Skujiņam jau kārtējais aktīvais sniegums "Giro d'Italia" atrāvienā; aktīvākā braucēja vērtējumā jau ceturtais

LETA. Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš otrdien daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" 16.posmā finišēja 52.vietā, bet uzvaru izcīnīja portugālis Žuau Almeida.

 Otrdien riteņbraucējiem bija jāveic 203 kilometri ar diviem pirmās, diviem otrās un vienu trešās kategorijas kāpumiem, finišējot Bondones kalnā 1642 metrus virs jūras līmeņa. Pēc dažiem atraušanās mēģinājumiem no lielās grupas 42 kilometrus pēc starta atrāvās 17 riteņbraucēju grupiņa, kuras vidū bija arī Skujiņš ("Trek-Segafredo"), kurš nopelnīja sešus punktus "kalnu karaļa" vērtējumā pirmajā pirmās kategorijas kāpumā. Vēlāk grupa palielinājās līdz 25 braucējiem, bet sprinta starpfinišā distances vidū otrajā vietā ierindojās Skujiņš.

93 kilometrus pirms finiša no grupiņas aizbēga "Astana" pārstāvis Vadims Pronskis, bet drīz viņam pievienojās komandas biedrs Kristians Skaroni no Itālijas, desmit kilometru laikā iegūstot pusotras minūtes pārsvaru. Tomēr abi tika panākti. Sākoties lietum, Pronskim nācās mainīt riepu, kas bija pārplīsusi, bet Skujiņš pēc veiktām vairāk nekā trim ceturtdaļām distances no vadošās grupas atpalika. Toties pēdējā kalnā vadošo sešu riteņbraucēju grupiņā jau bija uz uzvaru kopvērtējumā pretendējošie braucēji.

Uzvaru četru riteņbraucēju grupiņā izcīnīja portugālis Almeida (UAE), kurš finišēja pēc piecām stundām 53 minūtēm un 27 sekundēm. Ar tādu pašu laiku otrais bija Geraints Tomass no Lielbritānijas ("Ineos Grenadiers"), bet 25 sekundes abiem zaudēja trešajā vietā finišējušais slovēnis Primožs Rogličs ("Jumbo-Visma") un īrs Edijs Danbārs ("Jayco AlUla"). Skujiņš 112 riteņbraucēju konkurencē finišēja 52.vietā, Almeidam piekāpjoties 24 minūtes un vienu sekundi.

Kopvērtējumā par līderi kļuva Tomass, kurš par 18 sekundēm apsteidz Almeidu un par 29 sekundēm - Rogliču, bet līdzšinējais līderis francūzis Bruno Armirajs ("Groupama - FDJ"), kurš otrdien finišēja 19.vietā, Almeidam zaudējot četras minūtes un 24 sekundes, ieņem septīto vietu, no Tomasa atpaliekot trīs minūtes un 22 sekundes. Skujiņš Tomasam zaudē 44 minūtes un 23 sekundes, ieņemot 32.vietu. Latvietis ir pakāpies uz ceturto vietu sprinteru vērtējumā un ieņem sesto vietu "kalnu karaļa" ieskaitē,

Šogad tūrē paredzēts 21 posms, velobraucienam noslēdzoties 28.maijā Romā. Pērn par "Giro d'Italia" uzvarētāju kļuva Džeijs Hindlijs, kļūstot par pirmo Austrālijas riteņbraucēju, kuram izdevies uzvarēt prestižā velobrauciena kopvērtējumā. Latvijas braucējiem lielākais sasniegums ir Pjotra Ugrjumova kopvērtējumā izcīnītā otrā un trešā vieta attiecīgi 1993. un 1995.gadā. Uzvaru etapā 1999.gadā izcīnīja Romāns Vainšteins, kamēr uz goda pjedestāla ir kāpis arī Andris Naudužs, kurš 2004.gadā bija trešais vienā no etapiem.

Izmantotie resursi:

LETA

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044