BMX

Vineta Pētersone: "Sports spēj dot vairāk kā tikai labu fizisko formu

Uzaugot Amatas novadā, gar BMX trasi dzīvojusies līdzās lielajam brālim, arī pati uz riteņa sēdusies jau agrā bērnībā. Sportista gaitas uzsākusi olimpieša Jāņa Ķipura vadībā Cēsu BMX klubā, tomēr vēlāk pievienojusies smilteniešiem “Silvas Ziķeros” ,un vēl joprojām trenējas Ģirta Kātiņa vadībā. Tā savu ceļu BMX sportā uzsākusi šī brīža Latvijas labākā BMX riteņbraucēja – Vineta Pētersone. Šobrīd sportiste pārstāv arī Valmieras Augstas klases sportistu sagatavošanas centru (turpmāk- AKSSC).

 Pirms pievienošanās Valmieras AKSSC Vineta paspējusi izcīnīt sudrabu Eiropas čempionātā un bronzu Pasaules čempionātā juniorēm, bet gadu vēlāk, 2018.gadā, AKSSC sastāvā spējusi iekļūt starp 10 labākajām sportistēm Pasaules kausa kopvērtējumā.

Kā atzīst Vineta “kļūšana par profesionālu sportisti notika dabiski. Jau kopš bērnības man patika tas, ko es darīju, tas viss arī padevās labi. Tā turpināju gadu pēc gada tuvojoties elites vecumam. Nu  pāris gadus esmu AKSSC sastāvā un ikdienu pavadu Valmierā. Šeit nodrošināti visi nepieciešamie treniņu apstākļi. Kopš esmu AKSSC, ir izdevies kāpt uz pjedestāla Eiropas kausa posmos, uzvarēt Latvijas čempionātos un arī dažādās citu kategoriju sacensībās.”

Kas Tev palīdz sasniegt savus mērķus?

Vēlme pilnveidoties un sasniegt augstus rezultātus. Ticu, ka ieguldot visu, var sasniegt ļoti daudz. Gribu pēc iespējas labāk izmatot šo iesēju, kas man ir dota sportojot. Protams, arī grūtības ir. Dažreiz ceļš līdz panākumiem šķiet bezgalīgs, bet man patīk tas ko es daru un zinu, ka ir vieta izaugsmei.

Šogad mērķus sasniegt iztraucēja COVID19 pandēmija. Šajā vasarā praktiski izpalika starptautiskās sacensības. Ar cerību, ka 2021. gadā viss atgriezīsies ierastajās sliedēs, daru to, kas iespējams, lai gatavotos jaunajai sezonai.

Kam gatavojies šobrīd?

Vēl joprojām galvenais uzsvars ir kvalifikācija Tokijas Olimpiskajām spēlēm. Šobrīd tā gan ir neskaidra. Mēģinu gatavoties, lai, kad sacensības atsākas, esmu gatava cīnīties Pasaules līmeņa sacensībās, kā UCI SX Pasaules kausa posmi, kuros varētu tik iegūti izšķirošie individuālā ranga punkti kvalifikācijai.

Pastāsti par savu ikdienu, treniņiem.

Mans treneris ir Ģirts Kātiņš. Trenējos gan viena, gan kopā ar citiem BMX sportistiem. Treniņi sanāk daudz, bet arī ne pārāk - parasti no 9 līdz 10 nedēļā.

Valmiera ir lieliska vieta, lai kvalitatīvi trenētos. Man kā BMX sportistei šeit ir viss nepieciešamais. Viss ir parocīgs un moderns - tas ļoti uzlabo treniņu darbu. Sasniedzot junioru/elites vecumu nepieciešama trase ar 8m starta kalnu, Valmiera ir vienīgā vieta Latvijā, kur šobrīd tāds ir pieejams. Noteikti, trenējoties AKSSC, apstākļi ir labāki nekā tie ir bijuši pirms tam.

Šobrīd izmantoju ļoti daudz dotās iespējas arī ārpus treniņprocesa. Aktīvā treniņu periodā uzturos dienesta viesnīcā. Lai gan mājas nav pārāk tālu, tas ietaupa gan laiku, gan enerģiju, jo Valmierā aizvadu visus treniņus - gan trasē, gan ārpus tās. Nodrošināta ir arī ēdināšana. Dažkārt izmantoju  Sporta Veselības Centra pakalpojumus un Valmieras peldbaseinu atjaunošanās procesā.

Šobrīd esi vadošā Latvijas BMX riteņbraucēja. Kā redzi sporta veida nākotni Latvijā sievietēm?

Prieks redzēt arvien vairāk meitenes Latvijas BMX trasēs. Mūsu jaunajām meitenēm noteikti ir iespēja sevi pierādīt. Šis sporta veids ir ļoti tehnisks un vēl joprojām attīstās. Latvijā jau ir vairākas meitenes, kuras spēj sevi pierādīt Pasaules līmenī savās vecuma grupās. Ceru, ka nezudīs degsme un turpinās cītīgi strādāt. Domāju, ka mums nākotnē varētu būt vēl vairāk konkurētspējīgas elites braucējas. Ir visas iespējas!

Kā kopumā vērtē AKSSC projektu un būtību?

Ļoti nozīmīgais papildus finansējums no AKSSC un infrastruktūra, kas ir izveidota Valmierā, lai sportisti pilnvērtīgi varētu trenēties un dzīvot šeit, patiešām veicina profesionāla sporta attīstību Latvijā.

Projekts dod lielu pienesumu un atbalstu sportistiem. Uzskatu, ka tas ir ļoti nepieciešams, lai jaunie sportisti varētu sevi pilnveidot treniņu procesā un sacensībās.

 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044