Skujiņš aizvada fenomenālu sacīksti, PČ izcīnot ceturto vietu

Svētdien lielu panākumu Latvijas sportā paveica Toms Skujiņš, kurš Šveices pilsētā Cīrihē vairāku simtu tūkstošu fanu priekšā Pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā vīru grupas braucienā līdz pēdējiem metriem cīnījās par sudraba medaļu. Dramatiskā cīņā latvietis finišēja ceturtajā vietā, kas ir otrs visu laiku augstākais Latvijas vīru panākums grupas braucienā. SCANPIX/AFP

Elites vīri sacentās 273,9 kilometru garā distancē. Lielākā daļa trases tika veikta pa 27 kilometru garo Cīrihes pilsētas apli, kas bija kāpumiem un nobraucieniem ļoti bagātīgs. Sportisti trasē pievarēja vairāk nekā 4000 augstuma metrus.

Distances sākumā notika cīņa par iespēju doties dienas atrāvienā. Aktīvs bija arī Emīls Liepiņš, kurš gan pats veica uzbrukumu, gan arī sekoja citiem. Atrāviens gan vēlāk nokomplektējās bez Latvijas riteņbraucējiem. Tajā ietilpa tādi vīri kā – Pasaules eksčempions individuālajā braucienā Tobiass Foss no Norvēģijas, mājinieks Silveins Dillers, kā arī vācietis Simons Gekške.

Latvijas vīri jau no paša sākuma brauca grupas priekšējā daļā kā vienots vesels. Lielu darba apjomu veica tieši Emīls Liepiņš un  Krists Neilands, kuru mērķis bija maksimāli palīdzēt Tomam Skujiņam.

Pirmie nopietnie notikumu cīņā par uzvaru sākās, kad līdz finišam bija atlikuši 122 kilometri. Pēc austrālieši Džeja Vaina uzbrukuma izveidojās desmit braucēju liela grupa, kas ātri panāca atrāvienu. Šajā grupā bija pa vienam pārstāvim no gandrīz visām lielvalstīm. Izņēmums bija Nīderlande.

100 kilometrus pirms finiša savu vārdu teica galvenais favorīts Tadejs Pogačars, kurš uzbruka un ātri vien vienatnē panāca līderus. Vēl nedaudz vēlāk Pogačars kopā ar Francijas pārstāvi Pāvelu Šivakovu jau nonāca divvadībā. Tikmēr tuvāko sekotāju vidū bija mūsu Toms Skujiņš kopā ar Matjē Van Der Pūlu, Remko Evenpūlu, Marku Hiršī, Benu O Konoru un citiem.

Priekšpēdējā apļa sākuma kāpumā Pogačars palika vienatnē. Tikmēr sekotāju vidū Skujiņš sekoja visiem konkurentu uzbrukumiem. Tomam izdevās piebraukt pie tobrīd priekšā esošā īra Bena Hīlija, ar kuru kopā latvietis ilgu laiku atradās medaļu pozīcijās. Toms kā otrais aizbrauca pēdējā aplī. Iespaidīgs bija fakts, ka Skujiņam ar Hīlija palīdzību izdevās pat pietuvoties Pogačaram līdz 48 sekundēm.

Noslēdzošā apļa pirmajā kāpumā, kur stāvums tuvojās 20%, Skujiņa pozīcijām uzbruka šveicietis Marks Hiršī, kuram izdevās pietuvoties līdz 7 sekundēm. Bens Hīlijs acīm redzami bija vairāk iztukšots par Skujiņu, kas ļāva ne tikai Hiršī, bet arī vēl vairākiem konkurentiem abus panākt.

Skujiņš ne mirkli nesalūza un turpināja cīnīties par medaļām. Pogačara pārsvars tikmēr uz mirkli bija sarucis līdz 37 sekundēm. Tuvāk gan Skujiņam, Van Der Pūlam, Evenpūlam un vēl četriem vīriem, kas atradās sekotāju grupā, tikt neizdevās. Tadejs Pogačars pēdējā kilometrā izbaudīja uzvaras garšu, kļūstot par jauno Pasaules čempionu. Trasē viņš pavadīja 6 stundas 27 minūtes un 30 sekundes.

Cīņā par otro vietu Toms sevi apliecināja no vislabākās puses. Carnikavietis nekautrējās uzbrukt pats un sekoja konkurentu mēģinājumiem. Kilometru pirms finiša no Skujiņa grupas pamanījās aizbraukt austrālietis Bens O’Konors, kurš izcīnīja sudraba medaļu (+00:00:34). Tikmēr Toms laicīgi sāka savu sprintu, izvirzoties trešajā vietā. Pēdējos metros viņu apsteidza pērnā gada Pasaules čempions Matjē Van Der Pūls. Ceturto vietu Skujiņš nosargāja, sasniedzot TOP8 Pasaules čempionātos jau otro gadu pēc kārtas. Toms Pogačaram piekāpās par 58 sekundēm.

Lielisku darbu Skujiņa panākumā paveica visa komanda. Krists Neilands finišēja 71. vietā (+00:17:39). Emīls Liepiņš un Alekss Krasts nefinišēja. Jāizceļ, ka trases vidusdaļā, kad grupa bija sadalījusies divās daļās tieši Liepiņš ar Neilandu paveica izcilu darbu, lai pievilktu otro grupu klāt pie pirmās.

Komandas sporta direktors sacensībās bija Linards Veide, mehāniķis Raivis Jansons, dakteris Jānis Kaupe, fizioterapeits Aksels Bresme.

LRF logo

KONTAKTI

Latvijas Riteņbraukšanas Federācija
Roberta Feldmaņa iela 11, Rīga LV -1014
Tālr./fakss: 67540605
Reģistrācijas numurs: 40008023340
Banka: A/S «Swedbank», konts LV70HABA000140J038044