Sestdien prestižajā “Strade Bianche” klasikā startēs Skujiņš un Neilands

Sestdien Itālijā notiks viens no pavasara gaidītākajiem viendienu pasaules tūres velobraucieniem – “Strade Bianche”. Prestižajās sacensībās startēs arī divi Latvijas velosportisti – Toms Skujiņš un Krists Neilands. Sezonu Beļģijā turpinās Emīls Liepiņš, kamēr to uzsāks Aleks Krasts un Mārtiņš Pluto.

Šosejas riteņbraukšanas sacensību karuselis turpina griezties arvien straujāk. Šīs nedēļas nogalē UCI līmeņa startus aizvadīs pieci vadošie elites līmeņa Latvijas riteņbraucēji. Galvenā uzmanība pievērsta Toskānas reģionam, Itālijā.

Sestdien tur norisināsies 18. “Strade Bianche” velobrauciens. Lai arī sacensību vēsture nav no garākajām, tomēr izveidotā distance, kuras sastāvā būtisku daļu aizņem grants sektora ceļi izteikti paugurainā reljefā, to padara par vienu no gaidītākajām un skatītākajām pavasara klasikām.

Šis pavisam noteikti solās būt grants ceļu posmiem un kāpumiem bagātākais “Strade Bianche” velobrauciens. Distances garums no 180 kilometriem palielināts līdz 215. Iekļauti papildus kāpumi un grants posmi pa Toskānas vīna dārziem. Kopā tiks pievarēti 15 grants sektoru posmi ar kopējo garumu 71,5 kilometri.

Galveno favorītu lomā jāizceļ slovēni Tadeju Pogačaru, kuram šis būs pirmais starts šajā sezonā. Titulētais braucējs šajā sacīkstē ar spilgtu sniegumu uzvarēja pirms diviem gadiem, kad izšķirošo solo izrāvienu veica 50 kilometrus pirms finiša. Viņa sīkstākie konkurenti solās būt – pērnā gada čempions Toms Pidkoks (“Ineos Grenadiers”), Nelsons Pauless (“EF Education”), Seps Kuss (“Team Visma Lease a Bike”), Matejs Mohoričs (“’Bahrain Victourius”) un citi.

Īkšķi jātur par diviem Latvijas riteņbraucējiem. Toms Skujiņš (“Lidl – Trek”) jauno sezonu iesācis daudzsološi. Carnikavietis spilgti sevi parādīja beļģu sezonas atklāšanas klasikā – “Omloop Het Nieuwsblad”, kur spēja iesaistīties ļoti spēcīgā atrāvienā ar tādiem vīriem kā – Voutu van Ārtu, Kristofu Laportu, Tomu Pidkoku un Arno de Lī. Tieši Toms bija viens no pašiem spēcīgākajiem atrāviena braucējiem, tomēr tam nebija lemts izdzīvot līdz finišam. Gaidāmajā sacīkstē Skujiņš kopā ar mājinieku Andreā Bgiolī un ASV čempionu Kvīnu Simonsu būs “Lidl – Trek” vadošie spēki.

Krists Neilands kopā ar Dilanu Tēnsu un 37 gadus veco austrāliešu veterānu Saimonu Klārku būs vadošie “Israel Premier Tech braucēji. Kristam šāda tipa sacensības ir gana labi piemērotas, lai pacīnītos par augstu vietu arī pašam.

Pēc priecīgiem notikumiem ģimenē sacensību apritē atgriezīsies Emīls Liepiņš. “dsm – firmenich PostNL” komandas riteņbraucējs sestdien startēs Beļģijā notiekošajā UCI 1. kategorijas viendienu sacensībās – “Criquielion” lielajā balvā. Sacensību distance, kas būs 200 kilometru gara, vedīs pa diviem dažādiem apļiem. Pirmajā daļā tiks veikti seši apļi ar diviem nelielākiem pacēlumiem, bet beigu daļā sagaidāmi divi apļi ar jau nopietnākiem pacēlumiem.

Bez Emīla, galvenie komandas līderi būs – čehs Pāvels Bitners un austrālietis Patriks Edijs. No citu vienību braucējiem jāizceļ tādi vīri kā – nīderlandietis Bojs Van Poppels (“Intermarche Wanty”), Milans Mentens (“Lotto Dstny”) un citi.

Nīderlandē gaidāmajā 63. “Ster van Zwolle” (UCI 1.2 kategorija) velobraucienā sestdien jauno sezonu iesāks Mārtiņš Pluto un Alekss Krasts. Pluto starpsezonā mainījis komandu, pievienojoties citai nīderlandiešu vienībai “BEAT Cycling club”.  Jaunā komanda sola labāku sacensību kalendāru un iespējas sevi apliecināt jaunā līmenī.

Alekss Krasts starpsezonā meklēja opcijas karjeru turpināt augstākā līmenī, tomēr vismaz sezonas iesākumu viņš turpinās pavadīt Baltijas valstu vadošajā vienībā “Voltas – Tartu 2024 by CNN”. Šajā komandā šosezon vēlāk redzēsim arī Gustu Lapiņu.

“Ster van Zwolle” velobraucienā riteņbraucēji veiks 180 kilometru garu distanci līdzenuma apstākļos. No latviešiem trase parocīgāka ir Mārtiņam Pluto. Dienu vēlāk viņš Beļģijā startēs “Grote prijs Jean-Pierre Monseré” (UCI 1.1 kategorija) velobraucienā.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044