Evenepūlam spožs triumfs PČ grupas braucienā; varens sniegums arī Liepiņam

Svētdien Austrālijas pilsētā Vulongongā notiekošajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā solo uzvaru svinēja Beļģijas riteņbraucējs Remko Evenepūls. Vienīgais Latvijas pārstāvis Emīls Liepiņš spēja iekļūt spēcīgā dienas atrāvienā, kurā nocīnījās vairāk nekā 200 kilometrus un finišēja 58. vietā 169 riteņbraucēju konkurencē.

Ja aizvadītās dienas netālu no Sidnejas atrodošā Vulongongas pilsētā valdīja izteikti drēgni un lietaini laika apstākļi, tad vīru elites čempionāta dienā situācija bija krietni vien labāka. Spīdēja saule un gaiss dienas laikā iesila līdz +20 grādiem pēc celsija.

Uz starta elites vīru grupas braucienā izgāja 169 riteņbraucēji no 50 valstīm. Latvijas godu aizstāvēja Dobeles riteņbraukšana skolas audzēknis, Latvijas čempions un Eiropas čempionāta 14. vietas ieguvējs Emīls Liepiņš. Sezonas otrā puses “Trek – Segafredo” komandu ikdienā pārstāvošajam riteņbraucējam iesākusies gana sekmīgi, regulāri gūstot UCI punktus viendienu un daudzdienu velobraucienos.

Galveno favorītu lomas tika atvēlētas pēdējo divu gadu pasaules čempionam Žiljēnam Alafilipam, beļģiem – Remko Evenepūlam un Voutam van Ārtam, slovēnim Tadejam Pogačaram un nīderlandietim Matejū van der Pūlam.

Riteņbraucēji veica 266,9 kilometru garu distanci. Pirmie 60 kilometri veda līdz pilsētas apļiem. Šajā laikā nokomplektējās arī dienas atrāviens. Šajā čempionātā līderu grupa bija izteikti spēcīgāka nekā citas reizes. Ļoti aktīvs sākumā bija arī mūsu Emīls Liepiņš, kurš spēja iesaistīties dienas atrāvienā.

Kopā ar Emīlu vēl 15 sportisti, tostarp Franciju pārstāvošais Pāvels Šivakovs, austrālietis Bens O Konors, kā arī Beļģijas, Itālijas, Šveices un Slovēnijas valstu braucēji, kuri neviens nebija starp savu valstu līderiem, bet gan nozīmīgiem faktoriem rezultāta veidošanā.

Pārsvars pār peletonu sniedzās pāris septiņām minūtēm ar tendenci samazināties sākoties pēdējiem 100 kilometriem. Pilsētas aplī tika iekļauts viens izteikts kāpums, kas ar katru apli braucēju kājas un ķermeni gurdināja arvien vairāk. Kāpuma garums sasniedza nedaudz vairāk par kilometru, bet iespaidīgs ir stāvuma procents, tam sasniedzot pat 18 procentus.

Pavērsiens notika, kad līdz finišam bija atlikuši nedaudz virs 70 kilometriem. Kāpumā no peletona, kas tobrīd atradās ap divu minūšu attālumā no Liepiņa grupas, aizmuka 20 braucēju liela līderu grupiņa, tajā ietilpstot tādām zvaigznēm kā – Remko Evenepūlam, Aleksejam Lucenko, Romēnam Bardē, Džejam Hindlijam un citiem. Tikmēr šajā kompānijā nebija ne Alafilipa, ne van Ārta, ne arī Pogačara.

Kā jau bija gaidāms tad Evenpūla grupa panāca Emīla Liepiņa grupiņu, kas bija kļuvusi skaitliski ievērojami mazāka. Par lielu prieku Latvijas sporta draugiem, Liepiņš, atšķirībā no vairākiem atrāviena biedriem, spēja turpināt sacīksti līderu grupā. Vienu brīdi lielā grupa bija pietuvojusies līdz 1 minūtei un 30 sekundei, tomēr tad savu vārdu teica Evenepūls. Beļģu jaunā superzvaigzne sākumā atrāvās kopā ar kazahu Lucenko, bet tad arī aizmuka no viņa.

Esot solo vadībā ne brīdi neradās šaubas par beļģa izredzēm uzvarēt. Tuvākie sekotāji bija sadalījušies daudzās mazās grupiņās un nopietna sadarbība noķert lidojošo beļģi nesekoja.

22 gadus vecais Evenpūls savu vadību droši noveda līdz likumsakarīgai uzvarai. Remko tādējādi ir septītais visu laiku jaunākais pasaules čempions. Distancē viņš pavadīja 6 stundas 16 minūtes un 8 sekundes.

Cīņā par otro vietu Lucenko pēdējos divos kilometros panāca četru sportistu liela grupiņa. Visi pieci tuvākie sekotāji pēdējā kilometrā sāka taktiskās cīņas, kas ļāva šo kompāniju panākt nākamajai grupai. Finiša spurtā vicečempiona titulu Francijai izrāva Kristofs Laports, bet mājiniekiem bronzu nodrošināja Maikls Metjūss.

Emīls Liepiņš aizvadīja vienu varenu sacīksti. Būdams vienīgais sportists no savas valsts, viņš ne tikai bija lielisks dienas atrāvienā, bet arī pēc panākšanas demonstrēja izcila cīnītaja spējas. Ilgāku laiku Emīls brauca vienā grupā ar van Ārtu un Alafilipu, kuri bija ievērojami svaigāki par latvieti. Finišā mūsu sportists iebrauca 58. vietā, 4 minūtes un 50 sekundes aiz uzvarētāja.

Jāatzīmē, ka sportistam lielu atbalstu sacensībās un pirms tām sniedza Latvijas Olimpiskās vienības sporta ārsts Jānis Kaupe un sporta direktors, delegācijas vadītājs Linards Veide. Nozīmīgs atbalsts tika saņemts arī no Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Vēstniecības Austrālijā.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā elites vīriem (169 dalībnieki) 266 km:

1. Remco Evenpoel, Beļģija, 06:16:08

2. Cristophe Laporte, Francija, +00:02:21

3. Michael Matthews, Austrālija, +00:02:21

4. Wout Van Aert, Beļģija, +00:02:21

5. Matteo Trentin, Itālija, +00:02:21

6. Alexander Kristoff, Norvēģija, +00:02:21

58. Emīls Liepiņš, Latvija, +00:04:50

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044