Latvija pirmo reizi vasaras paralimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta parariteņbraukšanā

Latvijas parariteņbraucēji izcīnījuši vienu kvotu dalībai vasaras paralimpiskajās spēlēs Parīzē, kļūstot ne tikai par pirmo sporta veidu, kas oficiāli kvalificējies Parīzes paralimpiskajām spēlēm, bet arī atšķirot jaunu vēstures lapu Latvijas parasporta attīstībā. Delfi.lv informācija.

 Kā uzsver Latvijas Paralimpiskā komiteja, Šis ir nozīmīgs attīstības punkts ne tikai Latvijas paralimpiskajam sportam un tā kustībai kopumā, bet arī parariteņbraucējiem, kuri kvalificēties paralimpiskajām spēlēm cenšas jau sen. Pavisam tuvu kvalifikācijai Latvijas paralimpiskie riteņbraucēji bija pirms Riodežaneiro vasaras paralimpiskajām spēlēm 2016.gadā, tomēr tad Latvijas sportistiem pietrūka vien pāris kvalifikācijas punktu.

Latvijas parariteņbraucējs Oskars Gailišs pauž gandarījumu par sasniegto un ir priecīgs, ka Latvijai beidzot būs vieta pasaules nozīmīgākajās parasporta sacensībās, taču neslēpj, ka parasti kvalifikācija paralimpiskajām spēlēm nereti ir jautājums arī par finansēm.

"Jūtos lieliski un pacilāti! Vēl vairāk nekā jebkad jūtu motivāciju turpināt trenēties, jo riteņbraukšana nav sporta veids, kur pusgadu var patrenēties un viss notiek. Forma jāsaglabā visu laiku, taču valsts atbalsts paralimpiskajam sportam to līdz galam neļauj darīt – ja sportistam ir jāstrādā divos darbos, lai sevi uzturētu, profesionālais sports un panākumi tur nesanāks. Bet tā ir pašreizējā realitāte," saka Gailišs. "Vēlos pateikties visiem parariteņbraucējiem, kuri 2022.gadā startēja Latvijas čempionātos šosejā un velotrekā, kā arī starptautiski – bez viņu kvalifikācijas punktiem mums tas nebūtu izdevies. Paldies arī paralimpiskās komitejas prezidentei Daigai Dadzītei par ticību, finansiālo atbalstu un to, ka pārliecināja nepadoties iet uz mērķi."

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte ir ļoti priecīga, ka sporta veidiem, ko Latvija tradicionāli pārstāv paralimpiskajās spēlēs, pievienojusies riteņbraukšana, jo tas ir ne tikai jauns attīstības posms Latvijas parasportā, bet arī signāls valdībai, ka parasports Latvijā strauji attīstās. Vienlaikus D. Dadzīte atzīst, ka tieši sporta veidos, kur jākrāj kvalifikācijas punkti, nevienlīdzība paralimpiskā sporta finansēšanā izpaužas īpaši nepatīkami. Galvenokārt tāpēc, ka uz visām kvalifikācijas sacensībām sportisti doties nevar atļauties, bet katrs nopelnītais punkts ir vērtīgs.

Parīzes paralimpiskās spēles norisināsies 2024. gadā no 28.augusta līdz 8.septembrim, apvienojot apmēram 4400 pasaules klases sportistus 22 sporta veidos.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044