Startē gada lielākais notikums Pasaules šosejas riteņbraukšanā – “Tour de France”

Sestdien ar 206 kilometru garu pirmo posmu Florencē startēs 111. “Tour de France” velobrauciens. Dalībnieku vidū pēc gada pārtraukuma būs divi Latvijas šosejas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands. Mūsu vīriem šī Pasaulē slavenākajās velo sacensībās būs attiecīgi sestā un ceturtā reize.

 “Tour de France” šogad būs nedaudz atšķirīgs no iepriekšējiem gadiem ar to, ka sacensības nenoslēgsies Elizejas laukos, Parīzē, bet gan Francijas dienvidu pilsētā Nicā. Jau ierasts, ka tūre iesākas ar posmiem ārpus Francijas. Ja iepriekš tā ir bijusi Dānija vai Spānija, šogad pirmais posms risināsies Itālijā ar startu Florencē un finišu Rimini.

Tūrei ļoti nopietni gatavojas visas tajā startējušās komandas. Tā “Bora – hansgrohe” prezentēja “Red Bull” ienākšanu komandas vizuālajā ietērpā. Toms Skujiņa “Lidl – Trek” prezentēja jauno “Trek Madone Gen 8” modeli. Pie jauna dizaina velosipēda tikuši Marks Kavendišs (“Astana”) un Maikls Metjūss(“Jayco AlUala”). Tikmēr jauna dizaina kreklos startēs vēl virkne citu komandu.

Latvijas sporta līdzjutējiem šī tūre ar pastiprinātu interesi ļaus sekot līdzi uzreiz diviem mūsu vīriem. Vietas savu komandu sastāvos izcīnījuši gan Toms Skujiņš (“Lidl – Trek”), gan Krists Neilands (“Israel Premier Tech”).

Tomam šī būs jau sestā reize “Tour de France”. Nesen kā 33. dzimšanas dienu atzīmējušais carnikavietis šīs sezonas pirmo pusi aizvadīja teicami. Lielākais individuālais panākums bija gūtā otrā vieta “Strade Bianche” klasikā, kur viņš piekāpās tikai Tadejam Pogačaram. Toms savu lietderību tūres sastāvam apliecināja visas sezonas laikā. Gala atlase tika veikta pēc kopējās treniņnometnes. Lai arī latvietis saskārās ar zināmiem veselības izaicinājumiem, tas palicis pagātnē, Skujiņam esot pilnībā gatavam trīs nedēļu garajam maratonam. Jāatgādina Toma lielākie veikumi “Tour de France”. 2020. gadā vienā no etapiem viņš izcīnīja otro vietu, bet debijas reizē 2018. gadā tika uz vairākiem posmiem iegūts kalnu karaļa krekliņš.

Svarīgi saprast Skujiņa lomu komandas sastāvā. Sprinta etapos visas komandas galvenais fokuss būs uz darbu Madsa Pedersena labā. Dānis ir spējīgs pacīnīties par zaļo sprintera kreklu. Tikmēr kopvērtējumā pēc Tao Hārta Geohagena atstatīšanās no sacensībām pēc “Covid – 19” vīrusa izraisītajām sekām, par galveno līderi cīņā par kopvērtējumu palicis itālietis Džulio Čikone. Tomēr lielāks akcents varētu tikt likts uz cīņu par uzvaru atsevišķos posmos. Šeit arī labas kārtis var parādīties Skujiņam, kurš ne reizi vien parādījis savu sīkstumu un gudrību.

Ar mērķi pacīnīties par posmu uzvarām uz “Tour de France” devusies Krista Neilanda pārstāvētā vienība. Par “Trako” dēvētais kuldīdznieks šosezon startējis augstvērtīgi. Par gatavību tūrei liecina Neilanda paveiktais “Critérium du Dauphiné”. Šo sacensību kopvērtējumā latvietis izcīnīja 25. vietu, esot viens no savas vienības vadošajiem spēkiem.

Šogad Krists noteikti būs viens no palīgiem daudzsološajam kanādiešu GC braucējam Derekam Gī. Jāatzīmē arī jaudīgais britu talants Stefans Vilijams. Sprinta etapos kārtis tiks liktas uz Paskālu Akermanu. Neilands, līdzīgi kā Skujiņš būs gatavs kādam jaudīgam atrāvienam. Pērn Krista labākais veikums tūrē bija izcīnītā ceturtā vieta 10. posmā. Par uzvaru viņš cīnījās arī vēl vienā no nākamajiem etapiem, cerībām aprokoties pēc piedzīvota kritiena.

Par uzvaru tūres kopvērtējumā reāli pacīnīties var vien pāris braucēji. Favorīta loma ir Tadejam Pogačaram, kurš demonstrējis dominējošo sniegumu kā klasikās, tā “Giro d’Italia”. Šīs slovēnim būs otrā grandtūre šosezon, kas par pietiekami reālu scenāriju varētu padarīt noguruma uzkrāšanos trešajā nedēļā. Lielais nezināmais ir pēdējo divu gadu čempions – dānis Jonass Vingegords. Pēc ļoti smagā kritiena Basku tūrē, dānis ir strauji atkopies un centīsies apliecināt savu pārākumu pār Pogačaru trešo gadu pēc kārtas.

Traumu dēļ nedaudz paplucinātas ir Vingegorda pārstāvētās komandas “Visma Lease a Bikes” rindas, kas var nospēlēt par labu Pogačaram. No citiem favorītiem jāizceļ arī – Remko Evenepūls (“Quick Step – Soudal”), Primožs Rogličs (“Red Bull Bora – hansgrohe”),  Adams Jeitss (“Jayco AlUala”) un citi.

Visu posmu tiešraides būs pieejamas kanālā “Eurosport1”.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044