Latviešiem teicams starts tūres 18. posmā Skujiņš ceturtais, Neilands septītais

Ceturtdien Pasaulē prestižāko šosejas riteņbraukšanas sacensību “Tour de France” 18. posmā dienas atrāvienā spēja iekļūt gan Toms Skujiņš, gan Krists Neilands. Abi finišēja otrajā grupā, izcīnot attiecīgi ceturto un septīto vietu. Abiem šis ir karjerā otrs līdz šim augstākais panākums tūres posmos.

179,5 kilometru garais “Tour de France” 18. posms sava reljefa un kopvērtējuma situācijas dēļ bija lieliski piemērots lielam atrāvienam. Ļoti spraiga cīņa par iespēju būt šajā atrāvienā sākās jau no paša sākuma. Par lielu prieku Latvijas sporta faniem, līderu pulkā spēja būt abi mūsu tūrē startējošie riteņbraucēji – Krists Neilands un Toms Skujiņš. Pirmais uzbrukumu veica Neilands, bet drīz vien viņam pievienojās Skujiņš.

Jāatzīmē, ka iepriekš atrāvieni tika palaisti ļoti reti, par uzvaru pamatā  cīnoties vai nu kopvērtējuma pretendentiem, vai sprinteriem.

Bez abiem latviešiem šīs dienas atrāvienā sākotnēji bija vairāk nekā 20 braucēji. No Neilanda komandas arī kanādietis Hugo Hūle, bet no Skujiņa pārstāvētās “Lidl – Trek” mājinieks Žuljēns Bernārs. No citu komandu TOP braucējiem atrāvienā atradās – Vouts Van Ārts (“Visma Lease bike”), Džeijs Hindlijs (“Red Bull Bora – hansgrohe”), Valentins Maduā (“Groupama FDJ”) un citi ļoti titulēti braucēji. Ņemot vērā, ka līderu grupā neietilpa neviens no kopvērtējuma pretendentiem, Pogačara un Vingegārda  komandas deva iespēju priekšā esošajiem pacīnīties par uzvaru.

Kad līdz finišam bija atlikuši 65 kilometri no lielās līderu grupas aizmukt izdevās Neilandam, ar kuru kopā bija vēl četri riteņbraucēji, tostarp tūres kopvērtējumā savulaik uzvarējušais brits Geraints Tomass (“Ineos Grenadiers”) un Bens Hīlijs (“EF Education”). Ilgi gan šī kompānija vadībā nenoturējās. Sekoja citi atraušanās mēģinājumi, no kuriem izšķirošs bija Pasaules eksčempiona Mihala Kvjatkovsaka uzbrukums nepilnus 40 kilometrus pirms finiša. Poli panāca mājinieks Matīs Veršērs (“Total Energie”) un titulētais individuālo braucienu meistars Viktors Kampenārts (“Loto Dstny”).

Abi mūsu riteņbraucēji tikmēr izkaroja vietu otrajā grupiņā, kurā brauca arī “Giro d’Italia” kopvērtējumā 2022. gadā uzvarējušais austrālietis Džeijs Hindlijs, spāņu eksčempions Oiers Laskano (“Movistar”) un jaunais nīderlandietis Bārts Lemens (“Visma Lease bike”), kurš gan pārāk labi nesastrādājās. Tuvojoties finišam pārsvars starp pirmo un otro grupu bija ap 40 sekundēm. Aiz muguras vēl 20 sekundes vēlāk sekoja Van Ārta vadītā trešā grupa. Lai arī vienubrīd Skujiņa un Neilanda grupai izdevās nedaudz pietuvoties līderiem, tomēr patiesi apdraudētas viņu pozīcijas netika.

Finiša spurtā spraigā cīņā uzvarēja Kampenārts, kuram šī bija pirmā  karjeras uzvara šajā tūrē. Tikmēr grupiņa ar mūsu braucējiem finišēja 22 sekundes vēlāk. Pašās beigās nelielu pārsvaru ieguva un nosargāja Toms Skujiņš, izcīnīdams ļoti augsto ceturto vietu. Tikmēr Krists Neilands, beigās apsteidz Hindliju.

Kopvērtējuma galvgalī pēc šī posma izmaiņas nav notikušas, jo Pogačars finišēja kopā ar Vingegārdu vairāk nekā 13 minūtes aiz uzvarētāja. Pirms pēdējiem diviem posmiem abus šķir 3 minūtes un 11 sekundes. Toms Skujiņš tikmēr pacēlies uz 35., bet Krists Neilands 57. vietu.

 

Rīt tūrē smags kalnu etaps, kurā sagaidāma spraigāka cīņa kopvērtējuma galvgalī.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044