Apbrīnojamais Pidkoks izcīna uzvaru “Strade Bianche”; Skujiņam 17. vieta

Ar britu sportista Tomasa Pidkoka pārliecinošu uzvaru sestdien Itālijā aizvadīts prestižais pasaules tūres viendienu velobrauciens “Strade Bianche”. No Latvijas riteņbraucējiem augsto 17. vietu starp 126 finišējušajiem izcīnīja Toms Skujiņš.

“Strade Bianche” ik gadu ir vienas no gaidītākajām viendienu sacensībām profesionālajā riteņbraukšanā. Lai arī to vēsture nav tik gara kā citām prestižākajām klasikām, tomēr kāpumiem bagātie grants ceļi vairāk nekā 60 kilometru garumā un skaistie Toskānas skati padara šīs sacensības īpašas. Kopumā vairāk nekā 35 procenti no 184 kilometriem veda pa grants sektora posmiem.

Latviju prestižajās pasaules tūres sacensībās pārstāvēja divi riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands. Iepriekšējos gadus labāk bija veicies Skujiņam, kurš 2019. gadā ieņēma 9. vietu, bet pēc bija 16. Jāatzīmē, ka visu laiku labākais Latvijas sportistu rezultāts ir Alekseja Saramotina izcīnīta piektā vieta, ko rīdzinieks paveica 2013.gadā.

Dienas atrāvienā devās norvēģis Svens Ēriks Bistroms (“Intermarché - Circus – Wanty”), itālietis Alesandro de Marči (“Team Jayco AlUla”) un spānis Ivans Romeo (“Movistar”). Līderu trio pirmajos grants sektoros spēja iekrāt vairāk nekā piecu minūšu vadību. Pamanāmi lielās grupas priekšējā daļā bija arī abi latvieši. Ilgstošu laika posmu Skujiņa “Trek – Segafredo”, kuras līderis šajās sacensībās bija ASV talants Kvins Simons,  kontrolēja atrāviena pārsvaru. Arī Krists Neilands bija pamanāms peletona priekšpusē.

Ļoti būtiski notikumi risinājās “Monte Sante Marie” grants sektorā (55 kilometri pirms finiša), kura garums bija 11,5 kilometri, bet tajā esošā kāpuma stāvums pārsniedza 18 procentus. Vispirms atrāvienu kāpumā veica mājinieku elks Alberto Betiols (“EF Pro team”), kuram spēja sekot viņa tautietis Andreā Badžiolī  (“Soudal – Quick Step”) un arī pērn par Eiropas čempionu MTB XCO krosā kļuvušais brits Tomass Pidkoks.

Turpinājumā, kad līdz finišam bija palikuši 48 kilometri, nobraucienā lieliski parādot savās tehniskās braukšanas spējas, Pidkoks aizbēga no saviem konkurentiem un drīz arī panāca atrāvienu. Pidkoka tempam sākotnēji spēja sekot de Marči un Bistroms, tomēr drīz vien abi zaudēja kontaktu, atstājot britu solo vadībā. Apbrīnojamu koordināciju uz riteņa Pidkoks demonstrēja nobraucienos, kur, esot tuvu kritienam, spēja noturēties uz riteņa.

Tuvākā sekotāju grupa, kurā aktīvākie bija – Ungārijas čempions Attila Valters (“Jumbo – Visma”) un Matejs Mohoričs (“Bahrain Victourius”) – bija vien 30 sekunžu attālumā no Pidkoka. Šajā kompānijā sākotnēji brauca arī “Trek – Segafredo” līderis Simons, tomēr ASV sportists pēc viena no kāpumiem bija spiests atpalikt.

Jau īsi pirms iebraukšanas Sjēnā, konkurenti bija tikuši sešu sekunžu atstatumā, tomēr Pidkoks turpināja izcili veikt tehniskākās vietas, kurās atkal uzkrāja pārsvaru. Sekotāju vidū sekoja individuāli uzbrukumi, tomēr pietrūka kopējas sadarbības.

Finiša kalnā vairs nevienam neradās šaubas par Pidkoka uzvaru. 23 gadus jaunais sportists izcīnīja skaistu solo uzvaru, kas viņam bija pirmā pasaules tūres viendienu sacensībās. Trasē viņš pavadīja 4 stundas 31 minūti un 41 sekundi. Jāatzīmē, ka šis bija garākais solo atrāviens, kas vainagojās uzvarā “Strade Bianche” velobraucienā.

Otro vietu finiša kāpumā nodrošināja “FDJ” franču komandas braucējs Valentīns Maduā, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa pirms sešām dienām “Kūrnes – Brisleles – Kūrnes” velobraucienā uzvarējušais Tīšs Benots (“Jumbo – Visma”). Abi uzvarētājam zaudēja attiecīgi 20 un 22 sekundes.

Toms Skujiņš finišēja vienā grupā ar Matjē van der Pūlu un aizraujošo sacīksti noslēdza 17. vietā. Uzvarētājam Toms zaudēja 1 minūti un 46 sekundes, nopelnot 24 UCI pasaules ranga punktus. Jāatzīmē, ka  pērn Skujiņš “Strade Bianche” izcīnīja 16. vietu.

Krists Neilands izškirošajā sacensību posmā saskārās ar krampjiem, kas tajā brīdī neļāva sekot līdzi vadošajiem braucējiem. Neskatoties uz to, kuldīdznieks cīnījās līdz galam un finišu sasniedza 76. pozīcijā.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044