BMX

Babris un Pētersone paliek ārpus kārotā olimpiskā BMX pusfināla  

Agrā ceturtdienas rītā Tokijā aizvadītas olimpisko BMX sacensību ceturtdaļfinālu braucieni. Vīru konkurencē Helvijs Babris savā ceturtdaļfinālā trīs braucienu summā ieņēma piekto vietu, kamēr dāmām Vineta Pētersone ierindojās sestajā vietā. Sasniegtie rezultāti neļāva mūsu sportistiem iekļūt piektdien gaidāmajā pusfinālā. Foto: F64.

Tokijas Olimpisko spēļu BMX sacensības tika gaidītas ar lielu interesi. Atšķirībā no Rio Olimpiādes, Tokijā palielināts dāmu skaits no 16 uz 24, kamēr vīru skaits samazinājies no 32 uz 24.

Pēc ilgstoša kvalifikācijas cikla, kas gāja trīs gadus, nozīmīgajam sporta forumam kvalificējās divi Latvijas BMX sportisti. Vīru konkurencē dalībnieku vidū mūsu Helvijs Babris, kamēr dāmām bija īkšķi jātur par Vinetu Pētersoni. Abiem latviešiem šīs ir debijas olimpiskās spēles.

Helvijs un Vineta Tokijā jau atrodas nedēļu. Abi mūsu sportisti aizvadījuši vairākas treniņu sesijas olimpiskajā trasē. Kā abi atzina pēc treniņiem, tad trase ir gana sarežģīta un ne tik ritmiska kā citas lielākās superkrosa trases pasaulē. Jāatzīmē, ka tā ir arī garāka no superkrosa trasēm. Braucēji trasi veic vidēji par piecām sekundēm ilgāk nekā citur. Sacensību dienā braucējiem nopietnu pārbaudījumu radīja arī spēcīgais vējš.

Helvijs Babris startēja otrajā no četriem ceturtdaļfināla braucieniem. Viņa konkurentu vidū bija – pasaules čempions Tvans Gendts, Nieks Kimmans (abi Nīderlande),  kanādietis Džeimss Palmers, Renato Rezende no Brazīlijas, kā arī argentīnietis Nikolass Toress.  Pirmajā braucienā Helvijs pēc starta izvirzījās ceturtajā vietā. Trasē gan viņu uz piekto pozīciju atmeta Toress. Finišā trenera Mika Puķīša audzēknim piektā vieta, kamēr dubultpanākumu svinēja nīderlandieši ar van Gendtu priekšgalā. Aiz Helvija muguras palika kanādietis Džeimss Palmers.

Otrajā braucienā Helvijs kopā ar brazīlieti Rezendi sīvi cīnījās par ceturto vietu. Latvietis trasē meklēja vairākus risinājumus, lai uzlabotu pozīcijas, tomēr arī šoreiz finišēja piektais. Pirms pēdējā brauciena viņu no kārotā četrinieka šķīra trīs punkti, ko atspēlēt varēja tikai ar izcilu noslēdzošo braucienu. Nepārspēts otrajā braucienā palika Kimmans, kurš treniņbraucienā pāris dienas pirms sacensībām cieta sadursmē ar trases darbinieku.

Trešajā braucienā Helvijs pirmajā taisnē sīvi cīnījās ar vietu labāko četriniekā, tomēr atkrita uz noslēdzošo pozīciju. Lai arī finišā Helvijs parādīja lielisku raksturu un uz finiša līnijas apsteidza Toresu, tomēr iegūtā piektā vieta neļāva iespēju sacensības turpināt pusfinālā. Uzvara trešajā braucienā Kimmanam. Helvijs trīs braucienu summā ieņēma piekto vietu, apsteidzot kanādieti Palmeru. Sacensību noslēgumā no Taurenes nākušajam “MŠA Valmieras puikas/ AKSSC Valmiera” sportistam 20. pozīcija.

Citos braucienos uzvaras ceturtdaļfinālos trīs braucienu summā guva – Silveins Andrē, Žoriss Dodē un Konors Fīldss.

Sievietēm Vinetas Pētersones konkurentes ceturtdaļfinālā bija –   britu sportiste Betanija Šrīversa, Saja Sakakibara, Laurena Reinoldsa (abas Austrālija), šveiciete Zoe Klesensa un pieredzējusī francūziete Manona Valentino. Pirmajā braucienā pēc starta Vineta ieņēma sesto vietu, tomēr acīgi trasē prata izmantot konkurenču kļūdas. No trases izbrauca viena no šī brauciena favorītēm Sakakibara, kamēr kritienu piedzīvoja Valentino. Trenera Ģirta Kātiņa audzēkne finišēja ceturtajā vietā, bet uzvarēja pasaules junioru eksčempione Šrīversa.

Arī otrajā braucienā Vineta pēc starta nonāca noslēdzošajā pozīcijā. Lai arī trasē mūsu braucēja cīnījās, lai uzlabotu savu vietu, tomēr augstāk pakāpt neizdevās. Pirms izšķirošā brauciena Vinetai vienāds punktu skaits ar Sakakibaru un Valentino. Bija skaidrs, ka viss izšķirsies noslēdzošajā ceturtdaļfinālā.

Tajā Vineta aizvadīja savu labāko startu šajā dienā, tomēr tas būtiski neļāva uzlabot pozīcijas. Augstāk par sesto vietu “Silvas ziķeri/ AKSSC Valmiera” pārstāve netika, tādējādi pusfinālā neiekļūstot. Sacensību noslēgumā Vinetai 21. vieta.

Citos braucienos uzvarēja – divkārtējā olimpiskā čempione Mariana Pahona, Laura Smuldersa un Alise Viloubija.  Piektdien gaidāmas pusfināla un fināla sacensības, kurām kvalificēsies attiecīgi 16 un astoņi sportisti kā vīru, tā dāmu konkurencē.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044