MTB

Blūms un Ermane-Marčenko uzvar Latvijas čempionātā MTB XCO

Svētdien, 23. jūlijā,  Ogres novada Zilo kalnu trasē notikušajā “Velo Express” Latvijas čempionātā MTB olimpiskajā krosā jeb XCO elites grupā uzvaras svinēja pasaules rangā 12. vietu sasniegušais Mārtiņš Blūms no Nīderlandes komandas “KMC Mountainbike racing team” un Eiropas čempionātā MTB 12. vietu izcīnījusī “ZZK” braucēja Evelīna Ermane Marčenko. Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis. Sacensības notika ar Veloexpress un Ogres novada pašvaldības atbalstu. Loģistikas atbalstu nodrošināja LRF partneris - CityBee. 

 Pēc dažu gadu pauzes Latvijas čempionāts MTB XCO atkal norisinājās Ogres novada “Zilajos kalnos”, kur  riteņbraukšanas fanātiķi  trasi ir pilnveidojuši un uzlabojuši, lai tā kļūtu par vienu labākajām Latvijā un arī varētu pulcēt mūsu valsts labākos šīs MTB disciplīnas pārstāvjus. Dažādās vecuma un meistarības grupās kopumā startēja ap 130 dalībniekiem.

Vīriešiem elites grupā, kā jau tas bija gaidīts, pārliecinošu uzvaru 28,2km distancē (6x4,7km) izcīnīja pasaules elites braucējs, šosezon trijniekā Pasaules kausa posmā saīsinātajā krosā tikušais Mārtiņš Blūms, kurš bija vienīgais no pašiem labākajiem mūsu braucējiem, jo šogad nepiedalījās iepriekšējo divu gadu vicečempioni – Māris Bogdanovičs un Oskars Muižnieks. Jau pirmajā aplī Nīderlandes komandu pārstāvošais “KMC Mountainbika racing team” cēsnieks bija izveidojis nedaudz vairāk kā minūti pārsvaru, kas ar katru apli vēl par pusotru minūti pieauga. Blūms vienīgais šajā tramplīniem un saknēm bagātajā kalnainajā trasē spēja noturēt vidējo ātrumu virs 20km/h (20,9km/h), finišā uzrādot laiku 1:20:50 un tiekot pie kārtējās zelta medaļas un arī svarīgiem UCI reitinga punktiem.

Nākamie finiša līniju sasniedza divi labākie junioru U18 grupas braucēji, kuriem biji jāveic pieci apļi jeb 23,5km. Tāpat kā pērn par uzvaru cīnījās Rainers Zviedris (Dako Ziemeļvidzeme) un Artjoms Serijevičs (Velo Express Scott), sarūpējot šī čempionāta interesantāko cīņu par pirmo vietu. No paša sākuma nelielu pārsvaru ieguva Zviedris, kurš bija apņēmības pilns revanšēties par palikšanu otrajam pērn, un ar katru apli pavisam nedaudz šo pārsvaru palielināja. Līdz ar to vidējais no Valmieriešu Zviedru ģimenes brāļiem, kurš ir līderis “Vivus MTB” seriāla kopvērtējumā pusmaratona distancē, izcīnīja kāroto zeltu, braukdams ar 19,5km/h vidējo ātrumu un finišējot pēc 1:12:26. Tādējādi pagājušā gada uzvarētājam Sergejevičam nācās šoreiz samierināties ar sudrabu, atpaliekot no Rainera deviņas sekundes.

Aiz abiem junioriem piecu apļu distancē nākamais finišu sasniedza CFA grupas čempions Sandijs Kļaviņš no velo komandas “Ogre”, kuram tas bija jau trešais tituls pēc kārtas un kuru visticamāk redzēsim nākamgad cīnāmies par kādu no medaļām elites grupā. Kļaviņš vēl vienu uzvaru savā grupā bija izcīnījis mēneša sākumā valsts čempionātā Gravel riteņbraukšanā. Nepilnas četras minūtes Kļaviņam piekāpās otrās vietas ieguvējs Rolands Burcevs, kurš pērn bija sestais, atnesot “Velo Express Scott” komandai vēl vienu sudraba medaļu. Tad finišēja divi bronzas medaļas ieguvēji, tiesa ar vairāk kā minūtes starpību – Alberts Smilktens no “Scanmed/KS sporta kluba” junioros un “Velo Saldus” pārstāvis Raivis Indēvics CFA grupā.

Pagājušā gada sudrabu CFA grupā izcīnījušais velo komandas “Ogre” braucējs Edgars Ābols to pašu šogad atkārtoja arī elitē, piekāpjoties Blūmam nedaudz vairāk par vienpadsmit minūtēm. Bronzas medaļa elitē tika Jēkabam Vītolam no velo komandas “Ogre”, kurš otro gadu pēc kārtas izcīnīja uzvaru U23 grupā. Tādējādi 36 sekundes aiz Jēkaba finišējušais Konstantīnam Smotrovam (eBike) nācās samierināties ar 4.. vietu. Interesantajā duelī par sudrabu U23 grupā beigās šosejā medaļas izcīnījušais Rihards Reinfelds (Giant&Liv Team Latvia) apsteidza Dominiku Timšānu no MSĢ.

Sievietēm elitē 4 apļos jeb 18,8km distancē atšķirībā no vīriešiem piedalījās visas labākās, kādas šobrīd Latvijā ir. Otro gadu pēc kārtas dubultuzvaru izcīnīja “ZZK” komanda, ko atkal nodrošināja Katrīna Jaunslaviete-Kipure un Evelīna Ermane-Marčenko, tikai šoreiz mainītās pozīcijās. Jau pēc uzrādītajiem rezultātiem MTB seriālos bija skaidrs, ka pagājušā gada vicečempionei Ermanei-Marčenko ir labas iespējas tikt pie zelta arī pieaugušo grupā. To arī 2021. gada junioru grupas uzvarētāja Evelīna paveica, izvirzoties vadībā pirmajā aplī un ar katru nākamo apli pārsvaru palielinot. Titula aizstāvētā un daudzkārtējā Latvijas čempione Jaunslaviete-Kipure ieņēma otro vietu, bet 2021. gada uzvarētāja Zane Priede otro gadu pēc kārtas mājup devās ar bronzas medaļu. Pagājušā gada U16 vicečempionei Paulai Patrīcijai Tilko šogad pirmā vietā junioros.

Lielākajā daļā Master grupu vīriešiem bija jauni uzvarētāji un medaļu ieguvēji, jo vairāki pērn panākumu guvušie šogad nepiedalījās. Līdzīgu dueli par uzvaru kā junioru konkurencē sarūpēja abi “Veloprofs” komandas pārstāvji Master 1 grupā – Didzis Slaidiņš un Jānis Priževoits, esot labākajiem absolūtajā vērtējumā Master grupās. Uzvarēja no sākuma mazliet vadībā izvirzījušais Slaidiņš, kurš ar katru apli nedaudz pārsvaru palielināja, bet sudrabs 2022. gadā tehnisku iemeslu dēļ finišu nesasniegušajam Priževoitam, kurš gada sākumā ar Lauri Purniņu sekmīgi startēja Cape Epic Dienvidāfrikā. Nākamie finišā ieradās Master 2 un Master 3 grupu uzvarētāji Gatis Bormanis (Velo Express Scott) un Mārtiņš Puriņš (Dako Ziemeļvidzeme), kuram pērn 4.vieta Master 2 grupā. Savukārt Master 1 grupā trešo vietu ieguvušais Gatis Svētiņš no DTG/MySport arī ziemā Latvijas čempionātā slēpošanā bija izcīnījis bronzu, to paveicot komandu sprintā kopā ar Juri Ģērmani. No Master grupām dāmām ātrākā bija ādažniece Monta Pauloviča.

U14 grupā pagājušā gada panākumu atkārtoja un vēlreiz uzvaru izcīnīja rīdziniece Kate Skujiņa (RRS). U16 grupas čempiona Kristera Celitāna māsa, pirmo reizi U14 grupā startējusī Samanta Celitāne (Velo Express Scott) ieņēma otro vietu, bet vēl viena rīdziniece Katrīna Hansone, kurai pērn 4. vieta, šoreiz savā īpašumā ieguva medaļu – bronzu. Puišiem pirmais finišēja trasi ļoti labi pārzinājušais mājinieks Alvis Pivors. Pārējās godalgas šajā grupā nopelnīja Ķekavas NSS pārstāvji, sudrabam tiekot Alvim Matīsam Zariņam, bet bronzai – Kristeram Bruno Štrauhmanim, kuri abi pērn bija sešiniekā, bet ierindojās ārpus trijnieka.

U16 grupā čempionāts jau bija pirms divām nedēļām, tādējādi viņi Ogres “Zilajos kalnos” nedalīja valsts čempionāta medaļu komplektus. Puišiem līdzvērtīgā duelī ar kuldīdznieku Kristu Bunci uzvaru beigās izcīnīja Latvijas čempionāta medaļnieks Gustavs Gidrēvičs (Velo Saldus), bet meitenēm pārliecinoši pirmā pagājušā gada čempione un šī gada vicečempione Amanda Reilija Zariņa no Baldones Riteņbraukšanas skolas, kura tāpat kā Skujiņa ziemā iekļuva trijniekā Latvijas čempionātā slēpošanā.

Pašā noslēgumā bez valsts čempionāta statusa sacentās trīs Open grupu pārstāvji, kur pirmās vietas ieguva Guntars Arklons (Velo komanda Ogre), Mareks Ozoliņš (Engures sportam) un Lauma Čerņevska (Bauskas velokomanda).

Godalgoto vietu ieguvēji Latvijas čempionātā:

Elite vīriešiem

1.Mārtiņš Blūms, “KMC Mountainbike racing team”

2.Edgars Ābols, Velo komanda Ogre

3.Jēkabs Vītols Velo komanda Ogre

Elite sievietēm

1.Evelīna Ermane-Marčenko, ZZK

2.Katrīna Jaunslaviete-Kipure, ZZK

3.Zane Priede, Giant&Liv Team Latvia

U23 vīriešiem

1.Jēkabs Vītols, Velo komanda Ogre

2.Rihards reinfelds, Gian&Liv Team Latvia

3.Dominiks Timšāns. MSĢ

Juniori U18

1.Rainers Zviedris, Dako Ziemeļvidzeme

2.Artjoms Sergejevičs, Velo Express Scott

3.Alberts Smilktens, canmed/KS sporta klubs

Juniores U18

1.Paula Patrīcija Tilko, Riteņvasara, RRS

CFA vīriešiem

 1.Sandijs Kļaviņš, Velo komanda Ogre

2.Rolands Burcevs, Velo Express Scott

3.Raivis Indrēvics, Velo Saldus

U14 puiši

1.Alvis Pivors, Velo komanda Ogre,

2.Alvis Matīss Zariņš, Ķekavas NSS

3.Kristers Bruno Štrauhmanis, Ķekavas NSS

U14 meitenes

1.Kate Skujiņa, RRS

2.Samanta Celitāne, Velo Express Scott

3.Katrīna Hansone, RRS

Master 1 vīrieši

1.Didzis Slaidiņš, Veloprofs/Trek

2.Jānis Priževoits, Veloprofs

3.Gatis Svētiņš, DTG/MySport

Master 2 vīrieši

1.Gatis Bormanis, Velo Express Scott

2.Normunds Griestiņš, Erica Synths

3.Aigars Paegle, HC Bike Tours

Master 3 vīrieši

1.Māritņš Puriņš, Dako-Ziemeļvidzeme

2.Reinis Avens, eBike

3.Ivo levāns, Scanmed/KS sporta klubs

Master 4 vīrieši

1.Agis Apse, Velo.lifestyle/Smiltenes BJSS

2.Māris Zudāns, KS sporta klubs

3.Andrejs Ziema, SK Piebalga

Master 5+ vīrieši

1.Dainis Gulbis,

2.Gundars Lazdāns, RK Liepāja

3.Māris Ločmelis, Velo Express Scott

Master 1-2 sievietes

1.Monta Pauloviča, Ādaži velo

2.Dana Sila, Velo Jēkabpils

3.Līga Actiņa, LiVelo/Zelta Zeme

Master 3+ sievietes

1.Ilze Kazāka, Latvian Cycling girls

2.Linda Tautere, Latvian Cycling girls

 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044