Parīzes OS šosejas riteņbraukšanā: Latvijas vīriem nopietns izaicinājums, dāmām lielā iespēja

Publicētajos atlases kritērijos Parīzes Olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas sacensībām līdz 90 vietām ir samazināts kvotu skaits vīriešu grupas brauciena sacensībās. Tikmēr, lai izlīdzinātu abus dzimumus, līdz 90 vietām, palielināts kvotu skaits dāmu grupas braucienam. Ja atlase noslēgtos šodien, tad Latviju Parīzes pārstāvētu pa vienam riteņbraucējam vīru un dāmu sacensībās. Foto: Kaspars Garda.

Šosejas riteņbraukšanas vasaras Olimpisko spēļu programmā iekļauta jau kopš pirmajā mūsdienu spēlēm Atēnās 1896. gadā. Laika gaitā šosejas riteņbraukšanai pievienojās arī treka, MTB, BMX un BMX frīstaila riteņbraukšanas veidi. Aizvadītajā gadā notikušajās Tokijas Olimpiskajās spēlēs, mūsu valsti pārstāvēja četri riteņbraukšanas veidu pārstāvji, no kuriem visaugstvērtīgāko rezultātu sasniedza Toms Skujiņš, izcīnot 22. vietu elites grupas brauciena sacensībās.

Dzimuma vienlīdzība:

Šobrīd sākusies kvalifikācija uz 2023. gada Parīzes Olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas sacensībām. Galvenā fundamentālā atšķirībā no iepriekšējām spēlēm ir kvotu sadalījums starp dzimumiem. Tas ir izlīdzinājies. Proti, grupas brauciena sacensībās redzēsim 90 vīriešus un tik pat daudz sievietes. Salīdzinājumam –  Tokijā grupas braucienā startēja 130 vīri un 67 dāmas.

Nāciju ranga nozīme:

Parīzē maksimālā pārstāvniecība katrā no dzimumiem būs četras vietas no vienas valsts grupas braucienā un divas vietas individuālajā braucienā. Pa 80 olimpiešiem katrā no dzimumiem tiks noteikti pēc UCI pasaules nāciju rangu uz 2023. gada oktobri. Lai arī kvalifikācija jau rit kopš šī gada oktobra, tomēr galvenā cīņa sāksies 2023. gada ievadā. Svarīgi saprast, ka sportistu iegūtie punkti dzēšas pēc viena gada. Līdz ar to veiksmīgs sniegums 2022. gadā neko nedos, ja 2023. gadā rezultāti nebūs tik augsti. Nācijām punktus valstij dod astoņi labākie sportisti pēc UCI individuālā ranga.

Pa četriem sportistiem uz Parīzi varēs sūtīt nāciju ranga pirmās līdz piektās vietas ieguvēja. Sestā līdz desmitā vieta būs pārstāvēta ar trim sportistiem, bet 11. – 20. vieta uz Parīzi sūtīs divus šosejas riteņbraucējus. Visbeidzot 21. – 45. vieta būs pārstāvēta ar vienu sportistu.

Papildus iespēja pasaules čempionātā:

Pa diviem sportistiem tiks atlasīti 2023. gada pasaules čempionātā. Šeit kvalificēties varēs tie atlēti, kuri iegūs augstākās vietas starp tām valstīm, kas nekvalificēsies pēc nāciju ranga. Sešas vietas katrā dzimumā aizpildīs 2023. gada kontinentālo čempionātu izcilnieki. Tiesa tas neattiecas ne uz Eiropu, ne Okeāniju. Pa divām vietām katrā dzimumā sadalīs Āzijas, Āfrikas un Amerikas kontinentālajos čempionātos. Divas garantētās vietas gan vīriem, gan dāmām grupas braucienā ir mājiniecei Francijai.

 

Individuālais brauciens:

Individuālajā braucienā no katra dzimuma startēs 35 atlēti. Maksimālais vietu skaits vienai valstij būs divi riteņbraucēji. Pie tam, šajā disciplīnā netiek piešķirtas automātiskās kvotas rīkotājvalstij. Pa vienai vietai saņems tās valstis, kuras uz 2023. gada oktobri pasaules nāciju rangā ieņems no 1. – 25. vietai. Tikmēr atlikušās desmit vietas tiks izspēlētas 2023. gada pasaules čempionātā, tās saņemot pirmās līdz desmitās vietas ieguvējiem abos dzimumos. Vienlaikus, arī šeit ir jāņem vērā fakts, ka jābūt pārstāvētiem visiem pasaules kontinentiem. Ja, piemēram labākā no Āfrikas valstīm nekvalificējas pēc šiem abiem kritērijiem, tad labākā šī kontinenta valsts iegūst vienu vietu, atņemot kvotu nāciju ranga 25. vietai. Reālā situācija gan ir tāda, ka šobrīd ranga TOP25 ir visu kontinentu pārstāvniecība.

Latvijas izredzes:

Ir ļoti būtiski aplūkot Latvijas izredzes kvalificēties olimpiskajām šosejas riteņbraukšanas sacensībām. Ja kvalifikācija tiktu apturēta šobrīd, mūsu valsts saņemtu pa vienai kvotai vīru un dāmu grupas brauciena sacensībās. Individuālajā braucienā vīriem, pieņemot, ka Krievija netiks pielaista olimpiādei, Latvija ir pirmā aiz svītras.

Vīri:

Vīriem Latvija 125 valstu konkurencē ieņem ļoti cienījamo 27. vietu, kas ir pēdējo gadu augstākais rezultāts. Līdz 21. vietai (pieņemot, ka Krievija, kas kā neitrāla valsts šobrīd aizņem ranga 18. vietu, lidos ārā) Latviju šķir 825,5 punkti. Lai arī punktu deficīts ir iespaidīgs, tomēr labā ziņā, ka šobrīd visas valstis ir uz vienādām starta pozīcijām. Šogad līdz oktobrim iegūtie punkti nākamā gada laikā pakāpeniski dzēsīsies. Ar ļoti veiksmīgu sezonu vismaz trijiem mūsu riteņbraucējiem būs  iespējams arī pacīnīties par divām vietām. Nedaudz labākas izredzes ir kvalificēties uz individuālo braucienu. Šobrīd esam 635 punktu deficītā aiz Īrijas. Reāla ir situācija, ka Latvijas vīri var kvalificēties ar diviem sportistiem, no kuriem viens startēs grupas, bet otrs individuālajā braucienā.

Smaguma vilcēji:

Nākamajā sezonā pasaules tūrē pavisam droši redzēsim divus sportistus – Baltijas pirmo numuru Tomu Skujiņu un sekmīgi sezonas otro pusi aizvadījušo Emīlu Liepiņu. Krista Neilanda “Israel Premier Tech” sportisko rezultātu ziņā vismaz šobrīd ir izkritusi no pasaules tūres. Tas gan neliegs Kristam tikt pie teikšanas lielā daļā pasaules tūres velobraucienu. Tāpat jāatzīmē, ka šobrīd turpinās juridiska cīņa starp komandu un UCI, kas var vainagoties vietas saglabāšanā pasaules tūrē.

Papildspēki un Austrālijas brauciena nozīme:

Pavisam noteikti, lai rangā kāptu augstāk būs nepieciešams pienesums arī no pārējiem sportistiem. Lielākās cerības nākamās sezonas kontekstā šeit saistāmas ar Mārtiņu Pluto un Aleksu Krastu. Ļoti būtiski Latvijai bija startēt šī gada pasaules čempionātā. Tas ļāva nezaudēt teju 400 UCI pasaules ranga punktus nacionālajā čempionātā. Neaizbraukšanas gadījumā, čempionāta punkti tiktu dalīti uz divi.

Dāmu lielā iespēja:

Kvotu palielinājums dāmām pavisam reāli ir pavēris iespēju Latvijas daiļā dzimuma šosejas riteņbraucējām nokļūt četrgades nozīmīgākajā sporta forumā. Šogad mums ir divas izteiktas līderes. Dana Rožlapa, kuras kroņa disciplīna ir individuālais braucienā, ar apbrīnojamu centību un mērķtiecību nest Latvijas godu pasaulē.

Tikmēr strauji par izlases līderi grupas braucienā kļuva 23 gadus jaunā Anastasija Karbonāri, kura ir Itālijas riteņbraukšanas skolas audzēkne. Šogad Anastasija izšķīrās par labu savas mātes dzimtenei - Latvijai. Karbonāri pārsteidzoši izcīnīja 13. vietu Eiropas čempionātā grupas braucienā, vēl līdz pēdējiem metriem plecu pie pleca cīnoties ar labākajām lielvalstu pārstāvēm. Starptautiskajā apritē startē arī – Lija Laizāne, Līna Svarinska un Kitija Siltumēna. Ļoti iespējams viņām pievienosies arī Laura Belohvoščika.

Stabili iekšā:

Pasaules nāciju rangā Latvija ieņem 35. vietu (vismaz vienu kvotu saņems līdz 45. vietai esošas valstis). Līdz robežai mūsu dāmas šķir 144 punkti. Protams, arī dāmām punkti pakāpeniski dzēsīsies un paliks vien nākamgad iespētais. Mūsu sportistes ir apņēmības pilnas darīt visu iespējamo, lai pārrakstītu vēsturi, kvalificējoties Parīzei.

Drīzumā līdzīgs apraksts gaidāms arī par MTB, BMX un BMX frīstaila riteņbraukšanas veidu sportistu atlases iespējām.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044