Skujiņš izcīna septīto vietu “Tour de France” 16. posmā

Otrdien sekmīgu sniegumu “Tour de France” daudzdienu velobrauciena 16. posmā demonstrēja Latvijas čempions Toms Skujiņš (“Trek – Segafredo”), kurš spēja iekļūt dienas atrāvienā un finišēt augstajā septītajā vietā. Solo uzvaru posmā guva Austrijas čempions Patriks Konrāds no “Bora – hansgrohe” vienības. Foto: Scanpix.

“Tour de France” noslēdzošā nedēļa iesākās ar 169 kilometru garu posmu. Trasē bija iekļauti trīs izteikti kāpumi. Šis posms sava reljefa dēļ un rīt gaidāmā smagā kalnu posma dēļ bija piemērots sekmīgam atrāvienam. Pirmie kilometri veda kalnā lejup. Dienas atrāviens sāka veidoties pēc pirmā kalna. Braucēji pa mazām grupiņām atrāvās no lielā peletona, kuru kontrolēja kopvērtējuma līdera Tadeja Pogačara pārstāvētā “UAE Team”.  Kā viens no pēdējiem pēc pirmā sprinta starpfiniša no grupas aizmuka arī Latvijas čempions Toms Skujiņš.

Drīz vien tapa skaidrs, ka šai grupiņai būs labas iespējas veiksmīgi sastrādājoties, palikt nenoķertai no peletona puses. Bija svarīgi, ka atrāvienā nebija neviens no kopvērtējuma vadošajiem braucējiem. Vienlaikus, jāizceļ, ka kopā ar Skujiņu atradās tādi ļoti zināmi vīri. Viņu vidū Austrijas čempions Patriks Konrāds, Itālijas čempions Sonijs Kolbrellī, austrālietis Maikls Metjūss, franču kalnos braucējs Davids Godū. Jāatzīmē, ka sacensību vadībā ilgu laiku nedaudz priekšā Skujiņa grupai bija trīs vīri, kuri kā pirmie aizbēga no peletona – Kristofers Jensens, Jans Bakelants un Fabians Dobužē.

Toms distances laikā bija aktīvs. Carnikavietis labi gāja maiņās un izskatījās gatavs cīnīties par visaugstākajām vietām. Priekšpēdējā kāpumā no Skujiņa grupas aizmuka Patriks Konrāds. Austrijas čempions vispirms panāca tā brīža līderus, bet jau kāpuma beigās bija ieguvis solo vadību, ko netaisījās nevienam no konkurentiem atdot. Konrāds bija gana ātrs arī nobraucienā, ko īpaši izaicinošu padarīja uznākušais lietus.  Pēdējā kāpumā aktivizējās Skujiņa grupa. No tās uz brīdi aizmuka gan Godū, gan Kolbrellī. Abi gan tika panākti.

Pēdējā kāpumā savu vārdu teica arī Toms. Sākumā viņš cieši sekoja Godū, bet vēlāk jau pats vairākkārt uzbruka. Lai arī vairāki grupā esošie braucēji iepalika, tomēr nopietns atbirums nenotika. Pēdējos kilometros bija skaidrs, ka Konrādu neviens šodien nepanāks. “Bora – hansgrohe” riteņbraucējs izcīnīja skaistu solo panākumu. Viņš finišēja pēc trasē pavadītām 4 stundām 1 minūtes un 59 sekundēm. Tuvākie sekotāji finišēja pēc 42 sekundēm. Otrā vieta Itālijas čempionam Kolbrellī, bet trijnieku noslēdza titulētais austrālietis Maikls Metjūss.

Toms Skujiņš šajā posmā atdeva visus spēkus. Carnikavietis finišēja septītajā vietā, 47 sekundes aiz uzvarētāja. Jātzīmē arī Toma aktīvais sniegums noslēdzošajā kāpumā. Šis šogad Tomam tūrē ir augstākais rezultāts. Septītajā posmā, arī iesaistoties atrāvienā, Skujiņš finišēja 11. pozīcijā.

Peletons finišēja 13 minūtes un 49 sekundes pēc uzvarētāja. Tā galvgalī bija arī Pogačars, kurš saglabā drošas līderpozīcijas. Tuvākais sekotājs Rigoberto Urans atpaliek par 5 minūtēm un 18 sekundēm. Toms Skujiņš tikmēr veicis deviņu vietu kāpumu un nu ierindojas 70. pozīcijā. Jāatzīmē, ka sportista mērķos neietilpst cīņā par kopvērtējumu, bet gan par uzvaru atsevišķos etapos.

Ļoti nopietns pārbaudījums riteņbraucējus sagaida trešdien, kad tiks veikts 178 kilometru garais 17. posms. Beigu daļā iekļauts 16,4 kilometru garais St – Lary kāpums ar vidējo stāvuma pakāpi – 8,6 procenti. Vēl pirms šī kalna būs jāpievar divi pirmās kategorijas kalni.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044