Pluto augstā 8. vieta “Van Merksteijn Fences” klasikā; Igaunijā latvieši bez UCI punktiem

Nīderlandes komandas “Abloc” Latvijas riteņbraucējs Mārtiņš Pluto sestdien Beļģijā izcīnīja augsto astoto vietu “Van Merksteijn Fences” UCI 1. kategorijas viendienu velobraucienā. Dana Rožlapa tikmēr ieņēma 12. vietu sieviešu “Tour of Estonia” velobraucienā, kamēr Kristeram Ansonam 33. vieta šo sacensību vīru velobrauciena otrajā etapā.

 Mārtiņam Pluto sākotnēji bija paredzēts starts Latvijas izlases sastāvā Igaunijas tūrē, tomēr komandas plāni diktēja savu un latvietis sestdien Beļģijā piedalījās augsta līmeņa UCI 1. kategorijas viendienu velobraucienā –“Van Merksteijn Fences”. Sacensības pulcēja pasaules tūres, pro un kontinentālās komandas. Galvenās zvaigznes – austrālietis Kalebs Jūens, kā arī Beļģijas čempions Tims Merljē.

Sacensību reljefs bija piemērots sprinteriem, starp kuriem pieskaitāms arī Pluto. 200 kilometrus garā distance Briseles pievārtē bija sadalīta četros lielos apļos. Līdz pēdējiem kilometriem visi atrāvieni tika likvidēti, uzvarētāja liktenim izšķiroties grupas finiša spurtā.

“Abloc” kā savu līderi virzīja tieši Mārtiņu Pluto. Latviešu sprinteris meta izaicinājumu pasaules tūres komandu top sprinteriem un finišēja astotajā vietā. Uzvarēja Jūens (“Lotto Dstny”, distancē pavadot 4 stundas 28 minūtes un 24 sekundes. Otrā vieta Timam Merljē (“Soudal Quick Step”). Pluto par izcīnīto astoto vietu, nopelnīja 30 UCI pasaules ranga punktus, kas ir ļoti būtiski Latvijai cīņā par divām vietām uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm.

Tartu pilsētas ielās noslēgusies Igaunijas tūres (UCI 1. kategorija). Vīri otrajā sacensību dienā veica 16 apļus, kopējai distancei sasniedzot 165 kilometrus. Distance bija tehniska ar īsiem, bet stāviem kāpumiem, tostarp jaudīgo bruģa kalnu. No Latvijas vīriem lielākās cerības saistījās ar Francijā ikdienā startējošos Kristeru Ansonu, kurš pirmajā posmā bija vistuvāk līderiem.

Arī šajā etapā talsinieks bija ātrākais no mūsu braucējiem. Kristers un Māris Bogdanovičs distances otrajā daļā brauca vienā no tuvākajām sekotāju grupām. Finišā Kristeram 33., bet Mārim 42. pozīcija, 2 minūtes un 57 sekundes aiz uzvarētāja Rasmusa Vallīna no Dānijas. Vallīns beigu daļā ieguva solo vadību, finišējot 17 sekundes priekšā tuvākajiem sekotājiem. Otrais palika viņa komandas biedrs un tautietis no “Restaurant Suri - Carl Ras” Matiass Larsens, kamēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa vēl viens dānis Matiass Malmbergs. Andris Vosekalns finišēja 51. vietā, 8 minūtes un 35 sekundes aiz uzvarētāja.

Kopvērtējumā triumfs Vallīnam, kurš par 28 sekundēm apsteidza tuvāko sekotāju Malmbergu apsteidza par 28 sekundēm. Trešā vieta Igaunijas izlases riteņbraucējam Normanam Vahtram (+00:00:33). No latviešiem visaugstāk Ansons, kuram 35. vieta (+00:03:27). 41. Māris Bogdanovičs, bet 52. Andris Vosekalns.

“Tour of Estonia” otrajā dāmu velobraucienā sportistes veica 104 kilometru garu distanci. Trases pirmajā daļā bija grants posms, bet pēdējie kilometri tika veikti par Tartu pilsētas apli. Uz starta izgāja kopumā 51 sportiste no desmit komandām. Latvijas izlasi pārstāvēja – Dana Rožlapa, Kitija Siltumēna, Lāsma Elza Vaivode, Madara Āboma, Lelde Ardava un Anita Antone.

Dana Rožlapa distances laikā iesaistījās sešu dalībnieču atrāvienā, esot viena no aktīvākajām tā dalībniecēm. Igaunijas izlases iniciatīvas rezultātā sešinieks pārtapa lielākā līderu grupā, pievienojoties arī igaunietēm. Beigu daļā solo atrāvienā spēja doties Ukrainas izlases riteņbraucēja Olga Šehela. 28 gadus vecā riteņbraucēja vadību nosargāja, svinot solo uzvaru (02:44:35). Otrā vieta Katrīnai Šveinbergerai no Austrijas, bet trešā pozīcija mājiniecei Sandrai Kristelai Sonikai (abas +00:00:46).

Dana Rožlapa finišēja tuvākajā sekotāju grupiņā un ieņēma 12. vietu (+00:00:46). Mūsu sportiste palika uzreiz aiz UCI punktu robežas. Kitijai Siltumēnai 18. vieta (+00:03:17), bet pārējās mūsu sportistes finišu nesasniedza.

Polijā noslēgumam tuvojas Pasaules Nāciju kausa velobrauciens – “Orlen” tūres. Ceturtais posms notika jau pa Polijas ceļiem. Alekss Krasts pēc Kristiāna Belohvoščika palīdzības sekmīgi turējās līderu grupā posma lielākajos kāpumos. Tomēr tad, vienā no nobraucieniem, iebrauca bedrē un sabojāja velosipēda ratu. Kamēr defekts tika novērsts, līderi bija stipri attālinājušies un panākt tos vairs nebija iespējams.

Krasts kopā ar Belohvoščika finišēja vienā no sekotāju grupā. Kristiānam finišā 86., bet Aleksam 92. vietā (abi +00:05:29). Tikmēr Agris Vindecs 111. starp 118. finišējušajiem (+00:10:50). 129 kilometru garajā distancē uzvarēja Roberts Donaldsons no Lielbritānijas.

Tūres noslēgsies svētdien ar 145 kilometru garu piekto posmu.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044