BMX

2022. gads Latvijas BMX ar Eiropas kausa posmu Valmierā un skatu uz Parīzi

BMX ir titulu ziņā bagātākais riteņbraukšanas veids Latvijā. Jaunajā gadā mūsu vadošajiem BMX trases braucējiem, visticamāk, sāksies kvalifikācijas ceļš pretim Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Valmierā jūnija otrajā pusē notiks Eiropas kausa posms BMX riteņbraukšanā. Sacensībām piepildīts solās būt arī pašmāju nacionālais seriāls.

Kodolīgi par 2021. gadu:

Aizvadītais gads Latvijas BMX riteņbraukšanā bijis piepildīts daudziem notikumiem kā pašmājās, tā starptautiskajā arēnā. Bijām pārstāvēti Tokijas Olimpisko spēļu BMX sacensībās, kur startēja Vineta Pētersone un Helvijs Babris. Pēc vairāku gadu pauzes latvietim (Helvijam Babrim) izdevās kāpt uz goda pjedestāla Pasaules kausa posmā elites grupā, kamēr U23 dāmu konkurencē divas reizes tas izdevās Vinetai Pētersonei. Eiropas čempionātā lieliski nostartēja mūsu jaunieši. Čempionu titulus izcīnīja – Veronika Monika Stūriška, Edgars Langmanis un Paula Kibare. Vīru elitē finālā iekļuva Kristens Krīgers, sasniedzot astoto vietu. Lieliskas tendences vērojamas pašmāju BMX sacensībās, kur sasniegti jauni dalībnieku skaita rekordi. Liels nopelns tajā arī jauno klubu no Tukuma un Ādažiem ienākšanai. Savas pozīcijas notur arī Rīgas, Mārupes, Jelgavas un Valmieras klubi.

2022. gads Latvijas BMX solās būt notikumiem ļoti bagātīgs. Tas attiecas gan sacensību ziņā Latvijā, gan ceļa sākumā uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm.

Ceļš uz Parīzi:

Aizvadītā gada izskaņā tika publicēts 2022. gada starptautiskais sacensību kalendārs. Sagaidāms, ka Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība šī gada pirmajā daļā publicēs Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas noteikumus. Ņemot vērā iepriekšējo ciklu pieredzi, liela varbūtība, ka kvalifikācijas cikls sāksies šī gada otrajā pusē, ietverot noslēdzošos četrus Pasaules kausa posmus.

Pasaules kausa kalendārā iekļauti kopumā astoņi posmi, kas norisināsies četrās nedēļas nogalēs. Eiropā gaidāmi pirmie četri posmi. Divi no tiem būs 2018. gada Eiropas čempionāta mājvietā – Glāzgovā, bet vēl divi Eiropas vadošajā BMX centrā – Nīderlandes pilsētā Papendālē. Noslēdzošie četri PK posmi gaidāmi septembra beigās un oktobra sākumā Kolumbijas pilsētas Bogotas trasē, kur starpsezonu pavada un treniņus veic Latvijas čempione Vineta Pētersone.

Pasaules čempionāts ierastajā laikā – jūlija mēneša otrajā daļā norisināsies Francijas pilsētā Nantesā, kamēr cīņa par Eiropas čempionāta godalgām gaidāma Beļģijas pilsētas Deselas trasē. Tradicionāli kuplā skaitā dažāda vecuma Latvijas BMX braucēji startē Eiropas kausa posmos. Jaunajā sezonā šajā seriālā iekļauti kopumā 12 posmi, kas risināsies no aprīļa sākuma līdz jūnija beigām.

Eiropas līmeņa sacensības Valmierā:

Sezonas noslēdzošie divi Eiropas kausa posmi, 25. un 26. jūnijā, risināsies Valmierā esošajā Māra Štromberga BMX trasē. Šīs šajā trasē būs otras lielākās sacensības pēc 2019. gadā aizvadītā Eiropas čempionāta. Būtiski, ka tieši Valmierā, kas iepriekš sevi izcili apliecinājusi kā augsta līmeņa organizāciju, noskaidrosies Eiropas kausa kopvērtējuma uzvarētāji. Svarīgi, lai vīrusa “Covid – 19” izplatība neietekmētu pasākuma norisi, kā arī ieceļošanu no citām Eiropas valstīm.

Latvijas cerības starptautiskajā arēnā:

Latvijas galvenās cerības elites līmenī šajā gadā būs – Kristens Krīgers, Helvijs Babris un Vineta Pētersone. Kā Krīgers, tā arī Babris jau labu laiku sevi apliecinājuši ne vien kā līdzvērtīgus konkurentus savā starpā, bet arī nopietnu spēku, ar ko rēķinās arī pasaules vadošie braucēji. Abu plānos ietilpst spert nākamos soļus savā attīstībā, kas varētu būt jau regulārāka cīņa vismaz par pusfinālu lielajos “mačos”.

 Vinetai Pētersonei, tāpat kā vēl vienam elites braucējam Mikusam Strazdiņam, šis būs pirmais gads, kad vairs nebūs iespēja startēt U23 vecuma grupā. Vinetas galvenais uzdevums ir atgūt kādreizējo konkurētspēju par finālu lielajos startos. Jāatgādina, ka 2018. gadā Vineta elites grupā izcīnīja piekto vietu Pasaules kausa posmā.

U23 vecuma grupā vīriem Latvijas vadošie spēki būs – Edvards Glāzers un Niks Rožukalns. Abiem sekot centīsies Edvards Emīls Liberts un par Latvijas elites čempionu pērn kļuvušais Rinalds Jānis Kārkliņš. Junioros tikmēr lielākās cerības saistāmas ar mārupieti Mārtiņu Zadraku, valmierieti Līvu Lizetu Glāzeri un Eiropas čempioni G16 grupā Veroniku Moniku Stūrišku, kurai lielais izaicinājums būs pāreja uz lielo starta kalnu.

AKSSC Valmiera - Latvijas BMX stūrakmenis:

Jāizceļ Augstas klases sportistu sagatavošanas centra Valmierā nozīme starptautisko panākumu gūšanā. Lieliskos apstākļos ar ļoti labu nodrošinājumu vienkopus iespējams trenēties spēcīgākajiem junioru, U23 un elites līmeņa sportistiem. AKSSC Valmierā ikdienā strādā izlases  galvenais treneris Miks Puķītis. Valmieras novada pašvaldības ieguldījums ir izšķirošs arī liela mēroga starptautisko sacensību norisē Štromberga trasē.

Jauni rekordi Latvijas sacensībās:

Publicēts arī plānotais Latvijas BMX nacionālais kalendārs. Valsts čempionāts 2. jūlijā norisināsies Jelgavā esošajā Zemgales Olimpiskā centra trasē. Tikmēr Latvijas kausa posmi gaidāmi Mārupes, Avotu, Madonas, Māra Štromberga, Vecpiebalgas, Ventspils, Rīgas, Saldus un Silvas trasēs. Ņemot vērā tradicionālo klubu attīstību, kā arī straujo jauno klubu no Ādažiem un Tukuma ienākšanas sacensību apritē, varam prognozēt jaunus dalībnieku rekordus. Tradicionāli interese par mūsu sacensībām ir arī no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Somijas un citu valstu sportistiem.

2022. gada galvenie notikumi BMX riteņbraukšanā:

28. – 29. maijs, Pasaules kausa 1. un 2. posms, Glāzgovā

11. – 12. jūnijs, Pasaules kausa 3. un 4. posms, Papendālē

25. – 26. jūnijs, Eiropas kausa 11. un 12. posms, Valmierā

2. jūlijs, Latvijas čempionāts, Jelgavā

9. – 10. jūlijs, Eiropas čempionāts, Deselā

24. – 31. jūlijs, Pasaules čempionāts, Nantesā

24. – 25. septembris, Pasaules kausa 5. un 6. posms, Bogotā

1. – 2. oktobris, Pasaules kausa 7. un 8. posms, Bogotā

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044