Liepiņš: “Komanda man dod iespējas cīnīties par uzvarām”

Sekmīgi jauno sacensību sezonu Austrālijā iesācis Latvijas izlases un prestižās pasaules tūres komandas “Trek – Segafredo” komandas šosejas riteņbraucējs Emīls Liepiņš. Jau svētdien Emīlam Melburnā gaidāms starts Kadela Evansa vārdā nosauktajā pasaules tūres viendienu velobraucienā. Par visu vairāk pastāstīja pats sportists.

 Emīls Liepiņš “Santos Tour Down Under” velobraucienā divas reizes ierindojās labāko desmitniekā, izcīnot attiecīgi sesto un septīto vietu. Papildus tam, divas reizes Emīls bija ļoti tuvu arī goda pjedestālam. Prologā viņš, esot TOP3 pozīcijā, krita pēdējā līkumā, kamēr ceturtajā posmā, tobrīd atrodoties otrajā vietā vien simts metrus pirms finiša, Liepiņu diskutabli izsita Alberto Betiols.

Tu pēdējais no savas komandas noslēdzi aizvadīto sezonu, bet pirmais uzsāc jauno. Pastāsti par salīdzinoši īso sagatavošanās posmu. Vai sasniedzi labu sportisko formu uz pirmo startu?

Novembri un decembra sākumu pavadīju Latvijā. Laika apstākļi pie mums treniņiem bija labvēlīgi. Ilgstoši “sēdēt” Spānijā neredzēju īsti jēgu. Decembrī sekoja komandas nometne. Ziemassvētkus paguvu pavadīt mājās ar ģimeni. Bet pirms došanās uz Austrāliju vēl savā Spānijas bāzes vietā – Žironā – ieliku būtisku treniņu darbu un izgāju karstuma adoptāciju. Katru otro dienu apmeklēju saunu pa trīs reizēm 20 minūtes. Kopumā varu teikt, ka viss izdevās kā plānots.

Kāds bija komandas plāns “Santos Tour Down Under” velobraucienam? Kā izdevās to realizēt?

Mūsu plānos bija goda pjedestāli posmos. Lai arī tas neizdevās, tomēr bijām ļoti tuvu. Arī es prologā to varēju paveikt. Kopējais noskaņojums pēc pēdējā etapa gan palika  pozitīvs. Man divas reizes izdevās būt TOP10, Antonio Tiberī noslēdzošajā kalnu posmā ieņēma ceturto vietu. Ņemot vērā, ka šis bija pasaules tūres starts, konkurence noteikti jāvērtē kā ļoti sīva.

Kā individuāli esi apmierināts ar šīm sacensībām un savām spējām tajās?

Kopumā esmu priecīgs. Sestā un septītā vieta noteikti nav slikti. Īpašs prieks par septīto pozīciju, kur mēs tikai divi sprinteri spējām ar vadošo grupu pārbraukt kāpumus. Tajā etapā nedaudz pietrūka, lai noķertu piecu braucēju lielo atrāvienu. Posmā, kur paliku sestais, manam velosipēdam bija salūzis ātruma pārslēdzējs. Sprintu rāvu ar smagāko pārnesmu. Nebija vajadzīgā uzrāviena, tādēļ sākumā zaudēju pozīcijas, bet vēlāk ar virsātrumu virkni konkurentu apsteidzu. Kājas tūrē griezās labi. Prieks, ka arī joprojām jūtos ļoti labi.

Tu patīkami pārsteidzi prologā, kur ļoti iespējams būtu bijis labāko trijniekā. Pastāsti kā notika kritiens…

700 metrus pirms finiša man bija otrais laiks. Līkumā mans velosipēds izslīdēja dēļ lietus. Pazaudēju priekšu un aizslīdēju iespaidīgi tālu. Velosipēda rāmis pārlūza uz pusēm. Šīs bija ļoti laba iespēja, tomēr ne vienīgā, kur varēju tikt labāko trijniekā.

Ceturtajā posmā ar finišu kalnā tu pašās beigās biji otrajā vietā ar labām izredzēm arī finišā būt starp labākajiem. Ļoti diskutablā veidā Tevi ar plecu uzbruka prologa uzvarētājs Betiols. Kā šī situācija bija no tavām pozīcijām?

Viņš nāca man no muguras un uzsita pa elkoni. Zaudēju kontaktu un ar pēdējiem spēkiem noturējos uz velosipēda. Ja tas nebūtu noticis ir skaidrs, ka zemāk par piekto vietu nebūtu izcīnījis. Mana komanda lūdza izvērtēt komisāriem šo epizodi. Apšaubāmi šajā epizodē lēmums bija nesodīt Betiolu. Īpatnēji, ka pirmajā posmā sodu saņēma viens cits braucējs par daudz mazāku pārkāpumu. Betiols šajās sacensībās varēja darīt ko vien vēlas, paliekot nesodīts.

Jau svētdien priekšā leģendārā Kadela Evansa vārdā nosauktais pasaules tūres velobrauciens. Kāds plāns komandai un tev personīgi būs šajās sacensībās?

Trase būs visai līdzīga tam ko pieredzēju pērnā gada pasaules čempionātā. Tajā tiks iekļauti izteikti stāvi kāpumi. Sākotnējais mērķis būs braukt uz mūsu kalnā braucējiem, sadalot grupu. Sava ietekme būs arī sānu vējiem. Visdrīzākais, ka man būs jāpalīdz komandas biedriem. Tajā pat laikā pie labām kājām visādi var sanākt.

Kāds ir Tavs sezonas kopējais uzdevums, ņemot vērā arī to, ka šis ir tev līguma gads un arī Latvijai izšķirošais cīņā par divām kvotām uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm?

Sezonas mērķu vidū noteikti ietilpst izcīnīt kādu UCI līmeņa uzvaru. Kādu laiku, neskaitot Latvijas čempionātu, tas nav izdevies. Kā jau to redzējāt, komanda man dod iespējas. Tieku izvirzīts kā komandas līderi šajā sastāvā kāds ir Austrālijā. Protams, jāsaprot, ka es nebūšu līderis sastāvos ar Madsu Pedersenu, Jasperu Streivenu un citiem lielajiem vīriem. Manos plānos ietilpst arī dalība pasaules un Eiropas čempionātos. Allaž gods pārstāvēt Latviju. Šis mums ir izšķirošs gads olimpiskajā kvalifikācijā. Visiem jāparāda labākais sniegums, jāvāc punkti, lai izcīnītu divas kvotas grupas braucienam. Kā šobrīd tiek runāts, trase būs izteikti piemērota man.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044