Liepiņš Francijā noslēdzis sezonas pirmo daudzdienu velobraucienu

Latvijas profesionālais šosejas riteņbraucējs Emīls Liepiņš (“Trek – Segafredo”) svētdien ar 19. vietu ceturtajā posmā noslēdzis sezonas pirmo startu – “Tour de la Provence” velobraucienu. Sacensību kopvērtējumā uzvarēja Kolumbijas riteņbraucējs Ivans Sosa, bet no Liepiņa pārstāvētās vienības visaugstāk ierindojās Bauke Mollema, kuram piektā vieta. Foto: Pufasfoto.lt.

Emīls Liepiņš kā pirmais no Latvijas šosejas riteņbraucējiem iesācis 2021. gada sacensību sezonu. Aizvadītās nedēļas nogalē dobelnieks “Trek – Segafredo” sastāvā ņēma dalību UCI 2 Pro kategorijas velobraucienā “Tour de la Provence”. Latvijas riteņbraukšanas līdzjutējiem šīs sacensības labāk kļuvušas zināmas kopš 2019. gada, kad šeit otro vietu posmā izcīnīja Toms Skujiņš.

Šogad velobraucienā tika iekļauti četri posmi. No tiem pirmajā un trešajā iespējas pacīnīties par augstu vietu bija sprinteriem un klasiķiem, bet otrais un trešais etaps vairāk piemērots bija kalnos braucējiem. 

182 kilometru garajā pirmajā posmā Emīls Liepiņš lielāko uzmanību veltīja komandas vadošā sprintera Mateo Mosketi atbalstam. Tieši Liepiņš bija tas, kurš Mosketi pieveda atpakaļ pie grupas pēc tam, kad itālis bija zaudējis kontaktu no vadošās grupas vienā no kāpumiem. Vēlāk Mosketi finišēja devītajā vietā, bet Liepiņš sacensības noslēdza vienā no sekotāju grupām, tiekot klasificēts 136. vietā. Uzvarēja itālietis Davids Ballerini no “Decuninck – Quick Step” vienības, kurš pēdējos metros aiz sevis atstāja “FDJ” vadošo sprinteri Arno Demāru un Naseru Buani (“Arkea Samsic”).

174 kilometru garajā otrajā posmā Liepiņa pamatuzdevums bija pēc iespējas labākā pozīcijā pie svarīgākajiem kāpumiem pievest komandas līderus cīņā par kopvērtējumu – Bauki Mollemu un Džūlio Čikoni. Finišā Čikone sīvā cīņā finišēja otrajā vietā, piekāpjoties tikai pirmā posma uzvarētājam Ballerini. Liepiņš finišēja sekotāju grupā kopā ar lietuvieti Ignas Konovalovas un ieņēma 128. pozīciju.

Trešajā etapā, kura garums sasniedza 153 kilometrus, finišs veda garajā un stāvajā Vantū kalnā. Bija skaidrs, ka tieši šeit norisināsies lielākās cīņas par uzvaru kopvērtējumā. Emīls lielāko sacensību dienas daļu atradās peletona priekšā, lai kontrolētu dienas atrāvienu un nedotu iespēju neparedzētiem atrāvieniem no grupas. Viss izšķīrās noslēdzošajā kāpumā, kurā spēcīgākais un ātrākais bija “Ineos” komandas kolumbiešu riteņbraucējs Ivans Sosa. Viņš svinēja solo uzvaru, tuvāko sekotāju, tautieti un komandas biedru Eganu Bernālu apsteidzot par 15 sekundēm. Trijnieku noslēdza pasaules čempions Žiljēns Alafilips no “Deceunick Quick – Step” vienības (+00:00:18). No “Trek – Segafredo” vīriem Čikone bija sestais, bet Mollema septītais (abi +00:00:48).

Noslēdzošajā posmā iespējas atkal bija sprinteriem. “Trek – Segafredo” pēdējiem metriem virzīja Mosketi. Tehniskā trase un cīņa par pozīcija pēdējos kilometrus padarīja interesantus, bet reizē bīstamus braucējiem. Liepiņš līdz finiša taisnei bija kopā ar Mosketi, palīdzot viņam sasniegt labu pozīciju cīņai par uzvaru. Finišā Mosketi ceturtā vieta. Uzvarēja “Bahrain – Victorious” komandas  vācu riteņbraucējus Fils Bauhaus, kuram sekoja Ballerini un Buani. Liepiņš tikmēr ierindojās 19. vietā.

Tūres kopvērtējumā nepārspēts palika Ivans Sosa, kurš par 18 sekundēm apsteidza otrās vietas ieguvējs Žiljēnu Alafilipu. Bauke Mollmema kopvērtējumā ieņēma sesto vietu, kas bija labākais rezultāts starp “Trek – Segafredo” vīriem.

Emīls Liepiņš savu nākamo startu aizvadīs šīs nedēļas beigās, kad Apvienotajos Arābu Emirātos uzsāks sezonas pirmo pasaules tūres velobraucienu – “UAE Tour”. Tikmēr Toms Skujiņš un Krists Neilands sezonu iesāks šo piektdien Francijā, kur sāksies un līdz svētdienai turpināsies “Tour des Alpes Maritimes et du Var” velobrauciens.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044