BMX

LRF argumentēts skaidrojums pēc trenera M. Puķīša nepatiesajiem apgalvojumiem "Sporta Studija" Youtube kanālā

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) ir noskatījusies trenera Mika Puķīša 27.09.2022. interviju raidījumam “Sporta studija” YouTube kanālā - “Lakuča skandāls: LRF nav prasījusi pierādījumus” un ir rūpīgi izvērtējusi M.Puķīša izteiktos apgalvojumus minētajā raidījumā. Ņemot vērā, ka M.Puķīša publiski paustie apgalvojumi neatbilst patiesībai, sniedzam hronoloģisku skaidrojumu notikušajam, to pamatojot ar objektīvi pārbaudāmiem faktiem, lai novērstu jebkādas šaubas par LRF darbības atbilstību labas pārvaldības un godīguma principiem.

  1. 06.2022.-26.06.2022. Valmierā Māra Štromberga BMX trasē “Valmiera” norisinājās Eiropas Riteņbraukšanas savienības (UEC) rīkotās UEC BMX Eiropas kausa 11-12.posma sacensības. Minētās sacensības ir UEC jurisdikcijas sacensības, rīkotājs ir Vidzemes Olimpiskais Centrs (VOC), LRF koordinē sacensību norisi, nodrošinot komunikāciju starp rīkotāju un šo sacensību juridisko organizatoru UEC. Sacensību laikā LRF ne no Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) nozīmētā galvenā tiesneša, ne no citām sacensību rīkošanā iesaistītajām atbildīgajām amatpersonām ziņojumus par jebkādiem UCI riteņbraukšanas noteikumu pārkāpumiem nesaņēma.
  2. 06.2022. plkst.23:32 ziņapmaiņas vietnē Whatsapp, grupā “BMX rezultāti”, kurā ir reģistrējušies vairāk nekā 130 Latvijas BMX sportistu vecāki, treneri, klubu vadītāji, M.Puķītis publiski paziņoja par to, ka trasē ieradās I.Lakučs un K.Krīgers, lai pārprogrammētu 8m kalna starta barjeras krišanas ātrumu uz Krīgeram ērtāko lēnāko (skat. Pielikums Nr.1).
  3. 06.2022., kā tas kļuva zināms LRF, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks uzaicināja pie sevis uz tikšanos sportistu K.Krīgeru un M.Puķīti. Sarunas saturs ir zināms Valmieras novada domes priekšsēdētājam, K.Krīgeram un M.Puķitim.
  4. 06.2022. Valmieras novada dome uzaicina LRF 01.07.2022. uz tikšanos – notikuma vietas apskati Māra Štromberga BMX trasē “Valmiera” saistībā ar sociālajos tīkos izskanējušu informāciju par BMX trases starta barjeras darbības ātruma ietekmēšanu pirms UEC BMX Eiropas kausa 11.posma sacensībām.
  5. 07.2022. notiek tikšanās Māra Štromberga BMX trasē “Valmiera”, kurā LRF pārstāv ģenerālsekretārs Toms Markss. Tikšanās piedalījās arī Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Valmieras novada Sporta pārvaldes vadītājs Rihards Zalte, Māra Štromberga BMX trases “Valmiera” trases pārzinis Sandis Kārkliņš un BMX treneris Ivo Lakučs. Tikšanās un notikuma vietas apskates laikā klātesošie secināja, ka BMX trases starta barjeras darbības ātrumu (barjeras nokrišana no palaišanas brīža) izmainīt nav iespējams.
  6. 07.2022. (pēc BMX Latvijas čempionāta apbalvošanas) Jelgavā, Zemgales Olimpiskā centra 1.st. priekštelpā notika sapulce pēc biedrības “Mārupes BMX klubs” un biedrības “BMX Rīga” iniciatīvas, kurā piedalījās vēl citi Latvijas BMX klubu pārstāvji. Sapulcē piedalījās arī LRF valdes loceklis Artis Ozols. Sapulces laikā M.Puķītis demonstrēja iegūtos pierādījumus – audio failu, kurā bija dzirdama starta barjeras krišanas dinamika, un video failu, kurā bija redzams treneris I.Lakučs un sportists K.Krīgers un kuri atradās uz Māra Štromberga BMX trases “Valmiera” 8m starta kalna estakādes.

Sapulces laikā A.Ozols informēja klātesošos, ka viņš vienpersoniski lēmumu šādā lietā pieņemt nevar, un lūdz BMX klubu pārstāvjiem sagatavot un parakstīt oficiālu iesniegumu LRF, kas varētu veikt šīs lietas izmeklēšanu un pieņemt lēmumu.

  1. 07.2022. LRF saņēma Biedrības "Mārupes BMX klubs", Biedrības “BMX Rīga”, Biedrības “Tukums BMX riteņbraukšanas klubs”, Biedrības "BMX Ādaži", Biedrības “Biedrība “Gulbenes Velo fans”” elektroniski parakstītu Iesniegumu “Par Ivo Lakuča un Kristena Krīgera manipulācijām ar starta barjeru Eiropas riteņbraukšanas savienības Eiropas kausa, 11. un 12.posma sacensību laikā” ar lūgumu Izvērtēt notikušo un iesaistīto personu atbildību (skat. Pielikums Nr.2).
  2. 07.2022. LRF valde nekavējoties ietvēra šo jautājumu 19.07.2022. LRF Padomes sēdes darba kārtībā.
  3. 07.2022. notika LRF padomes sēde. LRF padome uzklausīja iesaistīto pušu, t.sk. M.Puķīša, I.Lakuča, paskaidrojumus, kā arī iepazinās ar M.Puķīša demonstrētajiem video un audio materiāliem. 19.07.2022. LRF padome bez tā, ka jau pieņēma lēmumu atzīt I.Lakuča un K.Krīgera atrašanos trasē laikā, kad tā bija slēgta citiem sportistiem un treneriem, par neattaisnojamu un neatbilstošu fair play principiem, neatkarīgi pat no tā, vai starta barjeras manipulācijas bija vai nebija notikušas, LRF papildus nolēma, lai pārbaudītu un saņemtu kompetenta neatkarīga eksperta slēdzienu par starta barjeras krišanas ātruma iespējamām izmaiņām (manipulācijām), uzdot A.Ozolam vērsties Starptautiskajā Riteņbraukšanas federācijā ar aicinājumu nozīmēt ekspertu pārbaudes un slēdziena sagatavošanai (skat. Pielikums Nr.3).
  4. 07.2022. LRF valdes loceklis A.Ozols nosūtīja UCI e-pastu ar vēstuli pielikumā (skat. Pielikums Nr.4), jo, atbilstoši UCI BMX noteikumu (redakcijā no 01.03.2022.) 3.pielikuma nosacījumiem, BMX starta barjeras krišanas ātrumu var noteikt ar UCI apstiprinātu SpeedMeter Timing Systems, ko ir ražojis ProStuff, vai līdzīgu ekipējumu.
  5. 08.2022. LRF valdes loceklis A.Ozols saņēma atbildi no UCI ar eksperta kontaktiem.
  6. 08.2022. LRF valdes loceklis A.Ozols vērsās ar lūgumu pie UCI norādītā eksperta Jan Schippers, kas ir barjeras ražotāja ProStuff LLC Eiropas pārdošanas aģents (skat. Pielikums Nr.5), uzdodot konkrētus jautājumus, kas LRF ieskatā bija būtiski lietas objektīvā izmeklēšanā, un vienlaicīgi lūdzot apmeklēt Valmieru un pārbaudīt starta barjeru.
  7. 08.2022. UCI norādītais eksperts Jan Schippers LRF adresētajā e-pastā aicinājumu apmeklēt Valmieru un apskatīt starta barjeru klātienē atteica, jo elektroniski viņam nebūtu iespējams pierādīt kādas barjeras regulēšanas izmaiņas un vienīgie pierādījumi ir trases drošību kameru video un audio ieraksts no tā vakara notikumiem.
  8. Turpinot saraksti ar Jan Schippers e-pasta formātā, lai saņemtu atbildes uz LRF uzdotajiem jautājumiem, 01.09.2022. LRF nosūtīja Jan Schippers video materiālus. Audio materiālus LRF nesūtīja, jo tie jau bija Jan Schippers rīcībā no saviem ASV kolēģiem ProGate starta barjeru ražotājiem ProStuff LLC, kurus savukārt ProStuff LLC bija nosūtījis M. Puķītis. Lai arī sarunas starp LRF valdes locekli A.Ozolu un Jan Schippers turpinājās vēl 08.09.2022., no viņa ziņojums netika saņemts.
  9. 09.2022. LRF saņēma no ProStuff LLC viceprezidenta Justin Miller 01.09.2022. parakstītu paziņojumu par ProStuff LLC bufera programmu (skat. Pielikums Nr.6). Saņemtā e-pasta vēstulē no Justin Miller, viņam šo ir lūdzis nosūtīt Jan Schippers, kas apstiprina, ka Jan Schippers un ProStuff LLC ir kopīgi gatavojuši atbildes vēstuli LRF, kas ir bijusi nosūtīta arī M. Puķītim.
  10. 09.2022. LRF padome klātienes sēdē turpināja skatīt jautājumu par I.Lakuča un K.Krīgera darbībām UEC BMX Eiropas kausa 11. un 12.posma sacensību laikā, t.sk. LRF padomes locekļi iepazinās ar saņemto ProStuff LLC 01.09.2022. paziņojumu, kas tika demonstrēts uzskatāmi LRF padomes locekļiem un klātesošajiem uz lielā displeja. LRF padomes sēdē piedalījās arī M.Puķītis un biedrības “Mārupes BMX klubs” pilnvarotais pārstāvis M.Liberts. Lai arī no saņemtā ražotāja ziņojuma nebija iespējams nepārprotami konstatēt, ka Bufera programmā veikto izmaiņu rezultātā ir notikušas starta barjeras ātruma krišanas faktiskas izmaiņas, tomēr LRF Padomes vērtējumā tas nemaina faktu, ka ir notikusi neatļauta iejaukšanās Bufera programmā, izmantojot vadības pulti, tāpēc 14.09.2022. LRF Padome šajā lietā pieņēma pielikumā pievienoto lēmumu (skat. Pielikumu Nr.7). Attiecībā uz piemēroto soda mēru K.Krīgeram un I.Lakučam LRF padome vadījās pēc veselā saprāta un izpratnes par godīgas spēles principiem sportā, kā arī ņēma vērā visus iegūtos pierādījumus. Bez tam, tika ņemts vērā arī tas, ka pārkāpumi izdarīti starptautisku sacensību norises laikā, kas kaitē Latvijas, kā organizētājvalsts,

reputācijai un tādejādi var ietekmēt Latvijas pozīcijas citu starptautisku sacensību rīkošanas tiesību saņemšanai.

Ar šo paziņojumu vēršam sabiedrības uzmanību, ka vairāki M.Puķīša izteiktie apgalvojumi intervijā raidījuma “Sporta studija” YouTube kanālā “Lakuča skandāls: LRF nav prasījusi pierādījumus” neatbilst patiesībai vai ir M.Puķīša interpretācija par notikušo, jo:

1.M.Puķītis apgalvo – “šajā lietā ir tikai 3 galvenie jautājumi”:

- vai personas tur atradās – uz ko LRF ir reaģējusi 19.07.2022. padomes sēdes lēmumā (skat. Pielikumu Nr. 3).

- vai personas drīkstēja kaut ko darīt uz starta kalna ar starta barjeru – uz ko LRF ir reaģējusi 19.07.2022. padomes sēdes lēmumā (skat. Pielikumu Nr.3).

- vai barjera tika darbināta programmēšanas režīmā, tādā veidā mainot iestatījumus – uz ko LRF ir reaģējusi 14.09.2022. padomes sēdes lēmumā (skat. Pielikumu Nr.7).

Sākotnējais M.Puķīša apgalvojums (skat. Pielikumu Nr.1) un vēstules iesniedzēju apgalvojums (skat. Pielikumu Nr.2) bija, ka ir mainīts starta barjeras krišanas ātrums, un līdz ar to sportists K.Krīgers varētu būt ieguvis priekšrocības. Šo apstākli LRF centās noskaidrot, uzdodot konkrētus jautājumus starta barjeras ražotājam ProStuff LLC. Kā redzams, ProStuff LLC ziņojumā (skat. Pielikumu Nr.6) viennozīmīgu atbildi par starta barjeras krišanas ātrumu nav sniegusi.

              2.M.Puķītis apgalvo – “ka 19.jūlija padomes sēdē tika nolemts, ka pierādījumi tiks apkopoti, no M.Puķīša paprasīti un tālāk būs saziņa ar UCI, ProGate”. LRF paskaidro – LRF padome lēma, lai pārbaudītu un saņemtu kompetenta neatkarīga eksperta slēdzienu par starta barjeras krišanas ātruma iespējamām izmaiņām (manipulācijām), uzdot LRF valdes loceklim A.Ozolam vērsties Starptautiskajā Riteņbraukšanas savienībā ar aicinājumu nozīmēt ekspertu pārbaudes un slēdziena sagatavošanai. 18.08.2022. LRF no UCI saņēma atbildi ar norādītiem eksperta kontaktiem – Jan Schippers, līdz ar to M.Puķīša nievājošie izteikumi par šo it kā LRF izvēlēto ekspertu, neiztur kritiku, jo ir kārtējais nepatiesas apgalvojums.

              3.M.Puķītis apgalvo – “ka, līdz šai dienai neviens federācijas pārstāvis man nav prasījis nevienu pierādījumu”. LRF paskaidro – video ierakstu pierādījumi par tā vakara notikumiem tika saņemti no Māra Štromberga BMX trases “Valmiera” trases pārziņa Sanda Kārkliņa. Audio ierakstus slēdziena sagatavošanai atsevišķi iegūt no M.Puķīša nevajadzēja, jo tie jau bija pieejami ProStuff LLC inženierim. Šie arī bija vienīgi pierādījumi, kas ProStuff LLC bija nepieciešami, lai sagatavotu savu ziņojumu. Jo, kā jau iepriekš pieminēts, no vizītes klātienē ProStuff LLC pārstāvji atteicās. Līdz ar to M.Puķīša apgalvotais, ka LRF nav vērtējusi pierādījumus (ar to domājot arī ražotāja ProStuff LLC ziņojumu) ir acīmredzami nepamatoti un nepatiesi, vēl vairāk – neizprotami, jo šie pierādījumi tika vērtēti LRF 14.09.2022. padomes sēdē, kurā piedalījās arī pats M.Puķītis.

              4.M.Puķītis apgalvo – “LRF sazinājās tikai ar Eiropas ProGate pārdošanas pārstāvi, nevis ar tiešo ražotāju ProStuff LLC inženieri”. LRF paskaidro – ar ProStuff LLC Eiropas pārstāvi Jan Schippers  LRF ieteica sazināties UCI kā neatkarīgu ekspertu. Jan Schippers, kā iepriekš jau pieminēts, gatavojot atbildes uz LRF uzdotajiem jautājumiem, darbojās sadarbībā ar saviem ASV kolēģiem ProStuff LLC, tāpēc arī gan M.Puķītis, gan LRF saņēma vienu ziņojumu no ProStuff LLC.

              5.M.Puķītis apgalvo – “ka LRF pieņemot 14.septembra lēmumu skaidro, ka nav atbildes uz viņu daudzajiem, bezjēdzīgajiem jautājumiem no Eiropas izplatītāja, bet ziņojumu no ProStuff LLC nemaz nepiemin”. LRF paskaidro – kā to pierāda LRF 14.09.2022. padomes sēdes protokols (skat. Pielikumu Nr.7), LRF savu lēmumu pieņēma tieši balstoties uz ProStuff LLC ziņojumu. Un, kā iepriekš minēts, to demonstrēja uz lielā displeja LRF padomes locekļiem un klātesošajiem, t.sk. M.Puķītim, jo LRF padomes sēdē piedalījās arī M.Puķītis un biedrības “Mārupes BMX klubs” pilnvarotais pārstāvis M.Liberts.

6.M.Puķītis apgalvo – “šo jautājumu vajadzēja atrisināt iekšēji un to pats ir arī centies darīt”. LRF paskaidro – šis M.Puķīša apgalvojums ir nepatiess, un šī apgalvojuma nepatiesums ir aprakstīts šīs vēstules 2-5.punktā.

No augstāk izklāstītās notikumu hronoloģijas un pierādījumiem, kurus esam pievienojuši šim paziņojumam,

mūsuprāt, ir nepārprotami konstatējams, ka vairāki M. Puķīša izteiktie apgalvojumi intervijā raidījumam “Sporta studija” YouTube kanālā “Lakuča skandāls: LRF nav prasījusi pierādījumus” ir nepatiesi.

Pielikumā:

  1. 2022_07_14_LRF_IZM_barjera_EK_11_12 vēstule kopija uz 2 lp ŠEIT:
  2. 62_BMX klubi_IZM_2022 vēstules kopija uz 1 lp. ŠEIT:
  3. 63_UCI_Pro-Gate_2022 vēstules kopija angļu valodā uz 1 lp. ŠEIT:
  4. 66_Pro-Gate_expert visit_2022 vēstules kopija angļu valodā uz 2 lp. ŠEIT:
  5. Statement regarding Pro Stuff LLC Bumper vēstules kopija angļu valodā uz 1 lp. ŠEIT:
  6. LRF padomes 14.09.2022. sēdes protokola izraksts uz 3 lp. ŠEIT:

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044