Akcijā "Viens Ceļš Visiem" arī šogad  aicina ievērot savstarpēju cieņu uz koplietošanas ceļiem

Lai uzlabotu satiksmes drošību, pasargājot kā velobraucējus, tā autovadītājus un citus satiksmes dalībniekus, veloamatieru riteņbraucēju biedrība "Latvian Cycling Girls" kopā ar VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) un Latvijas Riteņbraukšanas federāciju šogad turpina jau 2023.gadā aizsākto akciju “Viens Ceļš Visiem”.  Tajā satiksmes dalībnieki aicināti uzlabot braukšanas kultūru, tostarp ievērojot drošu intervālu no velosipēdistiem uz autoceļiem. Akcijas ietvaros maijā Rīgā uz gandrīz 40 digitālajiem ekrāniem tiks izvietots akcijas vizuālais materiāls. 

 Uz koplietošanas ceļiem arī Latvijā, sekojot veselīga dzīvesveida tendencēm un pasaulē izplatītajam zaļajam kursam, ar katru gadu parādās arvien vairāk velobraucēju – vai tie būtu amatieru sportisti, kas rūpēs par savu fizisko un mentālo veselību velta savu brīvo laiku velobraukšanas sportam, vai tie būtu cilvēki, kas savās ikdienas gaitās velo izmanto kā transporta līdzekli. Tāpat uz koplietošanas ceļiem nākas sastapt arvien vairāk jaunatnes sportistus, kam treniņi uz koplietošanas ceļiem ir daļa no treniņplāna tāpat kā sportistiem visā pasaulē.

CSDD Komunikācijas departamenta vadītāja Ilze Šipkēvica norāda: “Attiecībā uz satiksmes dalībnieku drošību, CSDD vērš uzmanību uz trīs svarīgiem aspektiem – zināšanām, nepieciešamību izvērtēt satiksmes dalībnieku un transportlīdzekļu vadīšanu ietekmējošos faktorus, kā arī ikvienam satiksmē pārliecināties par drošību pirms manevru veikšanas.  Autobraucējiem ir svarīgi atcerēties, ka riteņbraucēji drīkst atrasties uz koplietošanas autoceļiem un pret viņiem ir jāizturas uzmanīgi un ar cieņu. Tāpat arī velobraucējiem jāatceras, ka arī viņiem ir pienākums ievērot ceļu satiksmes noteikumus.”

Akcijas iniciators, amatieru riteņbraucēju biedrība "Latvian Cycling Girls" (LCG) apvieno 100 velobraucējas. Biedrības pārstāve Sveta Dreimane uzsver, ka aiz katra negadījuma ir cilvēks: "Neatkarīgi no tā, vai esi profesionāls velosportists, vai amatieris, autovadītājs vai kājāmgājējs, katram satiksmes dalībniekam ir jāievēro noteikumi un jāciena citi ceļabiedri. Tā kā velobraucēji attiecībā pret autovadītājiem ir mazaizsargātāki, tad aicinām ievērot  "nerakstīto likumu", kas, starp  citu, ir norma attīstītajās rietumu valstīs –  autobraucējiem  ārpus apdzīvotām vietām ievērot 1,5 metru intervālu no velobraucējiem uz autoceļiem. Tāpat arī atgādinām, ka riteņbraucējiem jāievēro ceļu satiksmes noteikumi. Tikai mēs katrs un visi kopā soli pa solim varam mainīt mūsu satiksmes kultūru."

Latvijas vadošais profesionālais riteņbraucējs Toms Skujiņš, komandas “Lidl Trek” braucējs:  "Riteņbraukšana ir sporta veids, kas pieprasa garas treniņu stundas, braucot ar velo. Riteņbraucēji visā pasaulē – gan profesionāli sportisti, gan amatieri - to arī dara. Priecājos redzēt, ka Latvijā ik gadu pieaug velobraucēju skaits – gan tādu, kas brauc ar riteni sportam, gan tādu, kas to izmanto kā pārvietošanās līdzekli. Bet princips ir skaidrs – jo kuplāka amatieru velobraucēju saime un lielāka sporta veida popularitāte, jo lielāka iespēja, ka arvien vairāk jauniešu trenēsies šajā sporta veidā un vēlēsies saistīt ar to savas profesionālās sporta gaitas, lai nestu Latvijas vārdu pasaulē. "Viens Ceļš Visiem" ir lieliska iniciatīva, jo savstarpēja cieņa uz ceļiem ir svarīgākais drošai braukšanai."

Pagājušajā gadā  "Viens Ceļš Visiem" ietvaros tika veikts veloeksperiments, kurā velobraucēju ādā uz lielceļa iejutās mūziķis Kārlis Būmeisters, velodraugs Artūrs Breidaks, TV personība Armands Simsons un citi. Eksperimenta video ir skatāms https://youtu.be/IOKHEEOvar4

Akcijas atbalstītāji:  SIA “ZK9” – Ford Trucks oficiālais pārstāvis Latvijā; intervals.lv; VeloExpress; FeelFree; Mysport; Veloprofs; Pulsaar Active, 4Cyclists, Visual Media.

Akcijas "Viens Ceļš Visiem" norisei un aktualitātēm ikviens interesents aicināts sekot līdzi LCG sociālo tīklu profilos Facebook un Instagram.

Papildu informācija:

Zane Kalverša-Ķeņģe

"Latvian Cycling Girls"

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044