BMX

Mikus Dāvids Strazdiņš: "Dažreiz ir jāpaiet arī solis atpakaļ, lai varētu divus doties uz priekšu"

Valmierietis Mikus Dāvids Strazdiņš BMX sportista kurpes pārmantojis no vecākā brāļa. Kopš bērnības aizrāvies ar riteņbraukšanu, spodrinājis savu meistarību vietējās trasēs un šobrīd nonācis līdz pat Valmieras Augstas klases sportistu sagatavošanas centra (AKSSC) sportistu sastāvam.

“Jau jauniešu gados sāku izsisties BMX sportā. Trīs reizes izcīnīju vietu Eiropas čempionātu finālos - ierindojos piektajā vietā, kļuvu par Eiropas čempionu un izcīnīju arī trešo vietu attiecīgi 14 , 15 un 16 gadīgo puišu konkurencē. Divas reizes biju ceturtais Pasaules čempionātā 15 un 16 gadīgo konkurencē”. Sportista sasniegumi runājuši paši par sevi un tā arī radusies iespēja iekļūt Valmieras AKSSC – tur iespēja dota tiek labākajiem un perspektīvākajiem. “Man pašam Iekļūšana AKSSC nozīmēja to, ka netaisos padoties pie iesāktā un ar tā palīdzību varēšu tiekties pēc augstākiem mērķiem”! Junioru vecumā Mikus izcīnīja 2.vietu Eiropas kausa kopvērtējumā un 3.vietu Pasaules čempionātā. Elites pirmajā gadā kāpa uz goda pjedestāla Eiropas kausa posmā un kļuva par Latvijas čempionu.

Kopš iekļūšanas AKSSC sastāvā Mikus 2018.gadā izcīnījis 1.vietu Latvijas čempionātā Elites grupā; 3.vietu Eiropas kausa posmā Holandē un 2.vietu Eiropas kausa posmā Beļģijā. 2019. gadā  augstvērtīgākie sasniegumi bijuši 21. un  37. vieta Pasaules kausā Papendālē, Holandē un Argentīnā, Santiago del Estero.; 5. vieta Eiropas kausa posmā Norvēģijā; 1. vieta Čehijas kausa posmā.

Mikus sevi dēvē par īstenu valmierieti. Savu pilsētu raksturo kā krietni attīstītu, ar interesantu sabiedrisko dzīvi un daudz vietu, kur aiziet un labi pavadīt laiku - tas palīdz arī sportista ikdienā. “Salīdzinot  Latvijas mērogā, Valmiera ir krietni priekšā sporta attīstībā pret citām Latvijas pilsētām. Skatoties uz pasaules mērogu - arī daudz neatpaliekam”.

Sportista gaitas viņš uzsācis bijušajā Baiļu trasē un BMX kluba “Tālava” bāzē Avotu BMX trasē. “Jau pirms es nodarbojos ar BMX, ar to nodarbojās arī mans brālis Māris Strazdiņš, kurš arī bija ļoti labs braucējs. Viņš mani jau bērnībā esot vizinājis pa trasi ar ratiņiem un kopš tā laika esmu ar to aizrāvies”.  Mikus treneris ir Valmieras Bērnu sporta skolas BMX treneris Olafs Lakučs - “ar treneri esmu kopā jau ļoti ilgu laiku. Uzklausām viens otru, paprasu padomu, kā labāk darīt vai nedarīt. Sadarbība ir ļoti laba un virzāmies uz priekšu!”.

Līdz 13-14 gadu vecumam sportists primāri krājis pieredzi: “uz rezultātiem tik ļoti neskatījāmies, vienkārši braucām un izbaudījām sacensības. Pēc tam, kad sāka parādīties rezultāti, katru reizi gribēju tos uzlabot un mērķi bija augstāki. Es domāju, ka tā bija neatlaidība un pacietība, kas mani novedusi arī līdz šodienai.”

Ilgas treniņu stundas Mikus aizvadījis Jāņa Daliņa stadionā, kur šobrīd notiek renovācija.  “Sakarā ar Covid-19 pandēmiju treniņprocesā esam mazliet ierobežotāki nekā iepriekš. Tagad ir lieliska iespēja trenēties jaunajā Mārā Štromberga BMX trasē, kur ir pieejama arī trenažieru zāle. Tāpat ierasti treniņprocesā pieejams VOC peldbaseins un Sporta Veselības Centrs. Gaidām Daliņa stadiona rekonstrukcijas noslēgšanos, lai varētu atsākt trenēties tur”.

Šobrīd sportists savu ikdienu pilnībā velta sportam, vidēji aizvadot līdz pat 10 treniņiem nedēļā. Lai gan pēc Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas absolvēšanas devies uz Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, tomēr nav izdevies apvienot mācības un sportu un atzīst, ka “bija ļoti grūti izbraukāt uz skolu Rīgā un atpakaļ uz treniņiem Valmierā. Vidusskolā pārvarēt grūtības, kuras sagādāja sports, jo nebija laika ierasties uz stundām, pārvarēt bija vieglāk. Varēja ar skolotājiem visu sarunāt un visu pabeigt laikus, skola bija pretimnākoša”. Sākoties Covid19 pandēmijai atbrīvojies daudz vairāk laika nekā parasti. Pamainīts treniņu plāns, atradies laiks piestrādāt pie tām lietām, kam nepieticis laika pirms tam. ”Bija laiks atkopties no bijušām traumām, bet tāpat turpinājām iet uz priekšu un attīstīties. Šobrīd darbojamies cik nu valsts mums ir atļāvusi, izmantojam iespējas un tiecamies uz augšu. Būsim gatavi cīnīties tiklīdz atkal tiks dots starts.”

Par savu galveno motivācijas avotu viņš uzskata savu neatlaidību un konstanto kustību uz priekšu. “Katru dienu, nedēļu mēnesi izvirzu mazus mērķus pēc kuriem tiecos, lai būtu labākais. Protams, mani motivē vecāki, bez kuriem es nebūtu tur, kur esmu šobrīd un tas galamērķis pēc kura mēs tiecamies - tie ir gan mazie, gan lielie sasniegumi. Mēdz būt labākas un sliktākas dienas un, manuprāt, dažreiz ir jāpaiet arī solis atpakaļ, lai varētu divus doties uz priekšu.”

Tāpat, kā citi Valmieras AKSSC sportisti, arī Mikus atzīst, ka AKSSC projekts ir ļoti nozīmīgs solis uz priekšu un tas pozitīvi ietekmē sporta attīstību. “AKSSC noteikti ir palīdzējis gan sagatavošanās procesā, gan sacensībās, ar nodrošinājumu un ir prieks, ka mūs novērtē. Šādi centri noteikti ir nepieciešami, lai mūsu sports un sportisti būtu gatavi cīnīties pasaules mēroga sacensībās! Tas noteikti uzlabo sportistu iespējas un attīstību, jo tiek atvieglota ikdiena un var nopietnāk pievērsties treniņiem. Sporta nozare aug un šis ir liels solis uz priekšu, lai sasniegtu savus mērķus!”

Kopā ar sportistu sakām “liels paldies AKSSC, trenerim, vecākiem un draugiem par atbalstu! Laimīgu un panākumiem bagātu jauno 2021. gadu!”

 

Sagatavoja:

Austra Dambrova

Valmieras BSS sporta organizatore

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044