MTB

2022. gads MTB: Blūma nostiprināšanās pasaules elitē, jauno talantu meklējumi

Ar pozitīvu skatu varam raudzīties Latvijas kalnu riteņbraukšanas attīstības kontekstā. Mūsu vadošā sportista Mārtiņa Blūma paveiktais 2021. gadā ļauj cerēt uz viņa kā reāla pretendenta uz regulāri augstvērtīgiem rezultātiem visprestižākajās sacensībās arī šogad. MTB maratona pasaules un Eiropas čempionātos soli pa solim uz augšu kāpt gatavi arī – Oskars Muižnieks un Lauris Purniņš. Tikmēr ļoti svarīgi ir arī jauno talantu slīpēšana junioru un jauniešu vecuma grupās.

Aizvadītais gads Latvijas kalnu riteņbraukšanā bijis veiksmīgākais kopš 2017. gada. Galvenais vaininieks tam ir Priekuļos dzīvojošais Mārtiņš Blūms. Cēsinieks patīkami pārsteidza ar izcīnīto ceturto vietu Eiropas čempionātā XCO krosā, bija sestais pasaules čempionāta XCS disciplīnā, kā arī izcīnīja piecas UCI līmeņa uzvaras XCO krosa sacensībās. Starptautiskajā arēnā priecēja arī Oskars Muižnieks, kurš Eiropas čempionātā ieņēma 24., kamēr pasaules 34. vietu. Atzinīgi šajās abās sacensībās startēja arī Lauris Purniņš.

Jaunajā gadā starptautiskajā arēnā īpaši loma tiks pievērsta XCO krosam, kur sagaidāms starta šāviens Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas ciklam. Pasaules kausa izcīņā kopumā iekļauti astoņi posmi. Pirmais no tiem jau aprīļa sākumā tālajā Brazīlijā. Pārējie posmi, no kuriem divi gaidāmi Ziemeļamerikā, risināsies MTB līdzjutējiem jau pazīstamās trasēs. Pasaules čempionāta rīkošana šogad ir uzticēta Francijas pilsētai Lesgetsai, kamēr Eiropas čempionāts norisināsies attiecīgi Portugālē (junioriem un U23), kā arī Vācijā. Sagaidāms, ka kvalifikācija Parīzes spēlēm varētu sākties sezonas otrajā pusē.

Mārtiņa Blūma galvenais uzdevums būs nostiprināties pasaules elitē, kur viņš ar spilgtu sniegumu ielauzās aizvadītā gada otrajā pusē. Liels uzsvars LOV zelta sastāva sportistam būs uz Pasaules kausa posmiem, kam paralēli nozīmīgas būs pasaules un Eiropas čempionātu sacensības. Svarīgi būs izvēlēt savu stratēģiju olimpiskā sapņa piepildīšanai. Visreālāk tas būs caur 2023. gada pasaules čempionātu, šobrīd gan pieņemot, ka kvalifikācija būs analoga iepriekšējām.

Oskaru Muižnieku un Lauri Purniņu, kuri paralēli darbiem atrod iespēju ielikt nopietnu darbu treniņos, ceram redzēt sekmīgi startējam pasaules un Eiropas čempionātos MTB maratonā. Pasaules čempionāts notiks Dānijā salīdzinoši līdzenā reljefā, bet Eiropas čempionāts Čehijā, kur kāpumi būs kritieni vairāk.

Īpaši svarīgi domāt par jaunatnes sportistu attīstību šajā riteņbraukšanas veidā. LRF to plāno veikt, rīkojot XCO krosa sacensību seriālu, kā arī rodot iespēju vadošajiem junioru braucējiem sevi apliecināt UCI rīkotās treniņnometnēs. Kā allaž, kupls solās būt nacionālais MTB kalendārs, tajā iekļaujoties arī jau tradicionālajiem seriāliem – Latvijas valsts mežu MTB maratonam un Vivus.lv MTB maratonam ar riteņbraukšanas “odziņu” “Ape 100”. Latvijas čempionāts MTB XCO krosā šogad plānots Talsos, kamēr MTB maratona čempionāts otro gadu pēc kārtas notiks Kūku pagastā sadarbībā ar “Līvānu veloklubu”.

2022. gada galvenie notikumi MTB riteņbraukšanā:

8. – 10. aprīlis, UCI Pasaules kausa 1. posms MTB XCO krosā, Brazīlija (Petropolis)

6. – 8. maijs, UCI Pasaules kausa 1. posms MTB XCO krosā, Vācija (Albstadt)

10. – 12. maijs, UCI Pasaules kausa 3. posms MTB XCO krosā, Austrija (Leogang)

19. jūnijs, UEC Eiropas čempionāts MTB maratonā, Čehija (Jablonné v Podjestedi)

30. jūnijs – 3. jūlijs, UEC Eiropas U23 un junioru čempionāts MTB XCO krosā, Portugāle (Anadia)

8. - 10. jūlijs, UCI Pasaules kausa 4. posms MTB XCO krosā, Šveice (Lenzerheide)

15. - 17. jūlijs, UCI Pasaules kausa 5. posms MTB XCO krosā, Andora (Vallnord)

24. jūlijs, Latvijas čempionāts MTB XCO krosā, Talsi

29. – 31. jūlijs, UCI Pasaules kausa 6. posms MTB XCO krosā, ASV (SnowShoe)

5. – 7. augusts, UCI Pasaules kausa 7. posms MTB XCO krosā, Kanāda (Mont - Sainte - Anne)

19. – 21. augusts, UEC Eiropas elites čempionāts MTB XCO krosā, Vācija (Minhene)

24. – 28. augusts, UCI Pasaules čempionāts MTB XCO krosā, Francija (Les Gets)

28. augusts, Latvijas čempionāts MTB maratonā, Kūkas

2. – 4. septembris, UCI Pasaules kausa 8. posms MTB XCO krosā, Itālija (Val di Sole)

18. septembris, UCI Pasaules čempionāts MTB maratonā, Dānija (Haderslev)

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044