Svētdien slavenais Flandrijas velobrauciens ar Skujiņu, bet bez van Ārta

Svētdien centrālais notikums pasaules riteņbraukšanā būs 106. “Ronde van Vlaanderen”, jeb Flandrijas, viendienu velobrauciens. Trešo reizi velobraucienā startēs carnikavietis Toms Skujiņš (“Trek – Segafredo”), kamēr traumu un slimību dēļ uz starta neredzēsim virkni favorītu, tostarp “Covid – 19” vīrusu noķērušo Beļģijas čempionu Voutu van Ārtu.

SNIEGS PĀRŅEM FLANDRIJU:

Flandrijas velobrauciens dēļ smagās distances un ļoti skatāmās cīņas trases pēdējos 130 kilometros, ir viens no gaidītākajiem gada viendienu velobraucieniem pasaulē. Šogad sacensības atzīmē savu 106. gadskārtu, esot otrais no pieciem riteņbraukšanas monumentiem (īpašs sacensību statuss vēsturiskākajām un prestižākajām viendienu sacensībām).

Šajā nedēļā Flandrijas reģionu piemeklēja krasas laika apstākļu izmaiņas. Piektdien pavasarīgi silto laiku nomainīja liels aukstums un sniegs. Sacensību norises dienā gan sniegs solās izkust, bet laika apstākļi, īpaši pirmajos simts kilometros, būs izteikti vēsi.

15 KĀPUMI PĀRBAUDĪS SPORTISTU SPĒJAS UN RAKSTURU:

Distances garums sasniegs 272 kilometrus. Starts tradicionāli tiks dots Beļģijas ziemeļos esošajā Atverpenes pilsētā. Pirmie 135 kilometri pamatā būs līdzeni. Sagaidāms, ka pirmajā daļā izveidosies dienas atrāviens, kam peletons, atkarībā no apstākļiem, varētu dot pat līdz 10 minūšu vadībai.

Otrajā trases daļā riteņbraucējus sagaidīs 15 dažāda garuma un stāvuma pakāpes pauguri. Lielākā daļa no tiem ir ar bruģa segumu. Trīs reizes tiks pievarēts Kvaremontas kāpums, kura garums ir 2.2 kilometri. Tam sekos Paterbergas kalns, kurš, lai arī tikai 400 metrus garš, tomēr tā stāvuma pakāpe pārsniedz 20 procentus. Abu šo kāpumu kombinācija tiks pievarēta arī vien 13 kilometrus pirms finiša. Neiztrūks jau ierastie Kopenbergas, Tāinbergas, Būnenbergas (par godu Tomam Būnenam) un Kruisbergas pauguri. Šī kāpumu sērija vijas cauri Flandrijas Ardēnu daļai. Finišs tikmēr atradīsies Oudenardes pilsētā.

BEZ VAN ĀRTA, ALAFILIPA, SAGANA UN IZRAĒLAS KOMANDAS 

Šogad Flandrijas velobraucienā neredzēsim virkni favorītu. Piektdien par nestartēšanu paziņoja šī gada galvenais favorīts Vouts van Ārts. Beļģijas čempions sezonas sākumā uzvarēja gan “Omloop Het Nieuwsblad”, gan “E3 Saxo Bank” beļģu klasikā, kas arī veda pa Flandrijas pauguriem. Jaudīgs Vouts bija arī “Parīze – Nica” un “Gent – Wevelgem” velobraucienos. Piektdien pats sportists apstiprināja pozitīvus “Covid – 19” testa rezultātus. Nestartēs arī divkārtējais pasaules čempions Žiljēns Alafilips, kurš 2020. gadā, esot līderu grupā ar van Ārtu un Metjū van der Pūlu, piedzīvoja sadursmi ar trases motociklu.

Traumas un veselības likstas neļaus startēt Peteram Saganam, Skujiņa komandas biedram Kvinam Simonsam un “Astana” līderim Aleksejam Lucenko. Jāizceļ, ka iepriekš minēto iemeslu dēļ Flandrijā neredzēsim arī veselu komandu. “Israel Premier Tech” bija spiesta atteikties no dalības. Jāpiebilst gan, ka Kristam Neilandam Flandrijas velobrauciens nebija plānos. Latvietis gatavojas Ardēnu klasikām.

KURŠ UZVARĒS!?

Galvenā favorīta lomā uz starta izies nīderlandietis Metjū van der Pūls. “Alpecin Fenix” līderis pamazām atgūstas no muguras traumas, kas viņu mocīja ziemas un agrā pavasara posmos, liedzot dalību svarīgākajos velokrosa (CX) posmos. Metjū bija lielisks trešdien notikušajā “Dwars door Vlaanderen” velobraucienā, finiša spurtā neatstājot variantus “Jumbo Visma” braucējam Tīšam Benotam.

 Tieši Benots kopā ar Kristofu Laportu būs “Jumbo – Visma” galvenie spēki, cenšoties aizstāt van Ārtu. Favorītu lokā nevar nepieminēt arī slovēņus – Tadeju Pogačaru (“UAE team”) un Mateju Mohoriču (“Bahrain Victourius”).  Nevar izslēgt arī Tomam Pidkoka (“Ineos”) un pērn uzvarējušā Kaspara Asgrēna (“Quick Step”).

TREK - SEGAFREDO MEHĀNISMS AR SKUJIŅU:

Noteikti par uzvaru pacīnīties ir spējīgs arī kāds no “Trek – Segafredo” vīriem. Jāizceļ dānis Mads Pedersens, kurš veicis ievērojamu progresu starpsezonā un būs konkurētspējīgs ne tikai sprintā, bet arī smagākajos pauguros. Jaudīgs būs arī Jaspers Streivens var pacīnīties par uzvaru.

Trešo reizi prestižajā sacīkstē startēs Toms Skujiņš. Carnikavietis būs ļoti nozīmīga sastāvdaļa “Trek – Segafredo” rezultāta veidošanā. Tomam ir lieliskas spējas svarīgajos mirkļos sekot atrāvieniem, kas kādu reizi arī tik augsta mēroga sacensībās var pavērt iespēju pacīnīties par visaugstākajiem rezultātiem arī pašam.

Velobrauciens visas dienas garumā būs vērojams kanālā “Eurosport1”. Teksta tiešraide tikmēr pieejama portālā procyclingstats.com.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044