MTB

Blūms izcīna augsto 11. vietu PČ MTB XCO; dalība Parīzes OS kļūst par realitāti

Sestdien Skotijā notiekošajā pasaules čempionātā MTB XCO krosā Latvijas vienīgais pārstāvis Mārtiņš Blūms pēc lieliska sākuma otro gadu pēc kārtas izcīnīja ļoti augsto 11. vietu. Sasniegtais rezultāts pavisam reālas padarījušas Mārtiņa Blūma izredzes piedalīties Parīzes Olimpiskajās spēlēs.

Uz starta elites vīru grupā izgāja 99 sportisti. Dalībnieki pēc ievadapļa veica astoņus pamatapļus. Sacensību trase, salīdzot ar Pasaules kausa distancēm, bija ātra un dinamiska. Cēsinieks Mārtiņš Blūms startēja no priekšas, kas deva iespēju būt starp līderiem jau  no paša sākuma.

Ievadapli Blūms noslēdza kā sacensību līderis. Arī pirmajā lielajā aplī trenera Jāņa Mūsiņa audzēknis bija starp līderiem, to noslēdzot sestajā vietā, 5 sekundes aiz līdera. Sacensību turpinājumā cēsnieks nedaudz atkāpās, tomēr stabili brauca labāko desmitniekā. Pēc pieciem nobrauktajiem apļiem Blūms, kurš iztika bez tehniskām likstām, bija septītais, kamēr priekšā visiem atradās Toms Pidkoks, Nino Šurters un Alans Haterlihjs.

Beigu daļā Blūmu panāca jaunzēlandietis Antons Kūpers un vācietis Lukass Švarcbauers. Visa šī trijotne cīnījās par devīto vietu. Blūms finiša taisnē iebrauca kā devītais. Pēdējos metros abi konkurenti viņu panāca un par mata tiesu arī apsteidza. Otro gadu pēc kārtas Latvijas čempionam 11. vieta, kas vērtējams kā ļoti teicams panākums. Distancē Mārtiņš pavadīja 1 stundu 24 minūtes un 2 sekundes.

Par pasaules čempionu kļuva aktuālais olimpiskais čempions Toms Pidkoks, kurš trases otrajā pusē ieguva solo vadību, ko droši nosargāja līdz finišam. Trasē viņš pavadīja 1 stundu 22 minūtes un 9 sekundes. Otrā XCC krosā uzvarējušajam Samuels Gazē (+00:00:19). Tikmēr TOP3 noslēdza šveicietis, MTB leģenda Nino Šurters (+00:00:34).

Šīs sacensības bija ļoti nozīmīgas Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijā. Gan elites, gan U23 grupas sacensībās tika sadalītas katrā pa divām ceļa zīmēm uz lielāko četrgades sporta formu. Tās saņems labākie divi to valstu sportisti, kuru pārstāvētās valstis nākamā gada maija beigās nāciju rangā būs ārpus labāko 19 skaita. Latvija ieņem 23. pozīciju 234 punktus aiz kvalifikācijas robežas.

Tomēr iespējas redzēt mūsu valsts labāko braucēju Mārtiņu Blūmu Parīzē kļuvušas ļoti reālas. Mārtiņš PČ bija labākais starp ārpus TOP19 nāciju ranga braucējiem. Uzreiz garantēt Mārtiņa dalību Parīzē gan nevar dēļ tā, ka svītra atlasei tiks pārvilkta nākamā gada maija beigās. Priekšā Blūmam bija divi Jaunzēlandes (14. vieta),  divi Šveices (1. vieta), pa vienam Vācijas (7. vieta), Itālijas (3.vieta), Dienvidāfrikas (8. vieta), Lielbritānijas (13. vieta) un Rumānijas (19. vieta) sportistam.

Pat ja Rumānija izkrīt no TOP19, Blūms paliek kvalifikācijas zonā. Ir ļoti maz ticama iespēja, ka kāda no citām augstāk minētajām valstīm varētu izkrist no šīs zonas. 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044