Pēc aizraujošā “Tour de France” bruģa posma Skujiņš kopvērtējumā jau 16. vietā

Ar negaidītu “Israel Premier Tech” komandas austrāliešu riteņbraucēja Saimona Klārka uzvaru noslēdzies līdzjutējiem un pašiem dalībniekiem tik gaidītais “Tour de France” bruģa posms. Lielisks veikums komandas labā šodien Tomam Skujiņam, kurš, esot aktīvs grupas priekšā, sekmēja Jaspera Streivena sesto vietu, pats ierindojoties 46. pozīcijā. Kopvērtējumā Skujiņš no 20. vietas pacēlies uz 16. Foto: Kaspars Garda.

 Tūres piektajā posmā riteņbraukšanas līdzjutējus sagaidīja saldais ēdiens – 157 kilometru garš posms Lilles apkaimē. Trasē tika iekļauti 1 dažāda garuma un grūtības pakāpes bruģa posmi. Lai arī iztrūka slavenais “Parīze – Rubē” velobraucienos iekļautais Ārenbergas mežs, tomēr netrūka citu leģendāru bruģa sektoru.

Dienas atrāvienā devās seši riteņbraucēji, kuru vidū arī kalnu karaļa krekliņa saimnieks un iepriekšējo trīs posmu atrāvienu braucējs Magnuss Korts (“EF Education”), Krista Neilanda komandas biedrs Saimons Klārks, visaugstāk kopvērtējumā esošais Nelsons Povless (“EF Education”) , kā arī pazīstamais norvēģis Edvalls Boasons Hāgens (“TotalEnergies”) . Līderu grupa sekmīgi sastrādājās, turot vairāk nekā divu minūšu vadību.

Īstās cīņas lielajā grupā sākās bruģa sektoros. Vairāk nekā 55 kilometru stundā augstu tempu pirmajā sektorā piedāvāja “Quick – Step” vīri, kas grupu visai ātri sadalīja. Netrūka arī neveiksmes. Tehnisks defekts piemeklēja vienu no galvenajiem kopvērtējuma līderiem Primožu Rogliču. No sekotāju grupas atpalika arī tādi vīri kā – kopvērtējuma līderis Vouts van Ārts un cits klasiku meistars Metjū van der Pūls.

Ļoti pamanāmi grupas priekšā bija Trek – Segafredo” vīri. Lieliski savu lomu veica arī Toms Skujiņš. Latvietis, esot grupas priekšā, kāpināja tempu. Vēlāk stafeti jau pārņēma Toma komandas vadošais klasiku braucējs Jaspers Streivens, kurš kopā ar Tadeju Pogačaru divatā metās ķert brauciena līderus. Lai arī abi sākotnēji sastrādājās sekmīgi, būtiski pārsvaru sadeldēt neizdevās.

Tuvojoties pēdējiem pieciem kilometriem tapa skaidrs, ka šī būs tā reize, kad uzvarēs kāds no atrāviena. Neilgi pirms finiša atpalika Korts, kamēr solo uzbrukumā devās viņa komandas biedrs Povless. ASV sportists strauji ieguva dažu sekunžu vadību, tomēr nespēja iekrāto nosargāt. Uzreiz pēc viņa panākšanas sekoja Hāgena izrāviens, kas arī tika apslāpēts.

Pēdējos metros vairāk spēka un ātruma kājās izrādījās Krista Neilanda komandas biedram Saimonam Klārakm. 35 gadus vecais riteņbraucējs, kurš Izraēlas vienībai pievienojās vien īsi pirms šīs sezonas, izcīnīja savu karjeras pirmo uzvaru tūrē. Pēc panākuma izcīnīšanas Klārks nespēja valdīt prieka asaras. Trasē viņš pavadīja 3 stundas 13 minūtes un 35 sekundes. Otrā vieta Tako van der Hūrnam no “Intermerche Wanty Gobert Materiaux”, kamēr trešais finišēja Hāgens.

Streiviens un Pogačars finišēja 51 sekundi pēc uzvarētāja, ieņemot attiecīgi sesto un septīto vietu. Lielā grupa finiša līniju šķērsoja 1 minūti un 4 sekundes aiz Klārka. Tajā arī kopvērtējuma līderis Vouts van Ārts (16. vieta) un mūsu Toms Skujiņš. Tomam posmā 46. vieta.

Krists Neilands finišēja nākamajā grupiņā 2 minūtes un 59 sekundes aiz uzvarētāja. Šīs grupiņa bija ļoti motivēta zaudēt pēc iespējas mazāk. Tas tādēļ, ka kopā ar Neilandu finišēja Rogličs. Slovēnim kalnu posmi būs jāsāk ar teju 2 minūšu deficītu pret tiešajiem konkurentiem, tostarp tautieti Pogačaru.

Kopvērtējumā līdera godu saglabā van Ārts, kurš par 13 sekundēm tagad apsteidz lielisku sniegumu demonstrējušo Povlesu. Četru vietu kāpums mūsu Tomam Skujiņam, kurš no 20. vietas jau pakāpies uz 16. pozīciju, 1 minūti un 6 sekundes aiz līdera. Krists Neilands vecis 13 vietu kāpumu un nu ir 61. (+00:03:48).

Velobrauciens turpināsies ceturtdien, kad tiks veikts 219 kilometru garais un pauguriem bagātais sestais posms. Dienu vēlāk jau arī pirmais nopietnais kalnu etaps.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044