Sprude par izaicinošajām “Race Across America” sacensībām: “Mērķis ir ierakstīties laika limitā”

Ultra riteņbraukšana vēl pagaidām nav iekļauta olimpisko spēļu programmā, taču Latvijas sportists Arvis Sprude gatavojas izaicinošākajām sacensībām šajā sporta veidā – “Race Across America”, kas sāksies 14. jūnijā Kalifornijas štatā. Vairāk par mērķiem, norisi un gatavošanos Sprude pastāstīja “Radio SWH” raidījumā “Vakara sporta stunda”, viesojoties pie Anatolija Kreipāna un Edgara Barbaka. Sportacentrs.com informācija.

Sacensību maršruts norit no Kalifornijas štata līdz Ņujorkai jeb no viena krasta līdz otram. Dalībniekiem 12 dienās jāveic trase, kas ir 5000 kilometri. Ja nepaspēj maršrutu izbraukt 12 dienās, sacensības ir beigušās. Taujāts par to, vai uz riteņa ir iespējams aizmigt, Sprude stāsta, ka tā var notikt: “Pagājušajā gadā pats Eiropas čempionātā aizmigu, ieskrēju barģūrā, nokritu, sasitos. Tādēļ arī Eiropas čempionātā “top 3” aizgāja gar degunu. Dabūju apstāties, pagulēt, sadakterēt rokas un kājas. Tas ir bīstami pašam priekš sevis.”

Ultra riteņbraucējs norāda, ka šis ir lielākais un prestižākais izaicinājums pasaulē, kāds var vien būt. “Iepriekš man ir bijušas sacensības Itālijā, kas ir 4000 kilometri apkārt Itālijai. “Race Across America” ultra riteņbraukšanā tiek uzskatīts, – ja tu izdari to, tad esi ierakstījies kā tāda leģenda. Skaitās grūtākais un neatkārtojamākais pasaulē,” stāsta Sprude. Katrs sportists startē individuāli un brauc tik ilgi, kamēr uzskata, ka var braukt. Pa vidu maršrutā jāatzīmējas kontrolpunktos. “Tu zini tikai trasi, maršrutu, kas tev ir dots. Bet, kad tu apstāsies, kad tu gulēsi, ēdīsi, tas viss atkarīgs no tevis,” atklāj sportists.

Kopā ar Sprudi sacensībās dodas arī piecu cilvēku komanda, kas brauc ar pavadošo mašīnu aiz sportista. Papildus līdzi dodas arī kemperis. Savukārt pauzes paredzētas tikai, lai sagatavotos gulēšanai. Taujāts par to, cik ilgi var gulēt diennaktī, riteņbraucējs norāda – stunda, pusotra ir maksimums. Dienā jānobrauc aptuveni no 450 līdz 490 kilometriem, tāpēc diena saplānota ar maksimāli maz pauzēm.

Sprude uz šīm sacensībām dosies kā Latvijas čempions, viņa mērķis jebkurās sacensībās vienmēr ir bijis uzvarēt, taču šoreiz sportists uz paredzēto startu skatās ar pietāti. “Ir daudz lietas, ko es nevaru prognozēt, tas ir – tuksnesis, kas man ir priekšā. Šobrīd rāda, ka naktī varētu būt ap +40 grādiem. Tas ir tāds izaicinājums, ko es neesmu nekad izbaudījis,” stāsta riteņbraucējs, “Šobrīd gala mērķis ir ierakstīties laika limitā. Tas būtu tas labākais, kas būtu jāizdara, to es gribu izdarīt. Ja es jutīšu, ka es jūtos labi, un katru dienu arvien labāk, un kājas būs labas, tad, protams, es cīnīšos arī par kaut kādām vietām.”

 

 

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044