Francūzis Bardē uzvar "Tour de France" pirmajā posmā, Skujiņš 19. vietā

LETA. Francijas riteņbraucējs Romēns Bardē sestdien uzvarēja prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" pirmajā posmā, kamēr Latvijas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Krists Neilands ierindojās attiecīgi 19. un 75.pozīcijā. Digital Matter icon

Pirmajā posmā riteņbraucēji, pārvarot septiņus kategorizētos kāpumus, mēroja 206 kilometrus.

Pēc pirmajiem pieciem kilometriem neliela riteņbraucēju grupa mēģināja atrauties no peletona un sākotnēji viņiem neizdevās iekrāt vairāk par piecu sekunžu pārsvaru, taču vēl pēc nepilniem 20 kilometriem atrāviena grupa bija priekšā peletonam par minūti. Pēc veiktiem nepilniem 50 kilometriem atrāviena grupas pārsvars pieauga jau līdz četrām minūtēm.

Sākoties noslēdzošajiem 100 kilometriem, peletons sāka panākt atrāviena grupu. Aptuveni 15 kilometrus līdz finišam atrāvienā bija palikuši tikai divi "dsm-firmenich PostNL" vienības riteņbraucēji, kurus peletonam vairs neizdevās panākt.

Pirmais finišu šķērsoja Bardē, bet otrais bija Nīderlandes riteņbraucējs Franks van den Bruks, abiem distanci veicot piecās stundās septiņās minūtēs un 22 sekundēs. Savukārt trešais, zaudējot piecas sekundes, bija beļģis Vouts van Ārts ("Visma-Lease a Bike"), kurš bija peletona priekšgalā.

Skujiņš ("Lidl-Trek") finišēja kopā ar lielo grupu un atpalika piecas sekundes no uzvarētāja, bet Neilands ("Israel - Premier Tech") piekāpās 18 minūtes un 46 sekundes.

Pirmos četrus posmus riteņbraucēji sāks Itālijā, no kuriem ceturtais jau noslēgsies Francijā.

Turpinājumā būs divi līdzenumu etapi līdz septītajā posmā būs pirmais individuālais brauciens Burgundijas vīnogulājos. Arī nākamie divi posmi būs pa samērā līdzenumu reljefu un otrajā no tiem pirms pirmās brīvdienas apmēram sestā daļa no distances jeb 32 kilometri būs jāmēro pa grants sektoriem.

Pēc tam distance vedīs uz dienvidiem pa Centrālo masīvu un Pirenejiem, turpinājumā atgriežoties Alpos, kur 18. un 19.posmā būs finišs kalnos. Arī priekšpēdējais posms būs kalnos, bet vēsturē 111. "Tour de France" velobrauciens noslēgsies 21.jūlijā ar 34 kilometrus garu individuālo braucienu no Monako līdz Nicai, čempionu noskaidrojot, iespējams, tikai pēdējā posmā.

Drošības un loģistikas apsvērumu dēļ, kas saistīti ar 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, Francijas tūre noslēgsies Nicā, nevis Parīzē.

Visa velobrauciena laikā riteņbraucēji mēros 3492 kilometrus ar kopumā 52 230 kāpuma metriem.

Skujiņš startē savā sestajā "Tour de France" velobraucienā, bet Neilands prestižajā velobraucienā piedalās ceturto reizi.

Pēdējos divus gadus pēc kārtas "Tour de France" nepārspēts bijis dāņu riteņbraucējs Jonass Vingegords.

Izmantotie resursi:
LETA

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044