Skujiņam lielisks sniegums un piektā vieta ASV; Krasts TOP6 prestižās sacensībās Beļģijā

Sekmīgi nedēļas nogalē sevi dažādos UCI līmeņa velobraucienos apliecinājuši Latvijas šosejas riteņbraucēji. ASV notikušajā UCI Pro sērijas viendienā – Merilindas klasikā – Toms Skujiņš distances otrajā pusē izkaroja solo vadību, bet vēlāk finišēja piektajā vietā un palīdzēja uzvarēt komandas biedram Matiasam Skjelmosem. Emīls Liepiņš ieguva 12. vietu. Alekss Krasts tikmēr izcīnīja augsto sesto vietu prestiž U23 vecuma grupas sacensību – “Flanders Tommorow tour” kopvērtējumā.

Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš uzsākuši Ziemeļamerikas sacensību kampaņu. Otrās Merilindas štata klasikas sacensības “Lidl Trek” komandai, kas reģistrēta ASV, bija ļoti nozīmīgas. Bez abiem latviešiem kā komandas līderis tika virzīts Dānijas čempions Matiass Skjelmose. Sacensībās piedalījās arī citas pasaules tūres vienības – “EF Eduaction Easy”, “Israel Premier Tech”, “Jayco AlUala” un “Astana, kā arī virkne kontinentālo vienību.

Riteņbraucēji izteikti paugurainā distancē veica 196 kilometru garu distanci, beigu daļā veicot četrus apļus Baltimoras pilsētas ielās. “Lidl Trek” aizvadīja kārtējo lielisko sacīksti. Liela loma tajā arī Liepiņam un Skujiņam. Jau trases otrajā pusē pēc Izraēlas, “Lidl Trek” un “Jayco AlUala” vienību aktīvā darba, peletons sadalījās mazākās grupās. Izšķirošs bija sešu braucēju liels atrāviens ar Skujiņu un Skjelmosi tajā. Divi braucēji, tostarp slavenais Saimons Jeitss atrāvienā bija arī austrāliešu “Jayco AlUala”.

29 kilometrus pirms finiša savu vārdu teica Toms Skujiņš. Latvijas eksčempions veica solo atrāvienu. Toms nepilnas minūtes vadībā bija priekšā desmit kilometrus, liekot konkurentiem viņu ķert un dodot iespēju Skjelmosem pataupīt spēkus.

Lai arī Toms brauca lieliski, tomēr sekotāji viņu noķērā. Sekoja Matiasa Skjelmoses spēcīgs uzbrukums, kas arī izrādījās izšķirošs. Matiass ieguva pat vairāk nekā 2 minūšu pārsvaru, finišējot lepnā vientulībā un atnesot komandai tik svarīgo uzvaru. Otro vietu ieguva viens no labākajiem Ziemeļamerikas riteņbraucējiem Nīlsons Pauless, kurš trešajā vietā atstāja Neilanda komandas biedru Hugo Hūli (abi +00:02:05).

Toms Skujiņš, kuru ASV riteņbraukšanas fani ļoti mīl, finišā izpelnījās vietējo ovācijas. Carnikavietis finišēja piektajā vietā, 2 minūtes un 56 sekundes aiz komandas biedra. Sekmīgs starts arī Latvijas čempionam Emīla Liepiņam. Viņš finišēja 12. vietā, 5 minūtes un 4 sekundes aiz uzvarētāja. Jāizceļ arī Emīla paveiktais komandas labā. Skujiņš nopelnīja 85, bet Liepiņš 25 UCI pasaules ranga punktus, kas ir ļoti nozīmīgi Latvijai Olimpiskajā nāciju vērtējumam.

Priecēja arī Latvijas U23 izlases līderis Alekss Krasts (“Tartu 2024”), kurš nedēļas nogalē noslēdza Beļģijā notikušo “Flanders Tommorow tour”. Sacensībās trīs dienu garumā tika veikti četri posmi. Tajās startēt varēja tikai U23 vecuma grupas sportisti. Alekss, kurš varēja startēt Latvijas čempiona kreklā, sacensības iesāka ar finišu 15 braucēju līderu grupā un ieņēma 13. vietu.

Izšķiroši bija noslēdzošie divi posmi, kas abi notika vienā dienā. 12,7 kilometru garajā individuālajā braucienā Alekss 86 dalībnieku konkurencē sasniedza 11. labāko laiku (15:25). Uzvarēja nīderlandietis Aksels van der Trūks, kura laiks par 28 sekundēm ātrāks nekā mūsu braucējam. Pēc šī posma kopvērtējumā Krasts pacēlās uz augsto sesto vietu, 25 sekundes aiz līdera Jakoba Soderkvista no Zviedrijas.

Noslēdzošajā posmā, kas bija 125 kilometru garš, Krasts jau paša sākuma bija ļoti aktīvs, cenšoties izveidot atrāvienu. Tas gan lielus augļus nedeva. Viss izšķīrās finiša spurtā, kur uzvarēja vācietis Lisere Luhrs. Krasts finišēja grupas vidū, ieņemot 48. vietu. Aleksam uzdevums beigās bija palīdzēt savas komandas sprinterim Āronam Ausam, kurš ierindojās 14. vietā.

Kopvērtējumā Krasts izcīnīja sesto vietu, kas vērtējams kā ļoti labs rezultāts. Uzvarētājam Soderkvistam ogrēniets zaudēja 25 sekundes. Viņš arī nopelnīja 5 UCI pasaules ranga punktus.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044