BMX

Edvards Glāzers: "Man vissvarīgākais ir pašizaugsme"

Pirms vairāk kā trīsdesmit gadiem Valmierā notika pirmās oficiālās BMX sacensības, līdz ar to pilsēta iemantojusi arī Latvijas BMX dzimtenes vārdu. Mēs lepojamies ar divkārtēju Olimpisko čempionu Māri Štrombergu un vairākiem jauno valmieriešu sasniegumiem un godalgām Eiropas un Pasaules čempionātos. Varam viennozīmīgi teikt, ka Valmierā BMX tradīcijas ir un pēdējo gadu attīstība pilsētas infrastruktūrā skaidri iezīmē sporta veida attīstību pilsētā.

Valmierā BMX sporta profesionālās ievirzes izglītības programmu apgūt iespējams Valmieras Bērnu sporta skolā (VBSS). Pilsētā darbojas arī BMX klubi “Tālava” un “Valmieras Puikas”. Latvijas mērogā labākos un perspektīvākos jauniešus uzrunā Valmieras Augstas klases sportistu sagatavošanas centrs (AKSSC). Savu iespēju startēt zem Valmieras AKSSC izpelnījies arī vietējais Valmieras puika Edvards Glāzers.

No pirmajiem soļiem BMX trasē un jau četrpadsmito gadu Edvards startē zem BMX kluba “Tālava” vārda. “Sešu gadu vecumā biju ļoti hiperaktīvs puika un kaut kur vajadzēja izlikt savu enerģiju. Toreiz vecāki paziņu iespaidā nolēma mani aizsūtīt uz BMX  trasi - par to esmu ļoti pateicīgs vēl šodien. Tā sportista gaitas uzsāku Avotu BMX trasē pie trenera Edžus Treimaņa.”

Jau vairākus gadus jaunietis sevi pierādījis ar augstiem sasniegumiem Eiropā – Edvards ir bijis Eiropas čempions jau trīs reizes un 2019.gadā kļuvis arī par Eiropas kausa kopvērtējuma uzvarētāju - tās ir sacensības, kuras norisinās visu sezonu, kopā 12 posmos. Kā atzīmē pats sportists: “Manuprāt, vislielākais sasniegums bija Pasaules Jaunatnes Olimpiskās spēles Argentīnā, Buenos Airesā 2018.gadā,  kur izcīnīju pirmo vietu. Man šis nozīmēja daudz.” Ieguldītais darbs un panākumi palīdzējuši iekļūt arī Valmieras AKSSC sastāvā. “Domāju, ka AKSSC iekļuvu tāpat, kā citi sportisti - pierādīju sevi ar rezultātiem. Treneri redzēja, ka iederos un ar AKSSC palīdzību esmu gatavs sevi attīstīt vēl vairāk. Galvenais ir parādīt sevi no labās puses, trenēties un darīt visu to ko esi darījis iepriekš. Cilvēki ar laiku pamana, ka ir ieguldīts liels darbs, lai sasniegtu šos rezultātus.”

Edvards Glāzers Valmieras AKSSC tika iekļauts 2019.gadā, pēc uzvaras Eiropas kausa kopvērtējumā Junioru konkurencē. VBSS publicētajās AKSSC sportistu intervijās jau novērots, ka sportisti atzīst centru nepieciešamību un to, ka tas sekmē sportistu izaugsmi. To atzīst arī Edvards: “Ne vienmēr labākajiem sportistiem ir finansējums braukt uz ārzemēm piedalīties sacensībās vai treniņnometnēs. Finansiālie ierobežojumi daudzkārt sportistiem neļauj parādīt savu patieso potenciālu uzrādīt augstvērtīgus rezultātus. Arī tāpēc uzskatu, ka AKSSC centri ir nepieciešami.”

Ar kādiem izaicinājumiem Tu esi sastapies ceļā uz saviem augstvērtīgākajiem sasniegumiem?

Izaicinājumi ir bijuši ļoti daudz un bez tiem jau neiztiek nekur. Ir bijušas traumas, kur ir spēcīgi bojāts vēders un iekšējie orgāni, plēsta ceļa krusteniskā saite, lauzts žoklis un bojāti zobi. Varētu vēl daudz stāstīt, taču koncentrēsimies uz pozitīvo un to, ka šobrīd esmu vesels un labā formā, pilnvērtīgi varu attīstīt sevi treniņos.

Kas Tev palīdz sasniegt savus mērķus un ikdienā pielikt pūles, lai tiektos uz augšu? Kas kādreiz pamet soli atpakaļ un kā ar to tiec galā?

Motivācija ir būt pašam labākajam. Tu vienmēr gribi redzēt sevī izaugsmi - vai tas būtu sporta zālē vai BMX trasē, vienmēr gribas redzēt, ka audz un attīsties. Man šķiet, ka tas man ir vissvarīgākais - pašizaugsme. Ļoti daudz motivē uzvaras, tie labie brīži, kas pēc tam dzīvo tavā galvā. Lai tos sasniegtu ir jāieliek ļoti liels darbs, tāpēc arī tas palīdz un motivē ikdienā. Soli atpakaļ pamet traumas, kuras gadās jebkuram sportistam - vai tās būtu lielas vai mazas, morāli liekas, ka viss ieguldītais darbs ir “izkūpējis vējā”. Tomēr cenšos vienmēr skatīties uz pozitīvo un visu uzņemt kā jaunu pieredzi, motivāciju celties un izdarīt vēl labāk.

Vai sākotnēji varēji iedomāties un redzēji sevi kā profesionālu sportistu? Kādi bija tie faktori vai apstākļi, kas palīdzēja ceļā uz nopietnu sportista karjeru?

Sākotnēji varēju iztēloties sevi kā profesionāli, jo Valmierā bija tik daudz labu BMX sportistu, kas motivēja censties būt kā viņiem. Nekad neesmu mērķējis uz noteiktiem rezultātiem. Ļoti svarīgs stūrakmens maniem sasniegumiem ir mans treneris Olafs Lakučs. Kopš 11 gadu vecuma trenējos pie viņa un gribētu teikt, ka Olafs ir tas, kurš ir palīdzējis izveidot mani tāds kāds es esmu tagad – parādījis, kas ir nopietns sports un kas būtu jādara , lai sasniegtu TOP līmeni. Bez trenera es nebūtu pat tuvu šim līmenim, kurā esmu tagad. Esmu par to ļoti pateicīgs.

Pastāsti par savu ikdienas treniņu "komandu". Kāda ir ikdienas darba atmosfēra un cik bieži sanāk trenēties?

Sadarbība ar treneri ir ļoti laba. Daudz esmu apguvis no viņa ne tikai sportā, bet arī dzīvē. Tas daudzkārt palīdz sagatavoties treniņiem un sacensībām. Man patīk trenēties vienatnē, bet pārsvarā trenējamie dažādu vecumu grupās. Covid19 pandēmijas laikā esam spiesti trenēties individuāli, man tas nesagādā nekādas problēmas, par cik patīk to visu darīt vienam. Trenēties sanāk pietiekami daudz, atkarībā no sezonas laika posma, bet vidēji treniņi ir katru dienu, līdz divām reizēm dienā vasaras periodā.

Ko ikdienā mainījusi Covid19 pandēmija?

Mainījies ir daudz kas. Nevaram aizvadīt grupu treniņus. Lai arī nav problēmas trenēties vienam , taču ir patīkami, ka treniņā ir vel kāds ar kuru sacensties, kāds kurš tevi piespiež un kāds no kura var ko mācīties. Pēc esošajiem ierobežojumiem esam spiesti trenēties tikai individuāli, mājās un svaigā gaisā.

Arī citi vadošie Latvijas BMX riteņbraucēji trenējas Valmieras AKSSC un ir atzinuši, ka tieši šeit ir labākie treniņu apstākļi. “Treniņu apstākļi šeit tiešām ir ļoti labi. Vienmēr visa ir bijis pietiekami un labi - nekad nav bijušas problēmas ar to kur trenēties vai kā trenēties. Paldies Valmieras pilsētai, VBSS un AKSSC par to, ka nodrošina mūs, kā sportistus, ar visu vajadzīgo. Varam domāt tikai par sevis attīstību un rezultātiem. AKSSC nodrošina arī ēdināšanu, kas ir ļoti būtiska. Zinu, ka citiem sportistiem, kuriem ir nepieciešamība, tiek nodrošināta arī ar dienesta viesnīca. Mums pieejams ir arī Sporta Veselības centrs, kura pakalpojumus esmu izmantojis un varu teikt tikai to labāko. Arī sporta skola vienmēr ir pretimnākoša.”

Runājot par infrastruktūru, jaunuzceltajā Māra Štromberga BMX trasē vēl nesen kā papildinājums nākusi zem 8m augtā starta kalna iekārtotā trenažieru zāle. “Mūsu iespējas nekur neatpaliek no lielvalstu iespējām kur un kā trenēties. Arī dzīve pilsētā mani apmierina. Valmierā dzīvoju jau 19 gadus un nekad neesmu juties tā, it kā nebūtu ko darīt un apskatīt. Domāju, ka Valmierai ir ļoti spīdoša nākotne.

 “Vislielāko paldies gribu teikt trenerim Olafam Lakučam,  kurš ir dalījies ar savu pieredzi un motivējis. Jaunajiem sportistiem iesaku nepadoties - katra trauma, problēma vai izaicinājums padara mūs tikai stiprākus! Pēc visa sliktā vienmēr būs kas labs un pozitīvs - galvu augšā un aiziet!”

 

Sagatavoja:

Austra Dambrova

Valmieras BSS sporta organizatore

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044