km:

1. Fabio Jakobsen, Nīderlande, 04:38:40

2. Arno Demare, Francija, +00:00:00

3. Tim Merlier, Beļģija, +00:00:00

4. Danny Van Popel, Nīderlande, +00:00:00

5. Sam Bennet, Īrija, +00:00:00

6. Luka Mezgec. Slovēnija, +00:00:00

14. Emīls Liepiņš, Latvija, +00:00:00

47. Toms Skujiņš, Latvija, +00:00:18

109. Mārtiņš Pluto, Latvija, +00:03:31

Latvijas vīriešu šosejas riteņbraukšanas izlases sastāvs:

Emīls Liepiņš

Toms Skujiņš

Mārtiņš Pluto

Komandas vadītājs: Linards Veide

Ārsts: Jānis Kaupe

Mehāniķis: Raivis Jansons

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044